Paulo Coelho

5 röster
12455 visningar
uppladdat: 2007-05-30
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Paulo Coelho

En av Latinamerikas mest lästa författare, född 1947 i Rio de Janeiro är Paulo Coelho. Innan han ägnade sitt liv helt åt litteratur hade han studerat till journalist, teater regissör, skådespelare och även jobbat som låttextskrivare.Coelho startade sitt liv med att utbilda sig till journalist men gav upp sina studier av okänd anledning. Han började, pga. Sina spirituella intressen, i 1970 resa över hela världen för att lära sig om hemliga samhällen, orientalisk religion och ytterligare mystiska konster.
Två år senare återvände han till Brasilien och började skriva låttexter.
Han samarbetade med Raul Seixas och gjorde stora framgångar. Deras samarbete ledde till att de kom i kontakt med Aleister Crowleys bisarra verk. Detta förde till idéer som innefattade planer om att skapa ett ”alternativt samhälle” som var tänkt som ett samhälle byggt på anarki och baserat på Crowleys tankar. Coelhos och Seixas planer ogillades starkt inom militären och de sattes bakom lås och bom. Det ryktas att Seixas och Coelho utsattes för tortyr inuti de militära fängelserna. Väl ute ur fängelse lämnade Coelho gruppen efter en övernaturlig upplevelse i fängelset, eller en andlig uppvaknig som det också kallas. Detta enligt Paulo Coelho själv utryckt i en intervju.

I 1982 utkom hans första bok, Hell Archives, men som han misslyckades med. Istället gav han ut Practical Manual Of Vampirism. Men denna bok tog han själv avstånd ifrån därför att han ansåg själv att den var av dårlig kvalité. Den trycktes därför i mycket få upplagor. Han upphörde sedan sitt skrivande en kort period där han gick pilgrimsvandringen. Som sedan blev grunden till boken The Pilgrimage.
Året efter pilgrimsvandringen lanserade han The Alchmist som då var en novell. Novellen blev inte så stor från början men efter att ha sålt ett litet antal kopior lyckades han överbevisa ett förlag om att publicera novellen. Inom kort hade The Alchemist blivit en av de best säljande böckerna i Brasilien. Denna bok är den mest kända av alla hans böcker och även den bok som jag har läst. Efter The Alchemist har Coelho skrivit ett antal böcker såsom Brida (1990), By the river Perida I sat down and weped (1994), Maktub (1994) och The fifth mountain (1996).


De flesta av Coelhos böcker handlar om människor som följer sina drömmar och upptäcker sig själva. Trots att de stöter på svåra problem så kämpar dem sig vidare i livet. Man kan alltså säga att Coelhos böcker har ett speciellt stildrag.
Eftersom han började skriva böcker efter hans andliga uppvakning så kan man tro att det är där han hämtat sin inspiration. Hans böcker är ju faktiskt väldigt djupa och de är skrivna som om det skulle kunna hända på riktigt. Det lustiga är att han just talar om nästan allt som den modärna kvantfysiken har kommit fram till, så det är mycket möjligt att han faktisk skulle ha kunnat haft en andlig uppvakning med tanke på andra författare som också har haft uppvakningar och sedan skrivit om kvantfysik på hög nivå utan att ens studerat i ämnet. Dock har Coelho vävt in sina budskap i otroliga berättelser om människor som lyckas inse livets gåtor och budskapen är därför ganska svåra att se, men ändå tydliga.Hans avsikt med böckerna, enligt honom själv, är att nå in till djupet i folks hjärtan och försöka att få folk att börja tänka på nytt om deras nuvarande liv. Boken The Alchemist gjorde faktiskt det på mig. Jag har lärt mig bland annat gynsamhetsprincipen, vilken jag har förstått först nu i efterhand och jag kan se att den kan stämma. Den åkte hursomhälst rätt in i mitt hjärta och med tanke på att han är Portugisens mest lästa författare någonsin, och att just denna bok har sålts i över 30 miljoner exemplar och översatts till mer än 63 språk så antar jag att den har gjort det på nästan samtliga som läst den.

