Ecuador

5 röster
7213 visningar
uppladdat: 2007-06-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Jag har valt Ecuador som mitt U-land, för språket spanska och allra mest nu när jag tittar tillbaka för att de har en intressant, livlig och tragisk historia med mitt I-land Spanien.

Ecuador betyder ekvator och namnet kommer av att landet korsas av ekvatorn i norr. Det ligger i Sydamerikas västkust och är ungefär lika stort som norrland. Landet är uppdelat i tre huvudregioner, som Sveriges Götaland, Svealand och Norrland har de: El Oriente i öst, som är mestadels bevuxet regnskog. La Sierra, en del av Anderna på ca 2- 3000 meter ö.h. Varav det högsta bergstoppen, och också världens högsta aktiva vulkan är 6267 m över havet. La Sierra delar landet och gör det unikt med stora skillnader på klimat, från tropisk värme i Amazonas skogar, till en medeltemperatur vid Quito på ca.13 C. La Costa, med en medeltemperatur på 25 C i hamnstaden Guayaquil, För som la Costa låter så ligger den längst väster ut med kusten mot Stilla havet
Ca 100 mil ut, mitt i havet ligger Galapagosöarna som också tillhör Ecuador. Lava öarna som är kända för sin unika natur och djurarter.


Ecuadors Historia

Marken som idag kallas för Ecuador befolkades av jägare för ca 10 000 år sen, de levde mestadels på högplatån och de började ”snart” ca 5 millennium senare odla majs och rotfrukter på marken. Till slut blev människorna bofasta och man började ha hand om boskap. 500 år E. Kr. Började människorna bilda något slags socialt system där grundstenen var släktband.
Så levde de till år 1478 då inkan Tupac kom och sa att detta land skulle tillhöra hans rike. D.v.s. Inkariket med basen i Peru. Lokala språk och kulturer slogs då ut, då och nuvarande huvudstad Quito blev snabbt betydelsefullt i riket. När Tupac dog så krigade hans söner Atahualpa och Huascar om makten som Atahualpa vann.

På 1520-talet kom conquistadorer, (spanska krigare) med följd av Columbus upptäckt av Amerika till Ecuador då Atahualpa mördades trots löften om att en stor lösensumma i silver & guld skulle rädda honom, vilket gjorde hans folk fattiga. Quito erövrades två år senare och allt som indianerna hade byggt upp socialt var borta, de tvingades till skatt och slavarbete. Sjukdomarna som kom av en följd av slavarbetet gjorde att den inhemska befolkningen snabbt krympte i mängd, Bristen på 1600-talet var stor då över hälften av urbefolkningen hade avlidit så man skeppade över Afrikanska slavar. Ecuador blev 1544 ett land bland många i herrväldet Spanien och av det kommer det att dagens språk är så utbrett som det är. Ekonomin byggde på slavproduktion av jordbruk och textil till export från hamnstaden Guayaquil.
På 1700-talet hamnade Spanien i krig och kom i bankrutt. Befrielsekrigen utbröt i härskarklassen runt om i Spaniens koloniområden och kom till Sydamerika i början på 1800-talet. Ecuador kom då att tillhöra frihetshjältens Simon Bolivar land Storcolombia. Staten splittrades och ur det utropades republiken Ecuador 1830.

Nästa problem var vem som skulle ha makten.
Då ”liberala handelsmän i Guayaquil och konservativa jordägare i bergstrakten kring Quito, vilket ledde till ständiga presidentbyten och militärkupper”.
Detta bröts av presidenten Gabriel Garcia Moreno. Han företrädde bönderna från huvudstaden Quito och han moderniserade samhället för att han såg till att utbildning och sociala skyddsnät kom upp med kyrkans hjälp. Och gjorde så att människorna fick ett ”nationellt medvetande” under sina 15 år i makten. Åren kring 1800-talet så kom handelsmännen från Guayaquil till makten via företrädaren Eloy Alfaro då stora förändringar skedde. Bl.a. Religionsfrihet, rösträtt till läskunniga män, Kyrkan och Staten skildes åt och vissa lagar om slavarbete avskaffades. Ekonomin stadgades av kakaoexporten, industrialiseringen tog i alla fall fart till en viss del och ”byggnaden av en modern infrastruktur” började sakta men säkert.
1920 sjönk priset på kakao i världen vilket ledde till ekonomisk kris eftersom det var den varan landets ekonomi byggde på. Protester uppkom men som militären slogs ner. Ett exempel är n massaker där över 1500 invånare dog. Militären återtog politiken och 1925 kom de till makten, Quito och jordbrukarna fick makten igen.

Världsdepressionen på –30 talet slog hårt mot Ecuador. Där arbetslösheten och landets inflation ökade då social oro kom som en naturlig följd. Detta ledde till 21 olika regeringar på 17 år!

