Våld och aggressioner

2 röster
12263 visningar
uppladdat: 2007-05-28
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Fördjupning i psykologi-
våld och aggressioner

Inledning

Jag har i detta arbete valt att skriva om våld och aggressioner eftersom det är ett väldigt intressant och aktuellt ämne som många drabbas av i dagens samhälle. Jag har tänkt ta reda på varför man blir arg och vart man får sina aggressioner ifrån, och om det finns några utomstående faktorer så som filmer eller annat som påverkar oss till att bruka våld.

Aggression

Aggressioner och ilska bottnar ofta i rädsla, en känsla som nog de flesta känner igen. Rädslan att inte ”passa” in eller att inte duga. Vissa människor tar då ut sin rädsla och omvandlar det till aggressioner för att få andra personer att vara rädda för dem. Där kan man dra en parallell till rädda hundar eftersom när en hund är rädd så skäller den. Samma sak händer alltså med vissa människor. Ilska kan också komma från andra känslor såsom övergivenhet och ett behov att kunna kontrollera människorna i sin omgivning. När man blir arg så händer det saker i kroppen, precis som när vi drabbas av andra starka känslor så stiger pulsen och blodtrycket ökar. Kroppen börjar då pumpa ut adrenalin som gör att man inte kan sitta still. Men ilska och aggressioner behöver inte alltid vara något dåligt utan det har en ursprunglig funktion från människans överlevnadsdrift. Förr i tiden hade människan möjligheten att ta ut den driften via kamp eller flykt när de blev överfallna av ett djur på savannen eller liknande. Men idag kan man inte göra det på samma sätt. För om man skulle ta ut sina aggressioner på någon människa eller allmän egendom så begår man ett brott mot lagen. Brotten heter misshandel och skadegörelse och kan i grova fall leda till fängelsestraff.

Vad säger psykologer om aggressivitet?

Drivkraften bakom människans aggressiva beteenden har sedan länge varit ett hett ämne för många psykologer. Freud ansåg att aggressioner är en medfödd drift. På senare år har flera olika forskare gjort olika typer av undersökningar inom ämnet och man har kommit fram till en del olika svar.
Ett resultat var att aggression hos människor till stor del är inlärd och att aggressiva handlingar ökar eller vidmakthåller aggressiviteten. Ett annat resultat var att det är människans reaktionsmönster vid konflikt och frustration och att våran aggressions nivå skulle sjunka om vi utförde aggressiva handlingar.

Påverkas vi av att se våld på tv?

Nu för tiden och en bit tillbaka i tiden så ser många unga människor oerhört mycket på tv. Det finns ett oerhört stort utbud av filmer och kanaler där det är våldsamma scener. När man ser på dessa så skapar man sig själv en felaktig syn på våld eftersom i de flesta av dessa program eller filmer tål i princip alla hur många slag och sparkar som helst innan de svimmar eller dör. Så är det inte i verkligheten, ett enda slag eller spark kan få förödande konsekvenser så som brutet näsben eller hjärnskakning och i grova fall kan det leda till att en människa dör av slagen. I dagens samhälle så har det även blivit väldigt populärt med vapen som t ex knivar och batonger av olika slag. Hamnar dessa i händerna på fel kille eller tjej så kan det gå riktigt illa. Vad är det då som får folk att handla på detta sett? En orsak är våld som de ser på tv. Här nedan kan du läsa om olika orsaker som gör att aggressiviteten ökar genom att kolla på filmer som innehåller våld..

• Människor (särskilt barn) har en tendens att imitera förebilder.
• I filmer löses de flesta konflikter med våld. Även när de ”goda” segrar så sker det genom en lång och våldsam kamp mot de ”onda”. Våld framställs som ett nödvändigt och accepterat sätt att lösa konflikter.
• Spänningsnivån ökar när man ser en film som innehåller våld vilket kan leda till att man lättare tar till våld när man blir irriterad eller arg när man i vanliga fall bara kanske hade gått där ifrån eller sagt ifrån.
• Ser man mycket på filmer och program som innehåller våld så vänjer man sig vid det, och det kan leda till att vi reagerar mindre när vi ser våld eller folk som slåss i verkligheten. Detta kan leda till att vi får svårare att sätta oss in i våldsoffrens situation eftersom de i filmerna alltid klarar sig med ett litet bl...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Våld och aggressioner

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-05-28]   Våld och aggressioner
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8286 [2018-12-13]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×