Holland

5 röster
12359 visningar
uppladdat: 2007-05-30
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Fakta
Fullständigt namn: Konungadömet Nederländerna
Yta: 41 548 km2 (Sverige: 449 964 km2)
Invånare: 15,65 miljoner
Befolkningstäthet: 426 pers/km2 land (Sverige: ca 21 pers/km2 land)
Huvudstad: Amsterdam (med ca 700 000 invånare)
Befolkning: mer än 95% av befolkningen är holländsk (av germanisk och gallo-keltisk härkomst), den övriga befolkningen härstammar huvudsakligen från Indonesien, Surinam och Marocko
Språk: Nederländska (Holländska)
Religion: 60% kristna (romersk-katolska och protestanter), 3% muslimer
Statsskick: Konstitutionell monarki
Statschef: Beatrix, Drottning av Nederländerna
Premiärminister: Wim Kok
BNP: 344 miljarder USD
BNP per capita: ca 22 000 USD
Årlig tillväxt: ca 3,25%
Inflation: ca 2%
Huvudsakliga industrinäringar: Tjänsteindustrier, finans, elektronik, jordbruksindustri och sjöfart
Huvudsakliga handelspartners: Tyskland, Belgien, Luxemburg och Frankrike

Geografi
Holland är ett av de mindre länderna i Europa men är ett av Europas mest tätbefolkade länder. Holland har ca 15 miljoner invånare. Hollands huvudstad heter Amsterdam, men riksdagen ligger i Haag. I Amsterdam bor ca 725 000 invånare, och ligger vid 90 stycken öar. Anhopningen av Amsterdam, Rotterdam och Haag en av de mest tätbefolkade regionerna i världen. Holland är mest känt för ost, diamanter och blommor (främst tulpaner). Hollands blomsterauktion är världens största. Holland har också världens största hamn. Många kända konstnärer kommer från Holland. Bl.a Hieronymus Boschs, Vincent van Gogh, Jan Vermeer, Frans Hals m.fl. Holland gränsar till Tyskland och Belgien, och
ligger vid Nordsjön. En stor del av Holland har höga vallar för att det inte ska bli översvämning. Vallarna är livsviktiga för Holland, efter som att ungefär 50% av Holland ligger under havsnivån. Holländarna är oroliga för framtiden, det beror främst på att vattennivån stiger i dramatiska takter. Holland planerar att bygga fler höga vallar för att för att gardera sig för framtiden. En av dom värsta katastroferna i Holland var 1953. Då kom det en stor vårflod och en storm som förstörde rämningarna i Zeeland, ca 1835 människor dog. Efter som att man var rädd att det skulle hända samma sak i framtiden så skapade man Deltaprojektet.
Klimatet i Holland är likt Sveriges, med kalla vintrar och varma somrar.


Mat

Oftast består ett traditionellt Holländskt kök mest av kött och chark.
Men pga kolonierna så finns det gott om kryddig mat. Restaurangerna erbjuder mycket olika sorters rätter och mat, från flera olika länder. Det kan vara kinesiska restauranger, thailändska, indiska, japanska mm. Restaurangerna är ofta snåla när det gäller vegetarisk mat, men restaurangerna har oftast en köttfri maträtt. Den vanligaste alkoholdrycken i Holland är öl, och deras kändaste öl heter Heineken.
Droger och narkotikapolitik

Holland är väldigt känt för droger, speciellt Cannabis. Holland är det landet som tillverkar mest Ecstasy och Amfetamin i världen. Cannabis är inte lagligt i Holland, men det är socialt och moraliskt accepterat. Även fast man inte tror det, så finns det regler kring Cannabis i Holland. Cannabis får bara brukas på så kallade ''''''''Coffe shops". Man får inte sälja eller köpa på gatan, eller ta in Cannabis i landet. Fram till 2002 fick man syssla med fröhandling, men pga Sverige och Frankrike så förbjöds det. Många collage ungdomar i USA åker till Amsterdam varje år för att delta i Cannabis cup. Är man emot droger av alla slag och reser till Holland, så bör man undvika att diskutera droger med lokalbefolkningen för att undvika konflikter. Bara för att tillgången till Cannabis är så stor så är inte alla Holländare påtända eller nerrökta. Endast 5% av invånarna brukar Cannabis, det är mindre än Frankrike. Sverige har fler ”tunga” missbrukare än Holland procentuellt.


