Miljöförstöring idag

4 röster
4787 visningar
uppladdat: 2007-05-13
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
När jag tänker på det negativa med avfall och sopor tänker jag främst på allt skräp och skit som finns i naturen, sjöar och runtomkring oss överallt. Men det är inte bara det som är negativt med sopor och avfall. Avfallet gör så att koldioxidutsläppen ökar. Detta är inte bra, eftersom vi redan har för mycket koldioxid i luften. Det är p.g.a. koldioxid världen håller på att förändras åt det sämre hållet. Men vad kan det då spela för roll för jorden av att avfall vi slänger och förbrukar? När man återvinner saker, då försämrar man väl inte något? Eller?


Befolkningen bara växer och växer och detta gör miljöfrågorna värre. Detta, tillsammans med att tekniken går framåt, bidrar starkt till att sopberget bara blir större och större och mer koldioxid släpps ut i luften. Och man vet inte hur man ska ta hand om plastavfall och bilavgasföroreningar än. Teknikens framgång har också lett till att vi behöver mer energi och då utnyttjar man de fossila bränslena. När de fossila bränslen sedan bränns för att kunna frigöra energi, släpps kol ut i atmosfären. När kol blandas med syre uppstår koldioxid. Detta är något vi borde vara mer försiktiga med, för på bara 50 år(1950-2000) ändrades koldioxidutsläppen från 1,637 miljoner ton till 6,399 ton, en ökning med 390 %! Samtidigt som befolkningen bara ökade med 240 %. Det är 150 % för mycket!


Idag har vi det bättre än förutom, bättre tekniskt och man äger mer pengar. Vi förbrukar mer och nu när befolkningen ökat blir det inte bättre. Eftersom vi handlar mer, blir det mer och mer avfall att ta hand om. Avfall som förstör vår natur totalt. På något sätt, ingen aning om hur, måste vi förminska våra avfall. Ta hand om materialen på miljövänliga sätt. Inte konsumera lika mycket som vi gör idag och tänka på vad vi gör med avfallet och soporna. Inte bara kasta allt omkring oss. Det håller inte i längden och om vi inte gör något åt det kommer världen att gå under eller i alla fall kommer mänskligheten dö ut, förr eller senare.När vi idag går ut och handlar och kollar i affärer, tänker vi nog inte på hur mycket av allt detta som förstör vår miljö. Mycket idag, som till exempel snabbmat och de ständigt nymoderniserade mobiltelefonerna, bistår med att miljön försämras. Ett exempel: Många idag går till affären, köper en liter mjölk, en smörgås, en påse med morötter som man lägger i en plastpåse för att ta hem det. På vägen hem ser de en skvallertidning, som de inte kan motstå. Denna person tänker nog inte på hur mycket avfall han har köpt. Det finns plast runt smörgåsen, runt morötterna och kartongen går också till soporna. Jag tror att många idag inte tänker på vad de handlar och konsumerar. Vad de slänger i sopsäcken och vad alla dessa saker innebär för miljön. Innan jag läste det här visste jag inte att allt man återvinner och slänger skadar miljön. Det är mycket som förändrats genom åren. Termosen har bytts ut mot en engångskaffekopp, matlådorna mot en snabbköpskartong och mobil har blivit oerhört modernt. Det är inte många idag som inte har mobil. Det är till och med många barn som får mobil när de är omkring åtta år. Deras föräldrar vill veta var de har sina barn, och tänker inte på att den mobilen åttaåringen får, kommer så småningom bli omodern och när barnet växer upp och blir äldre och börjar bry sig om tekniska prylar och om hur pass modern mobilen är, måste föräldrarna köpa en ny och den gamla mobilen slängs i soporna. Vad man inte tänker på är att mobilen är mycket miljöfarlig. Kadmiumet i ett enda mobilbatteri kan orsaka förorening av ca 600 000 liter vatten. Detta samhälle vi idag lever i, med mycket teknik- och elbehov, förstör vår miljö oerhört mycket.

Det finns många olika sorters avfall; hushållsavfall, industriavfall och farligt avfall. Det finns också organiskt eller icke-organiska avfall.

Ett stort bidragande till den försämrande miljön, är avgaserna bilarna lämnar efter sig. För att få en bättre miljö, kan man åka tåg eller buss istället för bil eller varför inte samköra till jobbet. För att förbättra detta, måste vi lära oss att inte vara så bortskämda och att det faktiskt går att röra på kroppen när det gäller en mindre sträcka. Vissa människor åker bil vart de än ska, det kvittar om de ska åka tvärs över landet, eller om de ska hyra en film i stan, en kilometer från hemmet. Man måste tänka efter, och för att förbättra samhället borde politikerna verkligen ta tag i detta och förstå problemet med miljön och att vi måste göra något åt det innan det är för sent. Man måste berätta för folket om farorna och säga till dem att försöka skära ner på bilfärder och ta kollektivtrafiken istället. Få alla att använda cykel, den skadar inte naturen på något sätt. Och att cykla då och då skadar ingen, man får motion och syre, vilket är viktigt för att vi ska leva bra och må bra psykiskt och fysiskt.

Om vi inte gör något åt detta problem, kommer sopbergen bli högre och högre ju mer vi kostar på oss och vi kommer tillslut drunkna i sopor och inte klara oss på grund av den höga koldioxidhalten i luften. När befolkningen ökar ännu mer, kommer det bli mer köpt och mer avfall att slänga. Det utvecklas till ett enda dåligt kretslopp som bara fortsätter, tills vi gör något åt det. Men då kanske det är för sent.

Jag tror det skulle vara bra för samhället att tekniken skulle stanna upp lite. Produktionen skulle dras ner och mindre varor skulle produceras. Något som kanske skulle hjälpa, men som är nästintill omöjligt, skulle vara om man kunde, istället för att gå till affären och handla på impulsköp, beställa varor, varenda liten sak, så att affären inte behövde köpa in mer saker än vad som går åt, för dessa rester som ingen vill ha, kastas och det är väldigt onödigt på alla sätt.


Det är svårt för en människa att påverka allt, det går bara inte. Det måste vara ett samarbete mellan hela världen för att det ska bli bättre. Men man kan alltid förbättra sina egna vanor. Använda mindre el, släcka onödigt tända lampor, cykla istället för att ta bilen, använda gamla saker som termos, matlåda och tänka efter innan man köper något. Kommer jag verkligen använda detta eller blir det soptunnan direkt? Isåfall är det lika bra att låta en annan kund handla prylen och använda den. Då slipper man producera mer av dessa varor.

Jag tror att dessa förändringar är mycket sannolika. Om vi inte gör något, kommer det släppas ut så mycket koldioxid att jorden inte klarar av värmen och kylan som uppstår.

Så ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Miljöförstöring idag

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-10-16

    grymt bra skrivet. du har så rätt och jag håller med, jag stötter personer som dig och är en del av att pååverka miljön till en bättre. =)

Källhänvisning

Inactive member [2007-05-13]   Miljöförstöring idag
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8151 [2018-12-18]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×