Ett barn i en fattig familj i Sverige

4 röster
14629 visningar
uppladdat: 2007-05-31
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Barnen i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet hade det inte lika enkelt och bra som vi barn har idag. Man hade andra sätt att leva och en mycket striktare värld. Klyftan mellan rika och fattiga var större och vissa barn levde svårt. Det varierade mycket från familj till familj hur barnet hade det. I vissa familjer hade barnen mycket frihet som liten och blev aldrig slagna och i andra familjer blev barn slagna och fick stå ut med mycket hårt arbete.


Nu är det helt annorlunda. Om man får den minsta lilla fläcken på t.ex. sin tröja hamnar den i tvätten direkt. När man tvättar använder man oftast miljöskadligt tvättmedel och är inte bra eftersom det spolas ner i den oskyldiga naturen.
Men jag säger inte att människor förr inte ville se bra ut, utan att de oftast inte hade tillräckligt med pengar att slösa. Mat är och var en av de sakerna som var mycket viktigare än utsidan.
Nu kan man slösa hur mycket pengar som helst på kläder och utseendet, allt för att nå upp till dagens skönhetsideal.

Som barn levde man oftast i stora familjer i små lägenheter. Familjerna kunde vara så stora så att hela familjen inte ens fick plats vid matbordet samtidigt.
Det brukade bara finnas ett enda rum i hela huset och det delade familjen tillsammans. Det var helt enkelt trångt och man fick t.o.m. dela sängar.
På landet brukade man ha piga eller dräng, i stan kallades det för hushållerska.
Det fanns inget rinnande vatten inomhus så det var barnens uppgift att hämta vatten i en brun eller pump.

År 1842 bestämde regeringen att alla barn skulle gå i skolan i sex år. Från klockan åtta på morgonen till fem på eftermiddagen gick man i skolan men man gjorde det bara varannan dag. Det var ofta en lång väg till skolan och det fattigaste var tvungna bära samma kläder och skor som sina syskon.
Skolböckerna fick man också dela på. Barnen lärde sig naturlära, geografi, historia, skrivning, räkning, läsning och kristendom. I slutet av varje lektion sjöng man, oftast psalmer eftersom skolan var kristet.
Skolan var mycket hårdare innan och om man inte gjort läxan eller kommit för sent fick man straff. Då hade man rätt att aga och straffen blev t.ex. örfiler, skamvrån och kvarsittningar.
Barnen tog med egen lunch till skola, som brukade vara mackor med mjölk.
Det tog lång tid innan man började lära sig på riktigt i skolan för att det inte fanns tillräckligt med utbildade lärare. Bönderna ville inte heller släppa iväg sina barn, de tyckte att de gjorde bättre nytta hemma.
Men alla hade inte lyxen att gå i skolan, pengarna räckte helt enkelt inte till skolböcker, kläder, skor och mat.
Nu för tiden kan och har alla rätt att gå i skolan om man är en svensk medborgare. Skolan ser till så att alla barn har skolböcker och skoltillbehör som penna och suddgummin.
Förr var skolan väldigt kristet men idag kan det finnas många olika kulturer i en enda klass. Samhället skulle nog aldrig acceptera en flicka i slöja förr, för att man gick till kyrkan ofta och var väldigt religiösa. Det finns fortfarande människor som har svårt att finna sig i att det finns så många kulturer i Sverige idag. Men Sverige har ändå kommit en lång väg när det gäller att acceptera andras religioner.

Fattigdomen är orsaken till att barn arbetar. Det var vanligt att ett barn arbetade för att hjälpa till med familjens försörjning. Det utnyttjade arbetsgivaren genom att ge lite lön och långa arbetstider. Barn var helt enkelt billig arbetskraft som arbetsgivaren tjänade mer pengar på än vuxna.
Det var redan vid 7-8 års ålder barn började hjälpa till med enkla sysslor. Uppgifterna var anpassade efter ålder och kön. Flickorna var hemma och arbetade medans pojkarna fick gå och slava i fabrikerna.
Under 1800-talet stiftade man lagar så att man inte skulle kunna dra nytta av barnen alldeles för mycket. Barn fick då t.ex. inte nattarbeta i en fabrik.
Fortfarande idag finns barn som arbetar i de minst utvecklade och fattigaste länderna. Miljontals barn används inom jordbruket och i fabriker. Arbetsplatserna är inte alls skyddade och barnen utsätts för hårt utnyttjande.
H & M är ett företag som använder barn för att tillverka sina kläder och det är därför de är så billiga jämfört med andra affärer. Det känns fel att köpa kläder där när man tänker på att en litet barn kan ha suttit och slitit ut sig för att göra plagget. Men så tänker man inte alltid så man handlar ändå där.

Barn hade inte så mycket fritid förr eftersom man både gick i skolan och arbetade. Men när man väl fick tillfälle att leka så lekte man med varandra. Inte med leksaker, leksaker var alldeles för dyra. De lekte ringlekar, kurragömma och andra lekar de kom på.
Men all tid gick inte åt till det. Barn fick läxor av skolan som de var tvungna att göra på samma sätt som barn idag också måste göra sina.

Om man bråkar med sina föräldrar idag blir straffet inte lika hårt som om man skulle gör det förr. Lagarna har ändrats och rädslan för föräldrarna också. Då skulle man knappt våga säga emot en förälder.
Respekten har nog inte minskats utan ändrats. Man har fortfarande respekt för sina föräldrar men utan den rädslan man hade innan kommer man närmar och vågar uttrycka sig själv mer.
Det borde göra jobbet som förälder lättare om ett barn vågar uttrycka sig själv så att den vuxna förstår vad barnet känner.

Att vara ett barn förr handlar helt enkelt om att dela med sig och inte vara självisk. Man var tvungen att hjälpa till mycket vare sig man ville eller inte.På den tiden fick de fa...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Ett barn i en fattig familj i Sverige

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-05-31]   Ett barn i en fattig familj i Sverige
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8343 [2020-08-06]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×