Kuwaitkriget

13 röster
17858 visningar
uppladdat: 2007-06-04
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
KuwaitkrigetBrinnande oljekällor i KuwaitAv: Nicolette Nadj
Datum klart: 2007-02-23
Ämne: SO/Historia
Lärare: Magnus Nyman
Inledning
Krig har funnits i alla tider, inte minst under de moderna 1900- och 2000-talen har det funnits
Massor med krig som har påverkat människor över hela världen. Det krig som jag ska skriva lite mer om är Kuwaitkriget. Kuwaitkriget ar ett krig mellan Irak och de allierade ledda av USA. Kriget pågick under ett halvår ungefär, men dess följder kändes av betydligt längre. Precis som i alla krig så var många byggnader förstörda och människor hade dött eller skadats, dessutom så fick Irak hårda straff från FN som bl.a. gjorde att de hade väldigt svårt att importera mediciner en tid framöver. Det uppskattas att cirka en hal miljon barn har dött p.g.a. detta.

Syfte
Mitt syfte med det här arbetet är att lära mig mer Kuwaitkriget. Jag blev förskräckt när jag upptäckte att min allmänbildning har en stor brist; Jag visste ingenting om några som helst krig så jag bestämde mig därför att göra ett arbete om Kuwaitkriget för att lära mig mer.
Jag kan inte bry mig mindre om krig för flera hundra år sedan på platser som inte längre finns för att beskydda länder och personer som inte längre finns av anledningar som inte längre finns. Så även om det inte är det viktigaste eller största kriget i mannaminne så valde jag att skria om Kuwaitkriget, kanske inte så originellt, men jag vet inte speciellt mycket om just det kriget. Följaktligen kommer jag att ägna min tid åt att fördjupa mig lite i den gamla klyschan ”operation ökenstorm” osv.

Frågor
1. Varför startade Kuwaitkriget?
2. Hur startade det?
3. Vem utlöste det?
4. Vilka länder var inblandade?
5. Varför var de länderna med?
6. Vilka var de viktigaste slagen?
7. Hur slutade Kuwaitkriget?
8. Varför slutade det?
9. Vad blev konsekvenserna för de länder som var inblandade?
10. Vad blev konsekvenserna för resten av världen?


Kuwaitkriget
2 augusti, 1990 – 28 februari, 1991
Kuwaitkriget, också kallat Gulfkriget, var ett krig mellan Irak och de allierade (Kuwait, USA, Storbritannien, Saudiarabien, Egypten, Qatar, Frankrike och Kanada). Det amerikanska kodnamnet var ”Operation Ökenstorm” (Operation Desert Storm).

Bakgrund
1968 kom en politisk kupp som skulle spela stor roll för hela världen. Den följdes av att Saddam Hussein utsågs till vice ordförande i Iraks revolutionsråd och dessutom fick han ansvaret för den interna säkerheten. Det dröjde inte länge innan han blev landets mäktigaste man. Saddam var maktgalen och nöjde sig därför inte med detta; Han genomförde fundamentalistiska reformer, nationaliserade oljan och gjorde en rejäl utrensning av statsapparaten viket gjorde att inget kunde hota hans ledande ställning i landet. Dessutom såg han till att han framställdes som gud; under 80-talet fanns det målningar på honom överallt och ur TV: n strömmade den s.k. ”Saddam-sången”.

Orsaker till kriget
Det finns flera tänkbara orsaker till kriget, här följer några av dem.
När det osmanska riket föll drog britterna gränserna till dagens länder och de blev då onaturliga vilket gör det upplagt för konflikter, därför har Irak alltid ansett att Kuwait tillhör dem.
I kriget mot Iran lyckades inte Irak komma ut ur sitt instängda läge geografiskt sett, de ville komma närmare persiska viken och det ansågs att en erövring av Kuwait kunde ge dem det. Dessutom skulle övertagandet av Kuwait göra Irak till Mellanösterns stormakt, vilket råkar vara Saddams dröm. Fast han hade större ambitioner än så, om han tog över Saudiarabien så skulle han ha kontroll över drygt hälften av världens olja.
Irak hade skuldsatt sig hårt och genom att överta Kuwait tänkte Saddam lösa landets ekonomiska problem. Enligt många är detta den största anledningen till kriget.

Krigsutbrott
Natten till den 2 augusti 1990 invaderade irakiska trupper Kuwait. Vid anfallet hade Irak uppskattningsvis den fjärde starkaste armén i världen. FN: s säkerhetsråd krävde omedelbar reträtt men Irak fortsatte. Målet med invasionen var att döda Kuwaits emir och förena Kuwait som en landsdel i Irak. Operationen misslyckades delvis och Kuwaits emir lyckades fly. Invasionen följdes av plundring av Kuwaits egendom.

