Grundämne

46 röster
58717 visningar
uppladdat: 2007-05-09
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Vad är ett grundämne?

Ett grundämne är ett ämne som med kemiska medel inte kan sönderdelas eller övergå i andra ämnen. Ett grundämne består av samma atomsort, till skillnad från kemiska sammansättningar som innehåller minst två olika atomsorter. Några av de vanligaste grundämnena är guld, helium, vätgas, silver. Det finns ca 100 grundämnen (det finns lika många grundämnen som atomer) fransmannen Lavoisier var den första kemisten som skilde mellan grundämnen och kemiska föreningar. han gjorde en lista på ett trettiotal grundämnen, men en del var kemiska sammansättningar visade sig senare Efter Lavoidier kom engelsmannen Dalton som införde det moderna atombegreppen. Efter det började mängder av kemister leta efter grundämnen eller atomslag men svensken Berzelius intog en tät plats när han införde 1810 det moderna kemiska beteckningssystemet där grundämnet eller atomen betecknades med första eller andra bokstaven från sitt latinska namn. De flesta grundämnena identifierades mellan åren 1735 och 1880 och 25 av dem har svenska kemister hittat. Våren 1995 hade man hittat 110 grundämnenPeriodiska systemet
En man vid namn Dimitrij Mendelejev kom på det periodiska systemet en februari kväll 1869, han var kemiprofesor och försökte skriva en lärobok. han ville ett det skulle vara lättare att lära ut grundämnena, om man kunde dela in dom i grupper. Dimitrij skrev upp alla grundämnena på små lappar så började han placera ut korten i ordnig efter hur tunga atomerna var, plötsligt upptäcker han att korten kunde läggas i ett rutt mönster, där alla ämnen med liknade egenskaper hamnade på en lodrät rad. Han hade upptäckt det periodiska systemet!
Det periodiska systemet är en tabell över alla de 110 grundämnena i 18 olika grupper. Det finns 88 stycken som är naturliga och 22stycken som är framställda på kemisk väg.

Grupp 1 innehåller väte och alkalimetaller, gruppen 2 innehåller de alkaliska jordmetallerna grupperna 3-12 innehåller övriga metallerna sen grupperna 13-16 innehåller icke metaller här finns borggruppen, kolgruppen, kvävegruppen och syre gruppen. Grupp 17 består av halogener och grupp 18 innehåller ädelgas...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Grundämne

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2007-05-09]   Grundämne
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8106 [2020-06-04]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×