Inkafolket

21 röster
17354 visningar
uppladdat: 2007-09-02
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inkariket- Del 1
1400 e.kr - 1532 e.krGeografi

Peru, Ecuador och Chile ligger på Sydamerikas västkust, där Inkariket låg koncentrerat. De består av tre olika geografiska områden, det första är: La Costa - en ökenremsa där det nästan aldrig regnar, det andra är: La Sierra - Andernas bergkedja med 600 meter höga toppar, och det tredje området är: La Selva - den tropiska urskogen öster om Anderna där Inkarikets inflytelse var som svagast.

Cusco

Cusco var en magnifik stad enligt alla ögonvittnen. I denna vackra huvudstad fanns många stora torg med fontäner
och gatorna var stenbelagda. Alla villor och palats var så fint och skickligt pusslade av stenblock att inte ens ett rakblad kunde stickas in i skarvarna. Det bodde totalt ca 200 000 invånare i Cusco.
Soltemplet Coricancha var den största byggnaden i Cusco, den var fyrahundra steg i omkrets. Cuscos stadsplan var ritad som en stor Puma och templet låg i dess svans. Fortet Sachahuaman låg i Pumans huvud, fortet var byggt av sten och de största blocken vägde över 300 ton. Hjulet kände inte Inkafolket till och de hade inga järnredskap, så transporten och bearbetningen av blocken föreblir en bedrift.Samhället

Klasssamhälle

Inkafolkets samhällssystem baserades mycket på det de lärde sig från de erövrade chimus samhällsstruktur. Det fanns inget privat äganderätt, det var ett klasssamhälle, allt tillhörde riket.

Inkan

Inkan var en enväldig härskare. Sapa Inka var bara en av hans titlar som betyder : Den allenådrande Inkan. Han hade en bärstol av guld som han bars i när han skulle till fester och ute på slagfältet dirigerade han från den. Inkans palatsvar klätt med guld och silver, han ansågs vara en gudomligt väsen. Inkans Hustru kom från början från andra stammars ledarsläkten,men senare var Inkan alltid gifr med en syster trots att syskonäktenskap var strängt frbjudet. Den ända som fick efterträda Inkan var en son av Coyan, hans legetima hustru. Ibland kunde inkan ha flera hundra bihustrun.

Krigföring

Alla män mellan 25 och 50 var skyldiga att göra militärtjänst. Att döda fienden var inte målet i krig, utan att övertala dem att övergå till civilicationen dvs inkakuluren.
Man kan säga att Inkan hade en speciell krigsstrategi:

Genom beskyddande och vänliga handlingar skulle men göra de främmande stammarna positivt inställda till Inkan.
Om första steget misslyckades överlämnade man gåvor till stammens ledare för att vinna deras förtroande.
Om inte det hjälpte så kallade Inkan samman sina trupper, Inkan var ofta själv i spetsen av sina erövringståg.
Slungor, kastspjut och klubbor med stjärnformigt huvud var inkasoldaternas vapen, i alla armens avdelningar rådde det sträng diciplin.
Det erövrade folkets ledare och hans familj blev skickade till huvudstaden Cusco där de fick lära sig språket, seder och bruk. De fick dessutom gåvor som bevis på Inkans välvilja.Religion och kultur

Gudar
Man dyrkade solguden Inti. Inkahärskaren ansågs vara hans son. Månen, åskan, stjänorna och Moder jord var andra gudar. Alla dessa var underställda Viracocha, Skaparguden. Prästerna var mycket viktiga och de dyrkade Viracocha. Moder Jord var naturligtvis för jordbrukaren närmast hjärtat.

Prästerna
Det fanns b.l.a sol och månpräster. Att uttyda framtiden, förätta djur och människooffer och att bota sjukdomar var deras uppgifer. Till översteprästen bekände man synderna och man fick inte dölja någonting. För att få fram alla synder fick prästen använda alla medel. Sedan följde en syndernas förlåtelse och man renade sig i vatten. Man fastade eventuellt också en period.

Högtider
Året var fullt med högtider som varade i flera dagar. Man tillägnade den första festivalen på året till åskguden Illapu, då grödan behövde regn för att växa. Skördefesten Inti Raimi som hölls i juni var den viktigaste högtiden . Då kom folk från olika delar av riket till Cusco, där festligheterna hölls. Alla skulle bära traditionella kläder från hemtrakten och det var en enorm färgprakt. När man plöjde i augusti var det Pachamamas, Moder Jords högtid.

Människooffer
Det offrdes alltid en pojke eller flicka i Cusco när en ny Inka kröntes. Det gjorde männsikooffer även när riket var i kris eller hotades. Att bli offrad för riket ansågs vara en stor ära. Bara en av de dugligaste barnen fick offras.

Machu Pichu
Arkeologen Hiram Bingham upptäckte år 1911 att det fanns en inkastad begravd i toppen av ett berg i Anderna, på cirka 2.500 meters höjd. Trettio år senare var staden Machu Pichu framgrävd. Det var en helig stad byggd under 1400- talet. Det fanns ca 700-800 invånare invånare i staden. 40 år efter att staden blivit färdigbyggd övergavs den.
Varför staden byggdes och varför den övergavs så snabbt är fortfarande en gåta.

Konstföremål
Genom vackra föremål som hade magisk innebörd och religös funktion skulle gudarna göras positivt inställda till människorna. Föremålen var oftast gjorde i, guld, silver, keramik och textilier.

Mat
Majs och potatis tillsammans med olika grönsaker och frukter var basfödan. Kokabladet som tuggades till en boll i munnen gav energi och harmoni. Generellt kan man säga att Inka folket inte åt så mycket kött.

