Läslogg Elva minuter av Paulo Coelho

5 röster
6963 visningar
uppladdat: 2007-05-28
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Läslogg
Författare: Paulo Coelho
Bok: Elva minuter (Bazar) 2003

Författaren
Paulo Coelho är en känd brasiliansk författare. Han föddes år 1947 i Rio De Janeiro. Han har gjort många framgångsrika böcker, den mest kända är Alkemisten. Men han har också gjort Pilgrimsresan, Elva minuter, Veronika bestämmer sig för att dö, Djävulen och fröken Prym, Vid floden Piedra satte jag mig ned och grät samt Zahiren.
Paulo Coelho är utbildad jurist, men har gjort mycket mer utav sitt liv. Han begav sig ut för att resa, och när han kom till Europa träffade han Aleister Crowleys. De två blev goda vänner och hade planer på att skapa ett "Alternativt Samhälle" som skulle bli ett anarkistiskt samhälle i Minas Gerais baserat på Crowleys idéer. Projektet ogillades i Brasilien och under militären påstår man att Paulo Coelho blev torterad under fångenskapen. Coelho lämnade senare gruppen efter att ha sett en uppenbarelse.
Senare när han var i Nederländerna träffade han en person som han kallar för "J" och som kom att förändra hans liv.
Coelho närmade sig kristendomen och blev medlem i den katolska gruppen Regnus Agnus Mundi med "J" som sin "Mästare". 1986 vandrade han längs den populära pilgrimsrutten till Santiago de Compostela och genomgick sin slutgiltiga inträdesrit.
Nu bor han lyckligt tillsammans med sin fru Christina i Rio De Janeiro.

Fabel
Boken är baserad på en sann historia om en ung kvinna som är en slav för kärleken. Hon reser andra sidan jorden för att få nya möjligheter och för att lära sig om livet.

Citat
”Det var en gång en prostituerad kvinna som hette Maria.
Vänta lite. Det var en gång är ett bra sätt att börja en saga för barn, men prostituerad är ett ämne för vuxna. Hur kan jag skriva en bok med denna inledning? Eftersom vi i varje ögonblick av våra liv står med ena benet i sagans värld och det andra i avgrunden låter jag emellertid denna början stå kvar:
Det var en gång en prostituerad kvinna som hette Maria. Som alla prostituerade hade hon fötts ren och oskyldig, och under tonåren hade hon drömt om att träffa mannen i sitt liv (rik, vacker och intelligent), gifta sig (bröllopsklänning), få två barn (som skulle bli berömda när det växte upp) och bo i ett vackert hus (med utsikt mot havet).”
s 11.

Denna inledning är helt fantastisk! Inledningen i en bok ska fånga läsaren, och det gjorde han bra. Här berättar han exakt vad boken handlar om. En prostituerad, ordet är smutsigt men på något sätt så låter det inte så smutsigt. Han förklarar att en prostituerad inte är annorlunda, hon har haft samma drömmar som alla andra. Hon hade samma drömmar som kanske du hade. Han vill visa att människor vill leva och ha sina drömmar, med att det också finns en sida som vi känner till men inte vill erkänna. Många är rädda för att utforska den och lever kvar i sin fantasivärld där allt är bra. Men i verkligheten så finns det så många konstiga saker människor har kommit på. Ett värde på en kroppen, men något det aldrig kommer kunna sätta värde på är själen.

”Efter mycket grubblande kom hon till slut fram till att killar bara medförde smärta, frustration, lidande och en känsla av att dagarna släpade sig fram. En eftermiddag när hon var i parken och såg en mamma leka med sitt tvååriga barn bestämde hon sig för att hon nog trots allt kunde tänka sig en man, barn och ett hem med utsikt mot havet, men förälska sig skulle hon aldrig göra igen- för kärleken förstörde allt.”
s.25

Boken handlar om kärlek, här beskriver han en känsla jag tror alla har haft någon gång. Kärleken förstör allt. Det kan vara underbart samtidigt som man kan lida. Det här citat har en stor betydelse i boken för det är just då Maria bestämmer sig för att aldrig mer förälska sig. Hon får inte känna lyckan tillbaka bara känna lyckan av att vara kär, inte kärleken. Hon tröttnar till slut och bestämmer sig för att det inte är något för henne. Hon ska uppfylla sina drömmar, men har slutat tro på kärleken. Det är i det ögonblicket som hon kan göra vad som helst för hon brydde sig inte längre.

”De män som hon träffat sedan hon kom till Genève gjorde allt för att framstå som självsäkra, som om de styrde världen och sina egna liv; men Maria såg i ögonen på var och en skräcken för hustrun, fasan för att inte få erektion, att inte vara tillräckligt manlig ens för en enkel prostituerad, som de betalade.” s 121

Nu har hon varit prostituerad länge och börjar känna igen sina kunder och kunde t.o.m. placera dem i olika kategorier. Hon kände att hon på något sätt att hon stod högre än de män som betalade för att få vara med henne en natt. Hon hade kontrollen, hon insåg det. Det var det som gjorde att hon inte skämdes för att vara prostituerad. Hon tog det som ett vanligt arbete och ett sätt att tjäna snabba pengar. Hon ville spara pengarna för att kunna resa hem igen.

”Jag träffade en man och förälskade mig i honom. Jag tillät mig att bli förälskad av en enkel andledning: jag väntar mig ingenting. Jag vet att jag om tre månader kommer att vara långt härifrån och han kommer att vara ett minne, men jag klarade inte längre av att leva utan kärlek, jag befann mig på min yttersta gräns.” S. 195

Maria blir förälskad till slut. Hon känner att hon har länge levt utan sin kropp, hon har bara levt med själen. Hon klarar inte mer, hon vill känna sig älskad och ge kärlek. Men hon har lärt sig spelet, hon äger inte någon och ska därför inte förvänta sig något utav människan. Hon lärde sig att genom inte förvänta sig något, kunde hon inte bli sårad. Hon skulle ändå aldrig mer se honom. Hon ville bara ha ett vackert minne från Genève. Hon säger att hon tillät sig själv att bli förälskad. Kan man verkligen kontrollera det? Maria måste ha kontroll på allt hon gör, till och med när hon blir förälskad. Nu vet hon vad hon vill och ska inte ha något annat. Hon vill ha det bästa, den bästa.
Sammanfattande värdering
Jag tyckte om boken väldigt mycket. Jag har aldrig läst en bok som innehåller så många egna tankar. Paulo Coelho skriver på ett speciellt sätt, han får en att tänka till, inte än gång utan flera gånger om. Han får en själv att inse många saker. Sen är det upp till var och en hur mycket man tar åt sig. Att han är djupt troende framgår många gånger i den här romanen, det kan störa personer som inte är speciellt religiösa. Men jag har hört att han skriver på det sättet. Jag har många gånger funderat över olika saker som har med människan att göra. Jag tror att folk som läser den känner en känsla som de kan relatera till i den här romanen. Okej, nu låter det konstigt att jag säger att man kan relatera sig till en prostituerad. Men just den här k...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Läslogg Elva minuter av Paulo Coelho

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2007-05-28]   Läslogg Elva minuter av Paulo Coelho
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8294 [2020-06-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×