Debattartikel, Förbjuder kvinnor att bära slöja

9 röster
11474 visningar
uppladdat: 2007-05-16
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Att förbjuda kvinnor att bära slöja är till viss del att rucka på religionsfriheten något som är instiftat i vår grundlag och som definieras som mänskliga rättigheter i enlighet med FN:s deklaration.


Inget annat plagg är så omdiskuterat som den muslimska slöjan. Lika många åsikter som finns om slöjan lika många sanningar om den finns också.
När människor tänker på islam i allmänhet och muslimska kvinnor med slöja i synnerhet så går oftast tankarna till Iran, Saudiarabien eller något annat land som är strängt islamiskt och där staten tvingar en viss religion på människor ilandet. Något sådant kommer inte vara accepterat i vår sida.
Allt för ofta glömmer man att islam är en av världens största religion och finns överallt i världen. Situationen för kvinnor och deras val att bära eller inte bära varierar från ställe till ställe. Därför är det för ensidigt att så fort islam kommer på tal vandrar tankarna till heltäckta muslimska kvinnor som är förtryckta.

För en kort tid sedan röstade det franska parlamentet igenom ett lagförslag om att förbjuda elever att bära religiösa symboler synligt. Det betyder bland annat att man som muslimsk tjej eller kvinna inte har rättigheten efterleva sin religion fullt ut. Under viss del av dagen då man är i skolan eller på jobbet. Först och främst det är inte alla muslimska kvinnor som väljer att bära slöja trots att de är muslimer. Många refererar till vissa saker inom islam som en ”plikt” saker man måste fullfölja för att Gud säger så. Till viss del är det rätt men man får inte glömma att de som väljer att göra dessa ”plikter” inte gör det för att någon annan säger så utan de flesta gör det av egen fri vilja eftersom de vill följa gud och visa vördnad. Många, många kvinnor väljer att bära en slöja för att det är en symbol som är intimt förknippad med deras tro, tradition och identitet i stort sett. Något som gör att de känner sig trygga i sin vardag och trygga i sin tro.

Religionsfrihet handlar både om rätten att få leva i enlighet med en religion eller rätten att till att leva utan en religion. En rätt som vi alla bör vårda och vörda. För vem vet snart kanske staten börjar ha åsikter om hur du lever ditt liv i enlighet med eller utan religion. Lika fel som det är att staten tvingar på människor en viss religion som sker i vissa länder idag lika fel är det när staten tvingar människor att inte kunna leva i enlighet med sin religion.

Vad har staten för rättigheter att rucka på människors identitet. Varför måste ett modernt samhälle leda till likriktning? Är inte ett modernt samhälle ett samhälle som ser mångfalden bland alla människor som...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Debattartikel, Förbjuder kvinnor att bära slöja

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-03-19

    vad fick du för betyg?

  • Inactive member 2014-03-13

    perfekt!!!

Källhänvisning

Inactive member [2007-05-16]   Debattartikel, Förbjuder kvinnor att bära slöja
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8190 [2021-05-06]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×