Kläder
Den vanliga medborgaren fick sina kläder av staten, en vardagsdräkt och en festdräkt.(Båda var i lamull) På dräkterna såg man vilken del av riket man kom från. Tunikan var det viktigaste klädesplagget, ett rektangulärt tygstycke,ihopsydd längs sidorna med öppningar för armar och huvud.

Barnuppfostran
Långsmalt huvud ansågs vara vackert och för att få det stöddes det nyfödda barnets huvud med plankor för att få den efterlängtade formen. Redan i början var uppfostran hård, föräldrarna fick inte bestämma hur barnet skulle lindas och ammas utan det gjorde myndigheterna. Barnet skulle tex ammas tre gånger om dagen oavsett hur mycket det skrek mellan måltiderna. Men barnet fick mycket närhet och gemenskap med då det bars på mammans rygg medan hon arbetade.


Språk, skrift och tideräkning

Språket. Quechua
Inkafolkets språk heter quechua det pratas ännu idag av inkaättlingarna. Språket är mycket rikt och fantasifullt, bokstaven Q används otroligt mycket. Quechua pratades i början bara i trakten kring Cusco men sedan infördes det som inkarikets gemensamma språk och alla skulle lära sig det.

Quipus - Snören istället för skrift
quipus som var knutar på snören an vändes som skrift, de var uppbyggda på decimalsystemet. Färgade knutar betydde information och de ofärgade nummer. Siffror, räkneskaper och historiska data höll man reda på. Det var ett mycket komplicerat som bara en fåtal män som kunde tyda quipus.

Erövrarna
Atahualpa och Huascar
År 1532 e.kr försvagades Inkariket p.g.a ett inbördeskrig mellan Inkan Huyana Capac två söner Athualpa och Huascar. Atahualpa vann och fick höra att främmande män i skägg närmade sig riket. Det var spanjorerna. Atahualpa trodde det var skaparguden Viracocha som enligt legenden skulle återkomma en dag. Men Atahualpa insåg snart att han hade fel.

Francisco Pizarro
Conquistadorerna (dvs spanjorerna) leddes av en fd svinuppfödare och analfabet vid namn Farncisco Pizarro, de ville erövra Inkariket. De hade hört talas om allt guld Inkafolket hade. I staden Cajamarca mötte spanjorerna Atahualpas livsgarde på 5000 män. Spanjorerna hade bara 167 män. Inkafolket var inte lika utvecklade som spanjorerna och sen fanns ju legenden om hur skäggiga män skulle komma och det gjorde inkafolket hysteriskt rädda. Det blev en massaker och bara Inkan Atahualpa överlevde.

Inkan fängslad
Atahualpa försökte förhandla sig fri från spanjorerna. De kom överens att om Inkafolket kunde fylla Atahualpas fängelse rum med gulde före mål skulle han frikännas. Inkafolket tog guld från rikets alla delar och efter flera veckor hade de fått ihop så mycket som de behövde. Spanjorerna tog guldet, men dömde sedan Atahualpa till döden i en skenrättegång, han avrättades strax efteråt.

Guldet till Europa
Spanjorerna lade beslag på allt guld de kunde hitta, de skeppade över föremålen som sedan smäldes ner och blev guld. Detta är ett exempel på vad en last kunde innehålla:
• 38 stora krukor, vikt mellan 13-30 kg/st,
• En figur beståande av en halv indiankropp inuti ett altere,
• Två fontäner som vägde 8,5 kg/st,
• En mansliknande figur på 5,5 kg,
• En vattenkylande kruka på 13,5 kg
• En trumma i 21 karats guld som vägde 20 kg.
Pizarro själv blev stormrik. Han lade beslag på tusentals föremål, ett av de mest spektakulära var en bänk på 83 kg i 15 karats guld. Valutamängden mångdubblades i Europa och kapitalismen fick vingar.

Varför övervanns Inkariket så snabbt?
Centraliseringen av makten var den största svagheten i Inkariket. Det fanns ingen som kunde ta över makten när inkan blev fängslad för han var ju en enväldig härskare. Inbördeskriget försvagade också Inkariket enormt mycket. Sedan fanns ju den där legenden om skäggiga män, det skrämde inkafolket.


Kolonialtiden

Befolkningsminskning
Det fanns en befolkning på 10 miljoner i Inkariket innan erövringen, under 50 år minskades befolkningsantalet till 1-2 miljoner. Orsakerna är erövringarna och dess brutala framfart, sedan tog också europeerna in sjukdomar och många tog faktiskt livet av sig.
Manco Inka
Manco Inka ansågs vara den sista Inkan. Han var bror till Atahualpa och Huascar. Flera gånger försökte han bekämpa soldaterna med sina soldater. Han belägrade staden Cusco där spanjorerna befann sig och det dröjde länge innan belägringen var hävd.

Underlydande i sitt eget land
Inkafolket fick senare leva i särskilda inkabyar där marken ägdes gemensamt. Det hade ju aldrig funnits pengar i Inkariket så europeerna värdesatte marken på ett sätt som Inkafolket inte förstod. Spanjorerna tog över mer och mer , Inkafolkets unika vägar och jordbrukssystem föll. Det spanjorerna var intresserade av var de ädla metallerna från gruvorna, och spanjorerna använde Inkafolket och Afriknaska slavar som arbetskraft. Spanjorerna kunde ge inkafolket skulder också, ibland var skulderna så stora att deras barn fick arbeta hela livet för att kunna betala tillbaks.

Kristendomen
Det var inte lätt för spanjorerna att få Inkabefolkningen a...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Inkafolket

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-09-15

    Va bra skrivet :P

  • Inactive member 2008-02-10

    As bra :) tack för hjälp med f

Källhänvisning

Inactive member [2007-09-02]   Inkafolket
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8523 [2020-08-12]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×