Schindlers List

17 röster
26068 visningar
uppladdat: 2007-05-26
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Schindlers List av Steven Spielberg

Schindlers List är en verklighetsbaserad film som utspelar sig under andra världskriget. Filmen är inspelad i svartvit för att filmen ska kännas mer äkta, det ska kännas som om filmen nästan vore en äkta dokumentär från andra världskriget. Därför är filmen i svartvit för att på den tiden (1939-1945) fann bara filmer i svartvit.
Filmen handlar om en tjeckisk man vid namn Oscar Schindler. Han är filmens huvudperson. Oscar är medlem i det tyska nazistpartiet och har skaffat sig kontakter bland SS- militärer. och kom till Polen, Krakow för att starta ett emalj- företag. Han träffar en man vid namn Itzhak Stern, som är filmens hjälte. Varför jag tycker att Itzhak är filmens hjälte och inte Oscar är för att i början av filmen har Oscar inte någon som helst tanke av att rädda judar. För han är judarna endast billig arbetskraft. Itzhak jobbar som Oscars assistent för hans emaljföretag. Det är Itzhak som har gjort det verkliga arbetet. Han har stort inflytande på Oscar och jag tror att han påverkade Schindler mycket till att bli en omtänksam människa.
Den person som är filmens antagonist är Amon Goethe. Han är en SS-soldat och bor så att han kan se ner på koncentrationslägret. Där brukar han stå och skjuta på judar med sitt gevär. Judarna som han skjuter mot behöver inte ha gjort något, för Amon är alla judar värda lika mycket; ingenting. Dessa tankar är sjuka, hur en person kan tappa greppet om människornas värde.
Amon och Oscar träffas i början på en fest och där börjar Oscar få upp sina kontakter inom SS- militärerna.
En Dag när Schindler är ute och rider med sin älskarinna, ser han hur nazisterna har börjat att rensa bort alla judar från ghettot. Nu ser man hur Oscar börjar förstå hur jobbigt judarna verkligen har det. När man ser ner i ghettot ser man en liten flicka, kanske fyra år, hon är det enda i filmen förutom början, som är i färg. Lite längre in i filmen ser man hur en vagn med döda judar ska köras in i en ugn. Där ligger den här flickan i rött. Jag har fått känslan att hon ska symbolisera alla judar, att man ska börja fundera vad hon hade gjort för att förtjäna detta.

En del i filmen som ska symbolisera hur Schindlers människosyn förändras är hur fru Schindler en gång kommer och besöker Oscar i Krakow. Hon frågar Oscar om hon ska stanna, då svarar Oscar att det får hon välja. Då säger hon ”Om du kan lova mig att ingen dörrvakt någonsin kommer att tveka om att jag är fru Schindler”. I nästa scen ser man hur hon reser hem till Tjeckien med ett tåg. Senare längre fram i filmen går Oscar in i en kyrka i Tjeckien och sätter sig bakom fru Schindler och säger, ” jag kan försäkra att ingen dörrvakt någonsin mer kommer att tveka att du är fru Schindler”.

När Oscar hör att alla judar ska transporteras till Auswitch, får han en idé han ska flytta sin fabrik till Tjeckien. Då måste han ta med en massa judar som arbetskraft och på det sättet räddar han även deras liv. Nu ser man att Itzhak har på något sätt fått Oscar att ändra sin uppfattning. Oscar pratar med Amon och säger att han ska flytta fabrik till Tjeckien och vill ta med över tusen judar. Amon förstår inte varför, men slutligen går han med på det mot en stor summa pengar. Oscar går nästan i konkurs nere i Tjeckien och i slutet när nazisterna har förlorat 1945, så släpper han alla judar. Då inser Oscar att han kunde ha räddad så många fler. Hade han inte varit så självisk, han tänker mot sin bil kunde ha räddat flera judar. Det slutar med att han börjar gråta när han verkligen förstår alla liv som har tagits. Oscar får en guld ring där det står inskrivet ”Den som räddar ett liv räddar hela världen”, från Oscars judar. I slutet får man se Oscar Schindlers grav och alla hans judar går och lägger en sten på hans grav.

BILD:
Inledningen börjar med en mörk bild, där man ser hur en brinnande tändsticka e det enda som lyser upp bilden. Tändstickan tänder sedan ett ljus, och sedan det andra ljuset. När båda ljusen är tända hör man att en man börjar rabbla något. Han varken pratar eller sjunger, utan gör något både och. Språket är på Hebreiska, så det bör vara en jude som pratar. Sedan byter filmen vinkel och man sett bord där de två tända ljusen står på. Runt bordet står sex personer. Personen som pratar är en gubbe med långt pipskägg. Han står närmast till vänster. Sedan byts vinkeln igen och man ser ena ljuset på bordet och ett barn med mössa, som står och lyssnar på gubben som pratar. Sedan byts vinkeln tillbaka till den som var tidigare, men nu är alla personer borta, men juden fortsätter att prata i bakgrunden och det enda man ser är de två ljusen som står på bordet. Sedan blir det som om vinkeln har zoomats in mot ljusen och man ser att de två ljusen har brunnit en bit ner. Detta ska symbolisera att tiden går under scenen.
Nu byts vinkeln och bilden har zoomat in ytterliggare på ljusen. Ljusen har nu nästan brunnit upp, som ska visa att tiden går hela tiden. Sedan byts vinkel och man ser endast ett ljus som knappt brinner alls. Bakgrunden har blivit kall och grå, eftersom ljuset var det enda som gav färg i scenen, så nu när ljuset nästan brunnit upp, håller även färgen på att försvinna. Under scenen så slutar ljuset att brinna och röken stiger, bilden följer röken uppåt. Samtidigt som ljuset slutar at...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Schindlers List

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Arvid Bäck 2016-10-14

    Bra

Källhänvisning

Inactive member [2007-05-26]   Schindlers List
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8268 [2020-05-30]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×