Spanien

5 röster
8626 visningar
uppladdat: 2007-05-31
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Spanien är ett av världens största turistländer. Spanien är ett av Europas bergigaste land och där finns också snötäckta bergstoppar och glaciärer. I norr finner man den största bergskedjan, Pyrenéerna. Huvudstaden Madrid ligger i centrala Spanien, på en högplatå som kallas La Meseta. Spaniens näst största stad, Barcelona ligger på östkusten, i området Katalonien. Andalusien i söder är ett av Europas varmaste och torraste områden. Genom Andalusien löper bergskedjan Sierra Nevada som har den högsta bergstoppen på det spanska fastlandet, Mulhacén, 3 478 meter över havet. Spanien har ca 45 miljoner invånare.
__________________________________________________________

MADRID

Madrid som nästan exakt ligger mitt i landet har ca 3 miljoner invånare, med förorter ca 5,6 miljoner invånare, Centrala Madrid har många breda, pampiga gator. En av de mest kända är Calle de Alcalá, som är fem kilometer lång. Palacio Real heter det kungliga slottet där kungen Juan Carlos bor.
__________________________________________________________

FRÅN DIKTATUR TILL DEMOKRATI

År 1936 gjorde militären med general Franco som ledare uppror mot Spaniens demokratiska regering. Det utbröt inbördeskrig där militären så småningom segrade, trots att frivilliga från många andra länder rest till Spanien för att försvara demokratin. Spanien blev diktatur. Många som protesterade mot Franco hamnade i fängelse. Franco styrde spanien fram till 1975 då han dog.
Två år senare blev Spanien en demokrati igen. Kung Juan Carlos var den som införde demokratin igen och han var själv den som Franco hade utsett till sin efterträdare.
__________________________________________________________


APELSINER OLIVER OCH VIN

De apelsiner vi köper här hemma kommer ofta från spanien. Landet är en av världens största exportörer av citrusfrukter. Man exporterar även mycket vin och oliver. Ungefär hälften av Spaniens yta är uppodlad. I jämförelse med många andra europeiska länder arbetar en stor del av befolkningen inom jordbruket. Korn och vete är andra viktiga jordbruksgrödor. Spanien industrialiserades så sent som på 1950-talet. Sedan dess har industrin utvecklats mycket snabbt. De viktigaste industriområdena ligger nära storstäderna Madrid och Barcelona samt i Baskien. I landets fabriker tillverkas bland annat textilvaror, skor, kemiska produkter, symaskiner, cyklar och bilar av märket SEAT. På senare tid har elektronisk industri och dataindustri blivit framgångsrik. Spanien har gott om järnmalm. Dom största järnmalmsgruvorna men också kolgruvor finns i den norra delen av landet.
__________________________________________________________

GEMSER, FARAORÅTTOR OCH ANDRA DJUR

Gemsen är ett djur som bland annat lever i bergen i Pyrenéerna. Gemsen är ganska lika getter och har korta, smala horn. Den iberiska stenbocken finns också i Pyrenéerna. Båda arterna gillar att vara i dom klippiga bergen och klättrar skickligt upp och nedför branta bergväggar.
I Spanien finns djurarter som från början kommer från Afrika. En av dom är genetten som är ett långt och smalt rovdjur som delvis lever i träd. Ett annat är den egyptiska mungon, som man även kallar faraoråtta eftersom dom gamla egyptierna dyrkade den som ett heligt djur.
__________________________________________________________

ÖVRIG FAKTA

Spanskan är världens fjärde största språk och modersmål för 315 miljoner människor. Spanska talas också i nästan hela Latinamerika.

Spanjoren Pablo Picasso är en av 1900- talets största konstnärer. Men han levde dock större delen av sitt liv i Frankrike.

I Spanien är tjurfäktning populärt. De mest kända matadorerna är stora idoler och tjurfäktningarna...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Spanien

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-05-31]   Spanien
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8340 [2020-09-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×