Året är nu 1941 och ett krig utbryter om landets regnskog mellan grannlandet Peru och Ecuador. Ecuador förlorade och genom Rioavtalet som skrevs 1942 förlorade de en stor del av sin förra regnskog. Efter andra världskriget blev som känt bananexporten viktig för olika länder bl.a. Ecuador. Men på –60 talet sjönk priset och en ny ekonomisk kris kom till landet, med strejker och militären fick åter jobb med den inhemska befolkningen under 3 år.

1967 fann man det svarta guldet i nordöstra delen av landet och fem år senare började man utvinna olja. Av rädsla från landets befolkning att de som hade makt, politiker, presidenten o.s.v. skulle ta oljan för egen vinnings skull tog militären över makten –72.
Man ändrade landets sociala och ekonomiska former. Effekten blev liten ”förutom att den offentliga sektorn växte”. Satsningen ledde till flytt till städerna, denna positiva utveckling blev så småningom en negativ företeelse med ja, strejker.
Kravet var en demokratisk regering och det blev det från och med 1979 har Ecuador ett civilt styre och demokratiska omröstningar.
Presidenten som valdes avled i en flygolycka1981. Den bestämde vice presidenten sattes i arbete att styra landet men som vanligt bådade det inte gott för folket och nya strejker uppkom. Det nya valet var år 1988 och vanns av vänstern. ”som lovade att med gradvis sociala reformer betala samhällets skuld” till de fattiga. Och de var en del, nära femtio procent. Den nya presidenten gjorde att analfabeterna minskade vilket var bra. Det dåliga var att människornas köpkraft försämrades kraftigt vilket ledde till nya, stora strejker igen.

De första 6 åren av –90 talet var indianernas år, då de samlades i grupp med viljan om att göra om grundlagen och ge de laglig mark att bo på. Vilket man beviljade till viss del. Och 1996 representerades den första indianen i kongressen , vilket var första gången någonsin.

Mellan 1996 och 1998 togs det gamla kriget upp igen som var för många år sedan hur gränserna skulle se ut mellan Ecuador och Peru.

En viktig president till som är värd att nämna för historien är Abdala Bucaram, den person som lovade bra saker till de fattiga men som gick till ”näringslivet i Guayaquil”. Under hans tid höjdes priser på allt som man kunde höja priset på i landet. D.v.s. El, telefoni, gas, olja/bensin. –97 demonstrerade hundratusentals personer mot hans politik och kongressen tvingade sig till hans avgång. En av kongressens f.d. blev utvald till president han fortsatte i samma ekonomiska fotspår, vilket ledde till nya protester -97. och detta fortsätter i samma gamla vanor. Och nu i januari, 10 år senare har en man vid namn Rafael Correa. Jag tror att de flesta håller med om att vi vill Ecuadors bästa när det gäller deras ekonomi och hoppas att Correa gör det bästa av situationen.Varför är då Ecuador ett U-land? Jo, Medellivslängden är hög jämfört med andra u-länder och beror mest på tillgången till rent vatten som 2006: s rapport från Plan visade att 86 % (undersökning gjordes 2002) av landets befolkning hade. Om man jämför med grannlandet Peru var tillgång till rent vatten 2006 (undersökning 2002) visar att tillgången är 5 % -enheter mindre. D.v.s. 81 %. Om man jämför det med ex. Ghana i Afrika visar samma rapport där 79 % av landets befolkning hade tillång till rent vatten.

Som sagt tillgången till rent vatten är hög, men de saker som måste förbättras är t.ex. Utbildning och hälsa. Landets HDI är 0,735 och BNP/Cap är 1666 US dollar. Jämfört med mitt I-land som blev Spanien. Spaniens HDI är 0,922 och BNP/Cap är14266 US Dollar, lite skillnad alltså. Spanien som ni läst har en historia med Ecuador och Sydamerika men landet kom i krig med England om haven, krigen ledde så småningom till statsbankrutt för Spanien, då de förlorade de länder de hade som stormakt. Bl.a. Nederländerna, stora delar av Italien, Ecuador och dess grannländer.

Spädbarnadödligheten är ca.30 per 1000, i Spanien är det ca.4 per 1000. (Lite skillnad emellan Plan och Ne: s bok världens länder.) Spädbarnsdödligheten är en av följderna på orent dricksvatten som jag sa förut är hög men kan ännu bli bättre, det andra är äldre. Medellivslängden för män är 68 år, för kvinnor 74. I Spanien är medellivslängden för män 76 år och för kvinnor 83.


Vad kan då Ecuador göra för att förbättra sin situation?
Efter Naturkatastroferna, oljekrisen och en bankkris på 90-...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Ecuador

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-06-12]   Ecuador
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8450 [2020-12-01]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×