Barns rättigheter

3834 visningar
uppladdat: 2007-05-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Alla vet ju vad ”rättigheter” är, men vad är ett barn? Jo; BARN - det är alla människor som är under 18 år. De har alla samma rättigheter och lika värde. Detta står i FN’s konvention om barns rättigheter. Barnkonventionen består av 54 artiklar vars syfte är att barnen ska ha det så bra som möjligt, barnens bästa ska alltid komma i första hand.

Tyvärr är det långt ifrån alla som får sina grundläggande rättigheter uppfyllda. Fattigdom, svält och sjukdomar härjar vilt omkring och skördar många offer, främst i utvecklingsländerna. Alltså, människor dör för att deras rättigheter inte uppfylls, och så borde det inte vara.

Alla barn, runtom i hela världen, har samma rättigheter. De har, liksom vuxna, rätt till mat och rent vatten, kläder och tak över huvudet, hälso- och sjukvård. En annan av barnens rättigheter är skydd mot alla former av utnyttjande och våld, såväl fysiskt som psykiskt.
Handeln med barn är ett utbrett problem, de behandlas inte som människor utan som varor. Säljaren bryr sig inte om ifall barnet blir sexuellt utnyttjat genom prostitution eller pornografi, bryr sig inte om att barnet kanske används som verktyg vid narkotikasmuggling eller som soldat i krig.
I mina öron låter kombinationen krig/barn väldigt falskt, barnen skadas ju både fysiskt och psykiskt, men vad hjälper det? Människohandlarna ser bara till sitt eget bästa och struntar fullständigt i om någon annan tar skada.
De barn som faktiskt lyckas ta sig ur handeln kan skatta sig lyckliga om de tillhör ett land som står under FN’s barnkonvention. I artikel 39 står det att barn som blivit utsatta för vanvård, tortyr, utnyttjande, våld, väpnade konflikter eller någon annan form av omänsklig behandling har rätt till rehabilitering och social återanpassning.
Jag tycker att det är en rättighet som alla barn borde ha, oavsett som man tillhör en konventionsstat eller inte. Även om såren efter traumatiska upplevelser aldrig kan läkas helt blir ärren i kropp och själ kanske inte lika påtagliga om man får behandling.

Jag tycker att alla barn ska ha rätt till gratis grundskoleutbildning, en förberedande utbildning så man i framtiden ska kunna jobba. Barnen ska inte behöva arbeta före vuxen ålder. Trots detta är barnarbete ganska vanligt förekommande. Barnen har rätt till lek, vila och fritid, vilket kan vara svårt att hinna med om man är tvungen att sköta ett arbete. Barn som jobbar gör det ofta under fruktansvärda förhållanden; långa arbetsdagar, låga löner och med allmänt stora risker för skador och sjukdomar.
Tillsammans kan vi motarbeta barnarbetet genom att köpa rättvisemärkta produkter. Fair Trade är en internationell ideell organisation som verkar för produkter som är framtagna under rättvisa förhållanden.
Några av kriterierna för att en produkt ska få bära rättvisemärket är att barnarbete är förbjudet, ingen diskriminering får förekomma, arbetarna ska ha så pass höga löner att de kan försörja både sig själva och sina barn. Barnen kan då, istället för att slita på plantager och liknande, gå i skolan.
Fair Trade har ett 10-20tal systerorganisationer i flera olika länder, en av dem är den svenska Föreningen för Rättvisemärkt, de står för i princip samma saker som moderorganisationen Fair Trade.

Jag tycker att barnen ska ha rätt till sin barndom, rätt till lek och fantasi. De barn som måste arbeta för att försörja både sig själva och kanske s...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Barns rättigheter

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-05-18]   Barns rättigheter
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8198 [2020-10-31]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×