Nibelungensången

2 röster
7368 visningar
uppladdat: 2001-10-04
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Sigfrid, Sigismunds son ifrån Nederländerna dödar en drake och erhåller en stor skatt som belöning. För att bli osårbar badar han sig i drakens blod men missar en fläck på ryggen.

Sigfrid reser till staden Worms i Burgundernas rike. Där träffar han konung Gunther och de blir vänner. När den lite fege Gunther behöver hjälp att försvara sitt rike ifrån Sachserna ställer Sigfrid upp och besegrar dom.

Gunther, som är ogift, drömmer om en stark och självständig fru och tillslut får han upp ögonen för Brynhild, drottning på Island. Gunther som inte vågar resa ensam övertalar Sigfrid att följa med. Sigfrid ställer upp bara om han får gifta sig med Gunthers syster Krimhild. Gunther går med på detta och tillsammans reser de dit.

För att Brynhild ska gifta sig med Gunther kräver hon att han besegrar henne i ett antal tävlingar. Gunther vågar inte ställa upp av rädsla att förlora och istället ber han Sigfrid om hjälp. Sigfrid ställer upp och ikläder sig en osynlighetsmantel han fått av en dvärg.
Sigfrid, som med drakblodets hjälp är osårbar besegrar Brynhild och hon följer med tillbaka till Worms.

Där väntar Krimhild på sin bror och blivande man. Brynhild gillar inte att Gunther gifter bort sin syster utan hennes tillåtelse och vägrar dela säng med honom tills han berättar varför han gör det. Sigfrid får återigen ta på sig osynlighetsmanteln och vinna Brynhilds kärlek i sängen åt Gunther.

Tillsammans med sin nyblivna fru reser Sigfrid tillbaka till sin fars land där han blir kung. Några år senare får Sigfrid och Krimhild en son som de döper till Gunther. Ungefär samtidigt får Gunther d.ä. och Brynhild en son som de döper till Sigfrid.

Efter ytterligare ett par år bjuder Gunther in Sigfrid, Krimhild samt Sigfrids mor och far till fest. På festen börjar Krimhild och Brynhild att tala illa om varandra. Krimhild försäger sig och berättar för Brynhild om hur Gunther och Sigfrid bytte plats. Gunther och Sigfrid förnekar detta men Brynhild anar ändå oråd. I ren ilska lyckas hon övertala Hagen att dräpa Sigfrid. Hagen som vet om att Sigfrid är osårbar lyckas få Krimhild att berätta hur man dödar hennes man.

Genom en falsk krigsförklaring från Sachserna lockas Sigfrid ut i strid. När Sigfrid får besked om att kriget blev inställt rider han hem.

Hagen föreslår att de ska gå på jakt istället. Krimhild som har haft en ond dröm varnar honom men Sigfrid rider ändå iväg. När han stannar för att dricka vatten i en bäck dödar Hagen honom med ett spjut mellan skulderbladen. I raseri springer Sigfrid efter men Hagen undkommer och Sigfrid dör.

När Krimhild får reda på vad som hänt blir hon så ledsen att hon avslöjar var Sigfrid gömt sin skatt. Tillsammans med 8 000 man rider Hagen för att hämta den hos några dvärgar och föra den till Worms.

Efter ett tag börjar Krimhild förstå hur Sigfrid blir mördad eftersom den ende som visste var han kunde skadas var Hagen. Hon blir förstås förtvivlad eftersom det var hon som förrådde sin man.
Under tiden har kung Etzel fått upp ögonen för den sköna Krimhild och han skickar bud för att anhålla om hennes hand. Krimhild tackar ja ihop om att få ett tillfälle att hämnas sin man.

Efter sex år av fyllda av hat bjuder Krimhild in sina fiender Hagen och Gunther till Etzels hov. Efter noga övervägande beslutar de sig för att resa trots att de anar ett visst oråd över vad som komma skall. Efter många strapatser och förlorade män når de äntligen fram till Etzels rike. Under välkoms middagen överfalls de av hunnerna och en hård kamp börjar.

Tillslut återstår bara två av Burgunderna; Gunther och Hagen som har blivit tillfångatagna.

En Krimhild full av hat försöker tvinga ur Hagen var Sigfrids skatt är gömd men han vägrar tala så länga Gunther lever. Krimhild mördar kallblodigt Gunther och ger hans huvud till Hagen. Hagen skrattar bara eftersom nu är han den ende som vet var skatten är gömd.
Krimhild blir mer rasande och dödar också Hagen med Sigfrids svärd. Men även Krimhild möter sin banneman. En soldat som protesterar mot hennes grymhet kapar hennes huvud.

Så slutar sången om Krimhild o...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Nibelungensången

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2001-10-04]   Nibelungensången
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=823 [2018-11-12]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×

Logga in med Facebook