Olika transportvägar

12 röster
18113 visningar
uppladdat: 2007-05-16
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
De olika transporterna


Sjöfart

Sjöfart är den mest kända transporten i hela världen. Den använder man mest av alla transportmedel.

Nackdelar med sjöfart är att det tar långt tid att transportera varorna. Och om det gör det så blir det större ränta på varorna, dvs. att det kostar mer och mer för längre tid det tar för varorna att nå destinationen. Och det är en väldigt stor nackdel för att företagen förlorar enorma summor på det. Sen så kan båten kanske gå i sönder på väg till destinationen. Den kan sjunka och då kostar det företagen väldigt mycket pengar. Men det beror på vem som har ansvaret för transporteringen osv.
Det blir dyra investeringar för terminalerna. Och att det kostar också att kunna hantera de olika varorna i dem olika båtarna. För att man måste tex. ha olika båtar för olika varor. Som mattor, tyg, tavlor osv.

Fördelarna med sjöfart är att du har en fri väg över haven. Det menas med att det inte finns någon tull eller något annat som stoppar dig i havet. Förutom då när du anländer till detstininationen. Du har ett väldigt stort lagringskapacitet. Det är väldigt bra för att då får du plats med mer varor, och då slipper du åka runt flera gånger om och om igen eller att du åker med flera sjöfartyg.
I ett container fartyg så får du plats med cirka 6 meter långa containrar, där du får plats med 800 stycken sådana.
Så det är väldigt bra utrymme för ett sjöfartyg.
Sen när du ska lasta av containrarna så är det inte så stor risk att dom skadas. Risken är väldigt liten, och om det inträffar så är risken inte så stor att dom skadas mycket i och med att det är väldigt hållbara containrar.

Dess miljöpåverkan är stor för att i och med att man åker väldigt långa sträckor så tar det mycket bränsle. Det är inte bra för naturen och havet. För att det kan dö fiskar och båten läcker osv.


Flygtransporter


Flygtransporter används idag för att leverera varor snabbt och enkelt. Det går mycket snabbt och då får man mer tid till att hinna med andra saker.

Nackdelar med flygtransporter är att det släpper ut mycket bränsle, och att man måste fylla på väldigt mycket för att den ska kunna utföra uppdraget. Och det är inte bra för miljön för att det blir lättare försurningar i naturen.
Vid oväder och liknande händelser så kan flygplanen kanske gå sönder och störta. Och har man då mycket värdefulla varor så går dom till botten. Det går knappast och rädda dom. Och om man har för mycket lastat på flygplanen så går den saktare och då tar det mycket mer tid och bränsle.

Fördelar med flyg är att det går väldigt snabbt och enkelt. Du sparar väldigt mycket tid åt både företagen och förfrågan till personerna som kanske har beställt varorna. Tid är ju pengar. Så därför vill man ha det så fort som möjligt. Det som man kanske mest transporterar snabbast och säkrast är konstföremål, smycken.
Varor som lätt förstörs kan då vara fisk, skaldjur, frukt osv.
Det måste transporteras snabbt annars så kan det ruttna.
Tidningar som kommer från andra länder, mode med mera. Det måste också komma i tid så att man kanske kan följa modet och andra saker.

Den mest kända transport flygplanen är Boeing 747.
Det är då ett fraktflygplan.

I ett flygplan så får du plats med bilar, tåg, containrar, lastbilar, ja nästan allt som man kan tänka sig.

Olika sätt att transportera varor med flyg är då kombiplan.
Dom tar 60 ton gods. Där är väldigt mycket för ett flygplan.
Sen så finns det quick change maskiner, som då används först som ett passagerarflygplan. Efter alla passagerare har tömt stolarna så fäller man ner dom. Det tar mindre en än timme och då kan det användas som fraktflygplan.
Det finns också fraktplan som används för att frakta varor. Dom flygplanen går oftast på natten. Det är planet boeings 747, som då tar mer än 100 ton.Järnvägstransporten

Järnvägstransporten är den mest miljövänliga transporten som finns. Den är både säker och bra. Innan för längesen så fanns det inte så mycket järnvägar i Sverige. Men nu har man utvecklat det mer och mer i och med att det är väldigt säkert och miljövänligt.

Nackdelar med järnvägstransporten är att tåget kan bli så långt ibland i och med att man har så mycket man ska transportera. Då går det saktare framåt med tåget och det tar längre tid för företaget som har beställt. Man har också lagt ner mycket pengar på säkerheten, stationsbyggnader, perronger, lastutrustning mm. Än att lägga ut det på nya järnvägar.

Fördelar med järnvägstransporten är att det är så miljövänligt att det knappt tar någon energi. Den energi som behövs för att föra fram ett tåg är endast 1/7 av motsvarande arbete hos en lastbil. Där är väldigt bra tycker jag. Då sparar man mycket energi som man kan tex. använda till andra saker i samhället. Det som också är bra för samhället är att det ej behövs så mycket personal till tågtransporter. Personalen använder hanteringsutrustning.
I och med att tågtransporter är den säkraste transporten så används det gärna vid transport av farligt gods. Tex. om man har farliga ämnen som svavel syror, fyrverkerier, frätande ämnen, radioaktiva ämnen mm. Det är då mindre risk att utsätta människorna för fara.

Vagnar.
Inom järnvägstrafiken finns det olika vagnar.
Det finns SJ, DB (Deutchse Bahn), SNCF (Sociéte Nationale des Chermins Fer Francais). Dom har 100-tals olika vagntyper för olika ändamål.Biltransporter

Vanliga bilar och lastbilar är mycket vanligt att man ser dem på vägarna. Det finns så otroligt många lastbilar som kör runt i hela världen bara för att leverera varor mellan olika företag.

Nackdelar med bil och lastbilar är att man åker så långt bara för att transportera en liten mängd varor. Det tycker jag är väldigt dåligt. För att tänk så mycket bränsle det går åt för att köra den sträckan både fram och tillbaka. Sen så blir det också mycket stopp på varje plats man ska. Kanske inte på varje men ibland kan det bli för långa köer. Och då står lastbilen helt stilla och är igång. Det tar både tid för leverantören och alla andra i samhället. Ibland kan det förekomma olyckor och det kostar mycket pengar för företaget. Man har också fått bygga om många vägar på grund av att fler och fler lastbilar ökar. Det kostar mycket pengar att bygga nya vägar. Man kanske hade kunnat slösa dom på nåt annat istället?


Fördelar med bil och lastbil...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Olika transportvägar

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

 • Inactive member 2007-06-10

  Mycket bra arbete !!!!!!!!!

 • Inactive member 2011-11-30

  helt okej arbte med bra information, men jag fick också ändra rätt mycket då du skrev på ett konstigt sätt,.

 • Inactive member 2013-04-29

  Tak så myket. du jälpte mej myket med geografi. tusen tak,

 • Mina Nazar 2015-10-28

  Hej! jag undrar om lastbilar är bra mellan olika länder? alltså att transportera från ett land till ett annat land?

 • Inactive member 2015-11-03

  Vad heter författarna till boken "Transport och spedition? Vilket år är boken från? och vad har boken för ISBN?

Källhänvisning

Inactive member [2007-05-16]   Olika transportvägar
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8175 [2018-12-16]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×