Industri och natur tillgångar

Holland har ett intensivt jordbruk där man ofta jobbar med familjen, som ett familjejordbruk. De viktigaste odlingarna inom jordbruket är trädgårdsodlingen.
Där odlar man bl.a lök, tulpaner, grönsaker, bär, mm. På åkern är det vanligaste man odlar potatis och raps. De största industrierna i Holland är elektronik, tjänsteindustrier, finans och sjöfart. Hollands kändaste elektronik märke är Philips.


Historia

Vincent Van Gogh:

För över 150 år sedan, föddes Vincent Van Gogh. Han föddes 30 mars, 1853 i Groot-Zundert som ligger i norra Holland. Han var son till Theodorus van Gogh och Anna Cornelia Carbentus. Vincent arbetade hos sin farbror som bodde i Hagne i 10 år för att bli lärare, han började arbeta när han var 14.
Han blev lärare i Storbritannien men jobbade bara en kort tid. När han jobbade som lärare så tog han kontakt med sin yngre bror Theo, som bodde i Frankrike.
Det är just brevväxlingen som bevisar vad Vincent gjorde under sitt liv.
Vincents föräldrar var troende, och hans pappa var präst och jobbade i den protestantiska kyrkan. Efter tiden som lärare i Storbritannien så flyttade han tillbacka till Holland. Han ville följa sin fars fotspår och bli till präst, därför började han studera teologi i Amsterdam. Vincent var rädd för att misslyckas och han hade inlärningssvårigheter, så han slutade studera och flyttade hem.
När Vincent var 25 år gammal så flyttade han till Den Haag, där fick han målarlektioner av sin kusin Anton Mauve. Det började med att han tecknade av saker, men efter ett tag började han måla efter fantasi och inspiration. Han saknade sin bror Theo som bodde i paris, så Vincent flyttade dit. Där fick han mycket inspiration av all konst, och han lärde känna några duktiga konstnärer.

Från 18 88 bodde han i Arles som ligger i södra Frankrike. Där utvecklade han sig, och blev riktigt duktig på att måla. Hans penselteknik blev bättre, han gjorde färgstarka målningar, och han hade en otroligt bra fantasi. Han fortsatte med att söka efter en egen stil i Arles. Under nio veckor fick Vincent dela målarsal med Paul Gauguin. De kom aldrig överrens, de bråkade jämt. Det slutade med att Vincent fick ett raseriutbrott och skar av sin vänstra öronsnibb. Inte långt där efter så skrev han in sig frivilligt på en institution i Saint-Remy som låg nära Arles. Vincent var 12 månader på Saint-Remy. Under den tiden hade hans bror fått fru och barn. På institutionen led Vincent ofta av Hallucinationer, mardrömmar och ångest. Han pratade ofta om döden. Han var så rädd för att få en sinnessjukdom att han målade ett snabbt tempo. Tavlorna var färgstarkare och bättre än någonsin. Maj 1890 lämnade Vincent institution för att istället vårdas av en läkare. Men det dröjde bara en månad innan Vincent blev ännu sjukare. 27 juni, 1890 sköt han sig själv med ett gevär. Två dagar senare dog han vid sin bror. Livet som konstnär var inte lätt för Vincent, han var ofta fattig, ibland fick han leva på vatten och bröd. Även fast han hade många problem så offrade han allt åt konsten. Det var först efter döden som man insåg hur värdefull och fin hans tavlor var, och idag är många av hans konstverk värda miljarder. Under hela hans liv sålde han inte en enda tavla.Nederländernas gyllene tid:

När Holland hade befriats från Spanien så blev det snabbt ett starkt och välmående land igen. Ekonomin blev bättre, de byggde u...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Holland

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-05-30]   Holland
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8325 [2020-09-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×