Selma Lagerlöf

17 röster
30733 visningar
uppladdat: 2007-05-07
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Syfte;
Alla elever i klassen har fått till uppgift att skriva ett författar-porträtt i svenskan. Jag valde Selma Lagerlöf. Det jag kände till om henne sedan innan var att hon blev den första kvinnliga författarinnan som fick nobelpriset. Mitt syfte med detta arbete är att ge dig, läsaren, information om Selmas liv och hennes författarskap.


Inledning;
Selma Lagerlöf är vår mest kända författarinna i Sverige, bortsätt
från Astrid Lindgren som är mer känd och populär.


Selmas Uppväxt;
Den 20 november 1858 föddes en liten flicka på gården Mårbacka i Värmland. Flickan döptes till Selma Ottilia Lovisa Lagerlöf. Hon var det fjärde barnet i syskonskara fem.

Vid 3,5 års ålder blev Selma lam. Hennes förlamning hade psykiskt orsak, hon föddes med en höftskada som orsakades av att ledkulan i höften saknade ordentligt fäste. Selma hade alltid fått hela familjens uppmärksamhet, men sedan så fick hon ett yngre syskon och fick inte all uppmärksamhet länge. Under hela Selmas barndom satt hon oftast inne och lyssnade på historier som hennes farmor berättade, istället för att vara ute och leka med andra barn. Selma hittade andra saker än lek som höll henne sysselsatt, som dikt, sång och litteratur. Selma gick aldrig i en vanlig skola, utan hela syskonskaran läste hemma. Dem hade en guvernant till lärare.

Vid 10 års ålder läste Selma genom hela bibeln. Hennes far var mycket sjuk och hon hade fått för sig att hennes far skulle bli frisk och bra igen om hon läste igenom bibeln.

Vid 14 års ålder tillbringade Selma en tid i Stockholm för att kunna gå igen, och den tid hon fått tillbringa där hjälpte henne, tillslut så försvann hennes förlamning.

Vid 22 - 23 års ålder lämnade hon hemmet och reste till Stockholm för att utbilda sig till lärarinna mot faderns vilja, sedan efter att utbildningen var klart blev hon anställd i Landskrona i Skåne, men 1895 sade hon upp tjänsten och 1897 flyttade hon till Falun i Dalarna. 1885 dog Selmas far och fyra-fem år därefter såldes Mårbacka till främlingar men ungefär runt 1907 återköpte hon det tack vare hennes framgångar.

Den 16 mars 1940 dog Selma Lagerlöf, hon var då 81 år gammal. Hon dog på Mårbacka, i sitt älskade barndomshem. Det var en utsändning i radio från hennes begravning.


Familjen Lagerlöf;
Den äldsta barnet i familjen Lagerlöf var Daniel, som blev läkare i Kungälv i Uppsala. Den andra barnet blev Johan, som emigrerade till Amerika sedan han misslyckats med att klara Mårbacka under konkurs. Den tredje barnet blev Anna, mammas älskling, som gifte sig ung men dog tidigt i tuberkulos. Sedan den fjärde barnet, Selma då och den femte barnet Gerda, som stod Selma närmast. Selmas far, Erik Gustaf, var en sorts officer som var rik och son till en regementsskrivare. Selmas mor, Louise Wallroth, var dotter till en rik brukspatron och kom från den förmögna köpmanssläkten i Filipstad. Selmas Föräldrar var mycket olika. Hennes mor beskrevs som tungrodd och hennes far som sällskaplig och småtrevlig.


Mårbacka;
Selma Lagerlöfs barndomshem ligger i Värmland. Gården tros ha fått sin namn efter blomman måran. Första huset byggdes i slutet av 1700-talet och bestod av fyra rum och kök, samt två gavelrum på andra våningen. Det var en låg rödmålad träbyggnad. I detta hus växte Selma Lagerlöf upp och här tillbringade hon sina första 23 år, då hon lämnade sin familj för att flytta till Stockholm och utbilda sig. Under de år Selma Lagerlöf bodde i Stockholm, dog hennes far. Familjens ekonomi var dålig och 1887 var familjen tvungna att flytta. Huset såldes först till en släkting, men 1889 gick gården ur släktens händer. Det blev ett av Selma Lagerlöfs stora mål i livet att en dag kunna köpa tillbaka Mårbacka. ungefär runt 1907, efter sina framgångar köpte Selma Lagerlöf tillbaka gården. Huset byggdes om året därpå, men det var först under den stora ombyggnaden 1921 - 1923, som gården fick det utseende det har i dag.
Efter det köpte hon även tillbaka den jord och skog som tillhört gården och startade ett eget jordbruk, med moderna idéer där de anställda bland annat erhöll pension och sjukförsäkring.

