Bokrecension: oliver twist av Charles dickens

27 röster
41661 visningar
uppladdat: 2007-05-10
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
FÖRFATTAREN:
Klassiker. Skriven av Charles Dickens. Boken skrevs redan 1836. Oliver twist.

Charles Dickens var en ung man, 25 år när han skrev Oliver twist som var hans andra roman av 16 st.
Han skrev hela sitt liv, och när han vid 58 års ålder dog, svårt överansträngd och sjuk, gjorde han det medan han satt och skrev på sin sista roman, som aldrig fick ett slut.

INNEHÅLL:
Oliver twist handlar om en pojkes uppväxt i England under en tid då skillnaden mellan fattig och rik var stor. De fattiga levde i misär. Var du fattig ägde du oftast ingenting, inte ens ditt liv. Var du rik hade du oftast allt vad man kunde önska.
Fattighusen var fulla av människor och där föddes också Oliver twist. Hans mamma dör strax efter förlossningen och ingen släckting går att finna. Oliver får stanna på fattighuset i ett antal år under mycket svåra förhållanden. Minimalt med mat, trasor till kläder och ständig misshandel.
När han är i tio års åldern får han komma som lärling till en begravningsentreprenör, även där behandlas han illa och han rymmer till London. Där träffar han på ett tjuvgäng och dras in i en massa elände, men han träffar också för första gången i sitt liv människor som vill hjälpa honom. Bl.a. En man som kommer att betyda väldigt mycket för honom.

EGET OMDÖME:
Handlingen i boken är väldigt fängslande och man vill verkligen veta hur det går för oliver.
Boken innehåller det mesta, den är lite sorglig, spännande, romantisk och ibland lite rolig, jag tycker inte att det är en barnbok p.g.a. de ofta ganska obehagliga händelserna som tex.
”Men den siktade fel, gjorde en volt i luften och störtade ner i graven, där den krossade skallen mot en sten.”
Så tycker jag att det är en vuxen eller ungdoms bok.
Men dessa sorters böcker är bra för barn att läsa, de lär sig att förstå att världen ser olika ut och att alla inte har det lika bra som dom. Förutom det vulgära språket och de detaljerade händelserna är det en väldigt känslosam bok där barnen kan försvinna in i en värld där känslorna och fantasin kan ta över.

De olika bakgrundsfaktorerna så som att Oliver aldrig har gått i någon skola eller att han har varit föräldralös sedan födseln, att han i princip inte vet någon om sin bakgrund har över tid påverkat hans livsvillkor och utvecklig. Även umgänget och att han har levt i misär gör inte saken bättre.
Oliver har fått en negativ bild av omgivningen och dess bemötande, han har blivigt misshandlad nästan varje dag och fått höra att han är föräldralös som något ännu mer negativt än vad det redan är. Hans självbild har försämrats en hel del p.g.a. detta, han känner sig värdelös och oönskad.
Bokens hela stora problem beror inte på oliver, boken har ett tydligt budskap om att, Oliver föddes i misär, men för blev alltid god, trotts alla motgångar föll han aldrig för de ”lätta” lösningarna. Boken ger mycket tydliga exempel på att oliver inte är boven, han förtjänar att få växa upp i en familj och vara barn precis som alla andra. Han hade behövt att komma från London och komma ut på landet och starta upp ett nytt tryggt liv med de som älskar honom, detta är ju precis vad som hände i slutet.
- Jag själv tycker att det borde finnas vissa gränser i ett samhälle för hur man får behandla barn, barnhemmen och fattigstugorna borde ha någon slags ”mamma” som ansvarar för barnen och som barnen kan komma till för att f...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Bokrecension: oliver twist av Charles dickens

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2015-02-02

    dålig pissar på den

Källhänvisning

Inactive member [2007-05-10]   Bokrecension: oliver twist av Charles dickens
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8124 [2019-01-16]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×