Djurens gård!

8 röster
12158 visningar
uppladdat: 2007-06-05
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Jag har läst boken Djurens Gård och jag kan tydligt se att denna novellen är en klar allegori över den ryska revolutionen och det som hände under Stalins styre i Ryssland. Jag tänkte skriva om dom jämnförerlser som man ser tydligast i denna bok.

Jones
Tsar Nikolaus II tycke jag liknar Jones i boken relativt mycket. När Nikolaus II levde var han obegåvad och hade svårt att stå för sina åsikter, även att han aldrig riktigt förstod vad som pågick i hans land.
Som i boken så förklaras Jones som att han inte riktigt förstog vad som hände på gården, för att han var så uppe i hans drickande. Han hade även svårt att förstå att alla djuren var tvungna att ha mat och korna va tvungna att bli mjölkade, det kan vara att han inte hade dom kunskaperna att sköta sin gård liksom Nikolaus II inte kunde sköta sitt land.

Snöboll
Från början så var Trotskij, krigskommissarien bra kompanion med Lenin, men när han dog så försökte både Trotskij och Josef Stalin att ta hans plats över makten. Men då anklagades Tortskij för att ha dragt igång offentliga diskussioner utöver de som skulle fram till folket, så blev han avsatt inom sin post. Vid ett senare tillfälle blev han mördad.
Jag kan se en tydlig likhet mellan Trotskij och Snöboll, för att snöboll förde också diskussioner och gjorde sånt han egetligen inte skulle göra, men snöboll var lika smart som Trotskij när han levde. När Napoleon märkte detta skickade han hundarna på Snöboll, som sedan förmodligen blev mördad men man får inte riktigt reda på vad som hände i boken.

Napoleon
Stalin var en av dom som var väldigt anjelägen att få Lenins plats. Det var han som låg bakom alla avrättningar och fängelse straff, då han till och med kunde döma oskyldiga människor till döden. Han snodde idér av Trotskij och sedan märkte han att han inte behövde han mer då gav han order till hans män att mörda Trotskij.
Detta göra också Napoleon i boken, han snor Snöbollens idé om kvarnen och sedan sätter djuren i arbete, själv gör han ingeting och jag tror att Stalin var likadan. Napoleon befaller hundarna att döda många djur på gården för att gjorde ett misstag.

Skrikhals
Nikita Chrustjev var den som stod Stalin närmast. Han var den som förmedlade nya regler till folket och även att säga saker om Stalin så han framstod som en godhjärtad människa, som brydde sig om sitt folk.
Skrikhals gör exakt som Nikita gjorde, han gick ut med information som Napoleon hade givit han och sa det på ett fint sätt så att alla djuren skulle förstå t.o.m dom dummaste. Skikhals pratade så att alla djuren skulle tycka om vad Napoleon ändrade.

Boxer
Folket under den ryska revolutionen blev totalt grund lurade av Stalin, Trotskij och Nikita. Deras ledare sa till folket om dom gjorde så här så skulle allt bli bra, dom skulle få mer mat och mindre arbete. Efter ett tag så märkte väll folket att det inte var så bra men ingen vågade säga till Stalin och dom andra ledarna om det.
Djuren i boken gör samma sak men inget vågar säga till, dom bara ignorerar det och jobbar vidare, lyssnar och gör exakt som deras ledare sade till dom.

Benjamin
Jag är inte riktigt säker på vem som skulle kunna föreställa Benjamin, men det kan vara medelklassarna och arbetarna som började upptäcka att det, de som inte ledarna sade till folket. Dom märkte att dom hade totalt ljugit för dom, därför gick dom ut till andra människor och berättade detta, men igen vågade säga imot utan alla höll tyst istället.
Detta gör också Benjamin i boken, han är smart och snackar med djuren i smyg men inget kommer fram till grisarna.

Kvarnen
Stalin satte igång ett plan inom hans parti som dom kallad den för femårsplanen. Det innebar att mängden av olja, kol och även vattenkraften skulle byggas ut, så att fabriker fick den energin som dom behövde. Men allt lovande som Salin sa blev aldrig slutförd.
Napoleon sätter igång alla djuren på gården så att kvarnen ska bli klar, anledningen till det var för att de skulle ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Djurens gård!

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-03-31

    dåligt språk men bra analys!

Källhänvisning

Inactive member [2007-06-05]   Djurens gård!
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8425 [2020-06-01]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×