Falun;
1897 flyttade Selma till Falun, för att komma närmare sin syster Gerda och hennes familj. Även hennes mor och faster flyttade dit. Åren i Falun blev väldigt inspirerad och hon skrev många böcker. En annan sak som gav henne inspiration till hennes böcker var de resor som hon gjorde med Sophie. 1907 tog hon och åkte tillbaka till Mårbacka för att köpa tillbaka Mårbacka som var i aktion.


Kärlek;
Selma gifte sig aldrig och inte fick hon heller några barn. Selma reste däremot mycket med sin vännina Sophie Elkan. På den tiden var det mycket ovanligt att två kvinnor reste tillsammans. På senare tid har man förstått att de hade ett förhållande med varandra och att Selma var lesbisk.


Sophie Elkan;
Selma Lagerlöf och Sophie Elkan möttes första gången 1894. Då hade Sophie ett äktenskap bakom sig. Hon kom från en ganska välbärgad judisk Göteborgsfamilj och hade som mycket ung gift sig med sin kusin och fått en dotter. Men på en och samma vecka förlorade hon både man och dotter. Sorgen tog henne hårt och hon valde att framöver helt gå klädd i svart och bara leva för sitt arbete som författare, journalist och översättare och för sina vänner.

1894 mötte hon Selma Lagerlöf då, som genast blev stormande förälskad i henne och som hon själv fann en efterlängtad själsfrände i. Mötet resulterade i en livslång, kärleksfull relation, men också i konkurrens och konflikter, eftersom Sophie stundtals drabbades av skrivkramp och hamnade i skuggan av Selma som var den stora författaren. Båda Sophie Elkan & Selma Lagerlöf gjorde många resor tillsammans, som kom att omfatta de flesta europeiska länder, men färden gick även till främre orienten - Egypten, Palestina och Turkiet. De kämpade båda för kvinnlig frigörelse och fred i Europa. När de inte reste tillsammans brevväxlade de intensivt. Det blev tusentals brev under de 28 år, relationen varade fram till Sophies död 1921.


Selmas Författarskap;
1891 - Gösta Berlings saga
1894 - Osynliga länkar
1895 - Ett äfventyr i Vineta
1897 - Antikrists mirakler
1899 - Drottningar i Kungahälla
1899 - En herrgårdssängen
1901 - Jerusalem 1
1902 - Jerusalem 2
1904 - Herr Arnes penningar
1904 - Kristuslegender
1906 - Nils Holgerssons underbara resa, första delen
1907 - Nils Holgerssons underbara resa, andra delen
1908 - En saga om en saga och andra sagor
1911 - Liljecronas hem
1911 - Hem och stat
1912 - Körkarlen
1913 - Tösen från Stormyrtorpet, dramatiserad
1914 - Kejsaren av Portugallien
1914 - Dunungen, dramatiserad
1915 - 1921 - Troll och människor, 1 & 2
1918 - Bannlyst
1918 - Kavaljersnoveller
1922 - Mårbacka
1925 - Löwensköldska ringen
1925 - Charlotte Löwensköld
1928 - Anna Svärd
1930 - Ett barns memoarer
1932 - Dagbok
1933 - Höst
1933 - Skriften på jordgolvet, (Insamling till förmån för judiska flyktingar från tyskland)
1943 - 1945 - Från skilda tider, (Berättelser utgivna efter Selma Lagerlöfs död 1940)


Priser och Berömmelse;
Vid Sekelskiftet åkte Selma, tillsammans med Sophie till Palestina och skrev där boken Jerusalem. Efter Jerusalem, som handlar om gudstro, svek, sorg och kärlek, fick Selma internationell uppmärksamhet. År 1909 fick Selma Nobelpriset i litteratur. Nobelpriset är det finaste pris en författare/författarinna kan få. Selma fick däremot en guldmedalj. Förutom äran fick hon också en större summa med pengar. För dem köpte hon tillbaka Mårback...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Selma Lagerlöf

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-05-12

    Innehållet va bra, men språket

  • Inactive member 2015-10-27

    Fel i språket.Orsaken Till Selmas höftskada var fysiskt. Numera testas alla nyfödda barn på BB av barnläkare för samma fel som Selma hade. Om fel finns får de ligga i en von rosen skena 2 månader. Dessutom saknas referenser

Källhänvisning

Inactive member [2007-05-07]   Selma Lagerlöf
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8095 [2020-07-04]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×