Läs mer...

3070 visningar
uppladdat: 2007-05-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Att läsa är inte bara våran rättighet det är snarare vår plikt! Många gånger ser man sig omkring och ser med stor förvåning att attityden bland framförallt vuxna har blivigt mer alltmer slapp gentemot läsandet. Varför är det så, och vad kan vi göra för att ändra på det?

Hur många av oss som är föräldrar kan med gott samvete säga att vi läser en liten god natt saga för våra barn. I dagens samhälle så är man alldeles utmattad när man kommer hem och de sista man tänker på är att läsa en bok. Har läsningen blivigt en klassfråga? Vad kan vi som föräldrar göra för att få våra barn att plocka upp böckerna igen?

Att läsa en bok är en resa, inte bara in i fantasins värld utan också en resa in i kunskapens värld. Genom litteraturen kan vi skapa oss en bild av den verklighet andra lever i och de svårigheter de har upplevt, men också de lösningar de har kommit fram till. Att få del av andras kultur är en nyckelingrediens i ett väl fungerande samhälle.


Hur ska vi få våra barn att läsa? Att läsa för barnen i en tidig ålder har av någon underlig anledning försvunnit mer och mer i vårt samhälle. Då kanske det inte är så konstig att barnen har slutat läsa. Någon kanske skulle argumentera emot och säga att i stilen med att de inte har tid. Men sanningen är att vi alla har tid, men vi inte gör (eller tar) oss tid. I mina öron låter det befängt att man inte skulle ha tid att läsa en bok på tio sidor, men att man kan sitta framför tv:n i två timmar innan man går och lägger sig. Om man inte har tid ska man nog ta och prioritera om sin vardag. Att läsa är viktigt och då måste man som förälder visa vägen.. Kom ihåg att det är du som ger dina barn verktygen för deras fortsatta liv.

Men varför allt detta snacka om att läsa? Att kunna sammanställa bokstäver till ord och ord till meningar är den grundläggande kunskapen för att få tillgång till information och därmed kunskap. Och om kunskap är makt så är det våran skyldighet att ge denna makt åt våra barn och våra barns rättighet att få ta del utav denna makt! Detta intresse kan vi skapa genom att läsa en tio sidor kort lite godnatt saga, och därmed ge dem grundstenarna för att ta sig till den framtida kunskapen.

Nu låter det som om jag inte alls har någon förståelse för tex ensamstående föräldrar eller föräldrar med låginkomst, där stress är en betydande faktor här i livet. Jo, jag har förståelse för detta och jag förstår mycket väl att många föräldrar känner en oerhörd stress över alla måsten som finns här i livet. Men många av dessa måsten är egenfabricerade och finns i själva verket inte utan är en symtom av det liv vi lever. Det vi måste göra är att sätta oss ner och prioritera, vad är viktigt och vad är oviktigt. Sedan måste vi slå ner näven i bordet och inte acceptera allt det skit man kan tyckas utså under dagen. Att sitta framför tv:n i två timmar innan man går och lägger sig kanske också är onödigt. Att lugnt och sansat sätta sig med barnen och läsa en bok är inte bara lärorikt det är också väldigt stresslösande.

Dagens informationssamhälle är ett ypperligt tillhåll där vi kan söka information, inte bara från ett ställe utan från flera hundra miljoner, om inte miljarder. Genom att ge våra ungdomar och barn tillgång till denna information, i forma av böcker och annan litteratur, bidrar vi till att broar byggs och stärker oss, inte bara som ett kulturellt samhälle men även som individer.

Genom att sluta läsa för våra barn bidrar vi till ett klassamhälle utan dess like . Låt oss istället skapa ett samhälle där vi alla är lika, där ditt barn har samma förutsättningar som alla andras barn. Allt detta kan vi göra möjligt genom att föra in litteraturen i vårt samhälle. Vi får aldrig glömma att det är vi som individer som har möjligheten att förändra det samhälle vi lever i. Vare sig vi är bonde i lappland eller en skoputsare i Indien eller en ekonom i New York så är kunskap makt Denna makt kan vi ge till alla våra barn genom ordet, inte för att vi vill utan för att vi måste. Vi kan som individ starta en våg men bara som ett enat samhälle kan vi ta makten, och med denna sluta fred.

The endKom ihåg: Att höra ett skrattande barn fyllt med självförtroende är att höra livet själv.
Ozan Sen

Denna text är en spegelbild över hur vårt samhälle kan tyckas upplevas. Källan till denna text är därför...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Läs mer...

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-05-18]   Läs mer...
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8201 [2020-09-23]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×