Under de senare åren har intresset för mystik, magi, anlighet och spirituella frågor ökat enormt tackvare t.ex. hippie kulturen och globaliseringen som gjort det lättare att nå ut till människor. Bland annat dessa faktorer påverkade förmodligen Coelho i hans skrivande. Han blev dessutom medlem i den katolska gruppen Regnus Agnus Mundi där han hade en person som han kallar för ”J” som sin ”mästare”, vilket påverkade hans skrivande. Han har idag själv påverkat milliontals människor med sina böcker sim är helt unika. Han refereras ofta till i artiklar och olika texter som förespråkar andligt tänkande. Paulo Coelho har utan tvekan betytt mycket för den nyare litteraturen och är en författare med sin egen stil som är mycket fängslande.Referat av AlkemistenAlkemisten är mycket kort sagt en bok om att följa sina drömmar.
Själva berättelsen handlar om en pojkes liv som fåraherde på de Andalusiska slätterna och om hur en återkommande dröm kom till att förändra hans liv. Pojken heter Santiago och är en godtrogen person som vill intet ont. Han söker upp en spåkvinna pga. sin återkommande dröm. Här får han rådet att bege sig till den platsen som drömmen antydde om. Pojken träffar sedan en gammal kung som råder honom att följa sin dröm. Detta är just vad pojken gör. Han säljer han får, som har varit hela hans liv, och han beger sig ut i världen för att ta sig till sin dröm.

Under sin resa jobbar han i en kristall affär, han korsar öknen, förhindrar en masslakt, träffar sin stora kärlek och han lär sig att behärska naturens krafter. Under sin resa möter han också en engelsman som studerar alkemi och en alkemist som är en vis människa med stor livserfarenhet.

Tiden är svår att avgöra men man får en bild av att det inte finns flyg bilar eller modärna transportmedel. Om man ska försöka avgöra vilken tidsperiod så skulle jag nog ha gissat på tidigt 1800-tal.

Coelho berättar på ett sätt som får än att vilja läsa mer av boken. Jag blev nästan lite ledsen när boken var slut, men ändå så var det så bra att boken blev fulländad. Han berättar i tredje person vilket gör att man läser boken ur ett ”helikopter perspektiv”. På så vis får man en fin överblick över vad som händer och boken blir strukturerad. Själva boken klassas som drama, men den har flera inslag som är komiska och underhållande.

Med tanke på vart författaren är född och uppvuxen så är det förståligt vart han väljer bokens miljö. Han växte upp i ett område ganska nära ekvatorn och känner därför till vilka växter och djur som finns där, men också vilka sorts människor som bor i dessa områden.


Jag tycker Alkemisten är en mycket bra bok som handlar om livet. Den får än att tänka om i det vardagliga livet och väcker en del frågeställningar inom än själv. Den får än också att se det sydliga Europa och kanske framförallt det norra Afrika. Man får en blick i hur det ser ut på den vanliga fredfulla gatan, och inte det Afrika som man läser om i historia böcker eller i massmedia.
Jag trycker det är en bok som borde läsas av alla därför att den sätter fingret på vad som är många människors problem och visar ett sätt att börja tänka om. Det är en bok som är mycket mer är vanlig fantasy eller kriminal underhållning, det är en bok som gör att man ser saker ur ett helt annat perspektiv. Med andra ord, läs boken och tipsa alla du känner om att läsa den.
Att göra ett författarporträtt av Paulo Coelho har bräddat min syn på denne man. Efter att ha läst boken kom det som en chock att han försökt förändra ett samhälle baserat på helt bisarra tankar. Det var otänkbart för mig. Men det lättade mig att han nu har insett att det var ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Paulo Coelho

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-05-30]   Paulo Coelho
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8319 [2020-02-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×