Beethoven Musikhistoria

15 röster
32173 visningar
uppladdat: 2007-05-14
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Hans liv

Den 16 eller 17 december 1770 så föddes den begåvade tonsättaren Beethoven. Han föddes i staden Bonn i Tyskland där han jobbade som tonsättare och fick sin absolut första musikaliska undervisning av sin pappa. Hans pappa var väldigt sträng och slog och sparkade på Beethoven när han inte löd.
Beethovens första betydande lärare var Christian Gottlob Neefe. Christian Gottlob Neefe var hovorganist i staden.
Beethoven var Neefes assistent sedan 1781 och antogs som cembalist i hovkapellet 1783. År 1783 gav han ut sin första klaversonater.
När Beethoven var 8 år så uppträdde han för första gången för publik. Det blev en sådan framgång att han blev erbjuden att åka till Köln och spela. Beethoven hade lärt sig allt vad hans far kunde, han började därför söka efter bättre lärare. År 1784 fick Beethoven ett jobb som biträdande hovorganist och han började sedan ge lektioner. Samma år så reste han till Wien, där han fick lektioner av Mozart som endast var 13 år. Efter ca två veckor fick han ett brev från sin far där det stod att hans mor var döende, hon hade en sjukdom som hette tuberkulos. Av Johanns och Marias barn var tre levande, Ludvig, Kaspar Karl och Johann.
År 1792 så lämnade Beethoven Bonn eftersom han skulle studera för Haydn i Wien.
Han var väldigt missnöjd med Haydns undervisningsmetoder så han kontaktade en lärare vid namnet Johann Schenk. Detta år var han även mycket ledsen eftersom han far Johann hade dött.


Beethoven blev känd för sin improvisation och för alla sina framträdanden i hans egna verk.
År 1795 så började de större kompositionerna publiceras, vid 24 års ålder. På så sätt uppmärksammades han också alltmer som tonsättare. Innan detta så hade han uppträtt mer privat men nu var det stora saker på gång. Det året så publicerades även Beethovens Opus 1. År 1797 så fick den unge Beethoven som endast var 26 år en infektionssjukdom som hette tyfus. Men så fort han blev frisk så började han att komponera symfonier. År 1800 den 2 april när Beethoven var 29 år så komponerade han sin allra första symfoni. År 1799 så börjar Beethoven med att ge lektioner åt familjen Von Brunswik och Giulietta Guiccardi.
Sommaren 1801 så berättade Beethoven för sin närmaste vän att han började få hörselskador som försämrades med tiden och han blev tillslut döv. Det var tufft för Beethoven och han var nära på att begå självmord men stark som han var fortsatte han att komponera på gehör. År 1802 så var han klar med sin andra symfoni. Året efter det så blev han kompositör vid Theatre and er Wien. År 1804 så var Beethoven klar med sin tredje symfoni, som hette Eroica. Den symfonin skulle ha blivit en hyllning till den berömde Napoleon men när Beethoven hörde att Napoleon hade blivit kejsare år 1804 så rev han sönder första sidan och han var djupt besviken. År 1805 skrev Beethoven sin absolut första och enda opera som han döpte till Fidelio. Stephan Von Brenning arbetade hårt med detta verk och operan uppfördes på nytt år 1806. Operan blev inte särskilt bra och han fick inte särskilt mycket pengar. Samma år skrev Beethoven även sin fjärde symfoni och så fort den var klar så började han på sitt femte verk som hette Ödessymfonin. Ödessymfonins första sats består av fyra väldigt hotfulla toner som människorna kallade "ödet som knackar på porten". Han började sedan på sin sjätte symfoni som hette Pastoralsymfonin år 1807 och 1808. Under åren 1803-1813 var Beethoven som mest aktiv när han skrev nya symfonier hela tiden.
År 1813 så var han så berömd som man kunde bli på den här tiden. Den åttonde symfonin Pathétique, var klar bara några få månader efter den sjunde. Nu hade Beethovens hörsel bara blivit ännu sämre. Han var nästan helt döv men som sagt, han var stark och ville väldigt gärna dirigera. Han fick dirigera Wellingtons seger som ledde till att folket älskade honom ännu mer och han fick väldigt mycket applåder.
Året var 1817 och den berömda Beethoven som endast var 47 år blev döv och hörde varken musik eller andra ljud.
Beethoven var väldigt deppad över sin dövhet och var nära på att begå självmord.
Han sluta med sin karriär som pianist p.g.a. att han blev döv och ägnade hela sin tid på att komponera. År 1824 så var hans nionde symfoni klar och den symfonin var som en sammanfattning av allt som han upplevde och allt som han trodde på i hela sitt liv.
Hans ögon öppnades och han kämpade med att lyfta upp sin hand för några få sekunder. Han hade ett seriöst men ändå ett vänligt utryck i ansiktet när han föll bakåt med stängda ögon…
Beethoven var borta, för alltid.
Året var 1827 och det var den 26 Mars då Beethoven som 56 åring dog.
Totalt gjorde Beethoven 9 symfonier, 32 pianosonater, 1 violinkonsert, 5 pianokonserter och 16 stråkkvartetter. Hans mest kända verk var: Für Elise, Månskenssonaten, ödessymfonin och hans nionde symfoni.Efter Beethovens död

Hans vackra musik har aldrig och kommer aldrig att förlora dess centrala plats i vår musikhistoria. Beethoven kan man kalla för ett genialiskt geni som skapade underbar musik men samtidigt så var han en vanlig och mänsklig person.

Beethovens begravning

På Beethovens begravning på Währinger Friedhof så kom det ca 30 000 personer. År 1888 så fördes Beethovens kvarlevor tillsammans med Schuberts till Wiens Zentralfriedhof där deras gravar ligger sida vid sida.

Wienklassicismen

Denna epok heter wienerklassicismen eftersom alla fyra kompositörer verkade och bodde delar av sitt liv i Wien. Och under denna period så var Wien den centrala platsen för all klassisk musik. Det finns inte många verk från den här tiden som inte är skrivna i Wien. Under wienklassicismen så fanns det fyra stora kompositörer som dominerade. Dessa fyra var Haydn, Mozart, Beethoven och Schubert. Deras musik var fantastisk tyckte folket, och det gjorde situationen mycket svår för de andra kompositörerna eftersom de inte kunde hänga med i deras utveckling. Det var ungefär år 1770-1830 som wienklassicismen varade. Wienklassicismen är nog en utav de viktigaste epokerna i västerländsk musikhistoria. Den var kort jämfört med andra epoker, men ändå så är det från denna epok som de flesta klassiska mästerverk kommer ifrån. Ska man försöka analysera denna stil musikaliskt så är epoken ett försök till musikalisk f...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Beethoven Musikhistoria

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-05-14]   Beethoven Musikhistoria
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8169 [2020-10-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×