Kriget
Oron för krig spred sig i världen och satte världsekonomin i gungning. Alla FN: s medlemsländer tilläts att sätta in alla möjliga medel för att skydda Kuwait. En våldsam flygoffensiv började, främst ledda av USA, som också hade ett hangarfartyg i Medelhavet strax norr om Israel.
Den största motoffensiven från USA: s sida inleddes i januari 1991 och efter en månad var Kuwaits luftrum fritt från Irakiska flygplan. Snart var större delen av Iraks baser utslagna.
Saddam försökte tvinga västvärlden till att inte hindra Irak genom flera metoder, bl.a. genom att placera ut gisslan vid viktiga militära mål och att hota med vapen som skulle ”slå världen med häpnad”. Men han hade underskattat västvärlden. Om han hade dragit tillbaka sina trupper under denna upptäckt så hade de inte lidit sådana enorma förluster. Istället var de hårdnackade och satte in en markoffensiv.
Natten till den 24 februari 1991 satte de igång men inom ett dygn hade de allierade tagit över, de förstörde bl.a. över 300 stridsfordon och 100 artilleripjäser utan att förlora någon av sina egna. Saddam insåg snart att hans armé inte stog emot och utropade eldupphör 100 timmar efter markoffensivens början.

Krigsslutet
Efter en dryg månad hade de allierade rensat Kuwait från de irakiska styrkorna. Kontroverserna slutades formellt ca sex månader efter krigsutbrottet. Irak åsattes hårda straff och begränsningar gällande tillverkningen av massförstörelsevapen och importen av varor och vissa material.Diskussion
De resultat som jag har nått är jag ganska nöjd med. Jag tycker att jag har fått svar på alla de frågeställningar som jag hade.
Detta krig var ju det första kriget som direktsändes i TV, där man inte kunde undgå det som rapporterades i medierna, det i sin tur tror jag innebär att de nyheter som kom ut, inte är felaktiga, i alla fall inte med tanke på ”färskheten” i dem just då.
Jag tycker, med grund i de källor jag har läst, att detta krig var rättfärdigat, här fanns det en överhängande risk med att låta Saddam göra som han ville. Det kunde ha påverkat hela världen i och med oljan, och jag skulle nästan vilja säga att detta krig var ett världskrig. Inte ett världskrig som i ett totalkrig, men ett världskrig i den mån att utgången, den som blev eller en annan, hade påverkat kursen på olja i och med att olja är en av de allra största globala produkterna.
Det är inte ofta jag tycker att man kan rättfärdiga ett krig, men när det gäller en sådan totalterror i ett land och med risk för befolkningen i ett helt land, så var det helt okej att anfalla Irak i ett syfte att stoppa den olagliga expansionen av Irak.
Jag tror att detta krig har kanske inte påverkat framtiden så mycket med sin utgång, eftersom ”de goda” i detta fall segrade och det är ju oftast så att ”de goda” inte är ute efter några enorma förändringar i och med krig. Däremot tror jag att om detta krig hade fått en annan utgång, skulle det kunna ha påverkat världen mycket, återigen p.g.a. av oljans storhet som handelsvara.
Om Saddam hade lyckats att besegra alliansen skulle det ha varit förödande, men det är ju knappast troligt eftersom alliansen skulle fortsatt pumpa in resurser och man hade inte gett sig förrän man fått Saddam på fall.
Men tänk dig en utgång där Saddam ”vann” mot alliansen, vad skulle hända? Jag tror att han skulle ha fått storhetsvansinne, försökt erövra hela mellanöstern, förtryckt de folkgrupper som inte tyckte som han själv och man skulle ha fått en totalitär diktatur i likhet med Stalins. Massmord skulle ha blivit vardagsmat (frågan är i och för sig om det inte var det redan innan), Saddam skulle inte tillåta några humanitära hjälpinterventioner och jag tror ingen utom Saddam själv skulle ”haft det bra”. Dessutom skulle Saddams tillgång på olja medfört att han till viss del kan reglera priser osv. och det skulle påverka världen på olika sätt.
Jag vet inte hur oljekursen påverkar olika element i världspolitiken, men jag vet att den skulle ha gjort och förmodligen också till det negativa för alla utom Saddam själv.
Om vi hade fått en alternativ utgång där FN eller USA inte hade lagt sig i Iraks invasion tror jag att utgången hade blivit annorlunda. Då tror jag inte att storhetsvansinnet hade nått Saddam på samma sätt, utan hade ”nöjt” sig Kuwait och kanske försökt sig på Saudiarabien. Inte för att det hade varit bra för någon, men det skulle inte ha blivit så omfattande som ovanstående eventuella utgång.
Även här skulle världspolitiken, och då i synnerhet ekonomin, ha påverkats på ett, om ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kuwaitkriget

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-06-05

    Ganska subjektivt...

  • Inactive member 2010-11-14

    Har letat överallt varför USA blandat sig i kriget, hittar inga anledningar :( USA och Irak hade börjat få en bra relation under Iran-Irakkriget då de stöddes av USA så därför är det lite konstigt.

Källhänvisning

Inactive member [2007-06-04]   Kuwaitkriget
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8401 [2020-02-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×