Bokrecension: stor i käften av joyce carol oates

5 röster
12959 visningar
uppladdat: 2007-05-26
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Stor i käften


Jag har läst boken stor i käften som är skriven av Joyce Carol Oates. Boken handlar om de två ungdomarna Matt Donaghy och Ursula Riggs och deras kamp mot samhällets ytliga fördomar, men även om en vänskap som växer fram från ingenstans. Matt är en ganska vanlig elev som älskar att skriva och har en stor vänskaps krets på grund av sin rappa humor och vänliga personlighet. Han går det näst sista året på Rocky River High och han är mycket omtyckt av sina lärare. Hans bästa ämne är engelska och han har skrivit en pjäs som han hoppas få upp spela under vårfestivalen samma år.

Ursula som i hemlighet kallar sig själv för ”Fulan” är en sporttjej som hatar att förlora. Hon är lagkapten i Rocky Rivers tjejbasketlag som är ett av de bästa lagen i distriktet. Fulans pappa jobbar på ett företag där han tjänar mycket pengar så huset Fulan och hennes familj bor i är ett stort och vackert hus i kolonialstil. Att hennes pappa jobbar som chef stör Fulan då det är många elever i skolan vars föräldrar jobbar åt honom, och det verkar besvära dem att vara nära Fulan då de kan säga något opassande och vem vet om deras föräldrar då skulle få ha kvar sina jobb. Fulan var känd för att göra som hon själv ville och det var ingen som vågade sätta sig upp mot henne även om många skulle vilja. Fulan ogillar de flesta som försökte sticka ut och hennes tro på rättvissa kom att vissa sig vara en avgörande sak under de närmsta månaderna.

Hela Matts liv vänds upp och ner då han blir anklagad för att ha planerat en stor massaker på sin skola. Rocky River High är en stor skola med över 2000 elever där rykten och händelser sprids fort. Det som startade som ett skämt av Matt under en lunch rast slutade med åtskilliga polisförhör, våld och hotelser. Då allt känns som värst dyker plötsligt skolans mest självsäkra tjej upp, Ursula Riggs. Som vittne till uttalandet i matsalen vittnar hon för Matt och man finner honom tillslut oskyldig, men människorna i Rocky River kan inte släppa anklagelsen så Matt och hans familj fortsätter att få misstänksamma blickar och elaka kommentarer från så väl gamla vänner till personer de aldrig förut träffat. Livet för Matt blir bara sämre då hans föräldrar stämmer skolan på en stor summa pengar på grund av deras klumpiga sätt att handskas med anklagelsen. Matt finner tröst hos Fulan, som hjälpt honom att bli fri från anklagelsen. Rocky Rivers vackra naturreservat med den brusande floden blir deras tillflyktsort från alla blickar och kommentarer. Deras vandringar där är inte bara ett sätt för dem att fly från verkligheten utan det är även där som deras vänskap växer sig starkare.

Kommentarer och reflektioner
Första delen av boken är ganska opersonlig och man går inte in lika mycket på vilka personerna är men efter hand så är det fler tankar och funderingar som man inte har väntat sig. Joyce Carol Oates skriver mest om olika samhällsskildringar där det är personer som är utsatta på ett eller annat sätt, det är det som gör den här boken lite speciell. Jag har inte läst någon bok förut där man läser om hur ytliga folk är och hur fort man dömer olika människor. Boken hade en allt för osannolik handlin...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Bokrecension: stor i käften av joyce carol oates

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2007-05-26]   Bokrecension: stor i käften av joyce carol oates
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8271 [2020-12-05]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×