Häxprocesser

7868 visningar
uppladdat: 2007-05-07
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Häxprocesser – religion eller politik?

Cirka 300 människor avrättades i Sverige mellan åren 1668 – 1676, de flesta oskyldigt dömda.
De människorna, främst kvinnor, ansågs vara häxor och det fick dem dödade.
Varför dödades dem? Vem rättfärdigade det och vad sa medborgarna?
Svaret ligger troligen djupare än i enbart skräck för det ockulta.

De svenska häxprocesserna tog fart under Karl XI:s regering. 1668 hölls en stor rättegång i Dalarna (i Mora), där 17 personer dömdes till döden.
I boken ”Använd huvudet rätt” av Bengt Hansson kan man läsa att i Sverige så brändes inte häxor levande, de halshöggs först och sedan brändes kroppen på bål.
Häxjakten var i Sverige, liksom i övriga Europa på den tiden, officiella; kyrkan var den pådrivande kraften och backades upp av kungligt påbud.
Häxkonsten är en form av tro, det ockulta står i centrum och de okända spelar stor roll.
Enligt de kristna så står gud i centrum, Gud vet allt och Gud är människans kontakt med det övernaturliga. Gud är även människans länk till Jesus. Enligt mig så såg kyrkan häxornas utövande av allt som Gud står för som ett hinder för människan att tro på Jesus, med andra ord så hotade häxorna kyrkans kontroll över människans tro.
Häxorna visade att man inte behöver vara Guds son för att ha kontakt med det övernaturliga, vanliga människor, oftast kvinnor, hade stora kunskaper inom läkekonsten. Här har vi även ett feministiskt ämne, de första framstående och duktiga kvinnorna bränner vi på bål eller sänker i vatten för deras ”häxkonster”. Jesus däremot går på vatten och hyllas i flera år efter sin död.
Frågan är om häxhysterin blåstes upp lite väl mycket för att i slutändan inte vara mer anklagelser av gammalt groll. Bengt Hansson skriver även att människor angav sina grannar och ibland t.o.m. sina egna släktingar, vilket jag tror kan grunda sig i just gammalt groll.
Kan det inte ha varit så att häxor blev som samhällets syndabock?
Visst är det lättare att skylla på en häxa än att faktiskt se svagheter i det kristna Sverige?
Häxor eller inte, de var troligen den tidens homeopater vilket tyder på att de var långt före sin tid, och det resulterade i död för de kvinnor som var intresserade av örter och läkande växter. De föddes i en oförstående tid och dåtidens kyrka såg dem som ett hot mot deras kontroll över människorna och Jesus makt över religionen.
Hur hade dagens samhälle sett ut om de fått utöva sin läkekonst och fått utveckla den? Kanske hade vår tids doktorer inte proppat penicillin i varenda patient som kommer in till sjukhusen, utan de kanske faktiskt hade försökt att gå till botten med problemet. Behandla orsaken istället för symptomen.
Var häxprocesserna religion eller politik, jag skulle vilja säga att det var lite av båda, det var ett genomtänkt folkmord som grundande sig i kontrollen över människorna. Man hittade på historier om häxorna sexliv med djävulen, kan det bli mer religion än det? Kyrkan förbjöd sex före äktenskap och kyrkans största fiende är djävulen, alltså bröt häxorna mot två stora regler enligt kyrkan.
Större delen av erkännandena som kyrkan fick fram ur häxorna var under tortyr, alltså inte trovärdiga.
Nuförtiden bränner vi inte homeopater och naturläkemedel och alternativmedecin slår igenom mer för varje dag. Det är upp till oss att ta vara på häxornas lärdomar och inte låta deras död ha varit förgäves.

Josefine J3

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Häxprocesser

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-05-07]   Häxprocesser
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8084 [2020-08-10]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×