Hinduism och buddism

6 röster
13133 visningar
uppladdat: 2007-05-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
8-faldiga vägen och moksha


Buddismen

Buddismen har den 8-faldiga vägen och om man följer den så kommer man till nirvana snabbare. Nirvana är ett tillstånd och inte en befrielse från återfödning.
Den 8-faldigfa vägen lyder….


1) rätt insikt. – att förstå den buddismiska läran.

2) Rätt sinnelag. – att vara fri från beger, inte ha stark lust efter något.

3) Rätt tall. – att inte ljuga, tala ila om andra eller använda hårda ord.

4) Rätt handlingar. – att inte döda, stjäla, ljuga eller vara otrogen.

5) Rätt yrke. – inte jobba med något som skadar andra.

6) Rätt strävan. – att alltid försöka att göra det rätt och kämpa mot det onda.

7) Rätt medvetenhet. – att hela tiden vara koncentrerad och medveten om sina tankar och känslor.

8) Rätt meditation, - att meditera på ett riktigt sätt, helt enligt Buddhas instruktioner.
Hinduismen

Hinduer har moksha. Dom vanligaste sätten att nå moksha som är befrielse från återfödelse är….


1) att meditera.
2) att alltid visa sin kärlek till an speciell gud tex. att ofta till den guden som man tror på.
3) Att man inte skada kor, som är det heligaste djuret i Indien.Vad skulle jag fåt ändra på om jag skulle bli hindu eller buddist?

Om jag skulle ha varit en buddism så skulle jag fåt ändra på ganska mycket i mitt liv.
Jag skulle få slut att önska mig saker hela tiden, för jag är den typen som ofta önskar mig sakerna en att gå att köpa det för mina egna pengar.


Jag skulle inte klar at gå upp så tidigt på morgana. Och jag är inte så duktig på att kämpa och göra rätt saker. Och jag måste lära mig att medveten om mina känslor och tankar och det skulle jag inte vilja. För att jag tänker så mycket och mina känslor vill jag inte alltid veta när jag har dom och vad det är för känslor.


Vist är det bra att meditera och sånt. Men jag har väldigt svår att vara stilla för jag är en så person som jämt vill göra något. Men dom som har valt att leva på det säte tycker antagligen att det passar dom att leva så. Men det är nog samtidigt svårt att men det är ju doms regler och tro.
Men man måste ju inte leva exakt efter den 8-faldiga vägen för den beskriver ju bara hur man snabbast kommer till nirvana.


Att var hindu skulle jag också tycka vara svårt. För det är samma sak där med meditationen. Och jag är inte en sån som tror på gudar och sånt. Men om jag skulle ha varit det från början så skulle det antagligen ha varit lättare.


Men bägge religionerna är ju bra och vättiga på sitt egna lila sätt. Och det är ju bra att dom är olika på visa saker och inte bara likadana. För om dom skulle ha varit det skulle det ha varit onödigt att dom hade olika namn.
För att buddismen kommer ju ursprungligen från hinduismen, som jag tycker är häftigt eftersom att dom har helt olika syner på gudar och vad man ska göra för att slipa bli återföd.Vad skulle jag välja av buddism och hinduism?

Jag tror att jag skulle välja buddismen för att det verkar vara spännande och det skulle vara en utmanig.
Men det är också för att det är det jag tycker värka vara mest intressant.


Men då skulle jag nog vara en Mahayana buddist för att där kan man få hjälp att nå nirvana.
Och det tycker jag är bra för att alla kan inte följa den 8-faldiga vägen till punkt och pricka.
För om alla skulle följa den så skulle man inte kunna jobba som tex. Lärkar för att man får ju inte skada menisker eller djur. Och då skulle det var många som dog av sjukdomar som skulle kunna botas för att det inte finns någon läkare och det skulle ju inte vara bra.
Mahayana kalas för ”den stora vangen.”
Den är folklig och den är kritisk mot munklivat. För att man tycker att alla ,ska kunna nå nirvana, och inte bara dom som följer den 8-faldiga vägen.
Dom som hjälper meniskerna att komma till nirvana är sona som har stannat mitt i mellan nirvana och det vanliga livet. Dom här personerna kalas för ” bodhisattvor”Eller skulle jag välja zenbuddism, det skulle också var roligt att prova
För dom kan göra så många häftiga saker med bara att meditera. Och det är häftigt att dom sitter och tänker på en gåta när dom mediterar. Den vanligaste frågan är ”hur såg jag ut innan jag födes.”
Men dom gåtorna är inte såna gåtor som man löser på två minuter utan det kan ta flera år att lösa dom.
Så varige gång dom mediterar försöker dom att lösa gåtan, men det är bara ett svar som stämmer och det är bara en som kan svaret och det är den som ger gåtan till dom som mediterar.


Zenbuddhismen är populär i västvärden.
Den har många olika meditation tekniker men det har fortfarande samma mål med att meditera och det är att bli fri från allt beger och förstå livets menig.


Mycket med zenbuddhismen har att gör med hur man sitter och andligen.
Man ska sitta med fötterna i kors och ha ena handen på benet och andra på magen. Och man ska håla så för då är det ingen kropps del som inte har kontakt med den andra.
Här i västvärden brukar man säga att men ska andas in positivt och andas ut negativt.
Just ordet zen betyder meditation.Man håller på med mycket kampsporter i t.ex. Kung-Fu, karate, osv.
Men det håller också på med yoga.
Man har oftast inte så mycket saker i sin trädgård för att man inte ska störas när man mediterar.
Zenbuddhismen har sitt ursprung från mahayanabuddhismen.


Men om man skulle vilja ha en riktig utmanig så skulle man välja munk liver för att det värkar att vara svår.
När man är munk så bor man på ett kloster men man behöver inte vara munk hela sitt liv för man kan sluta att vara det när man vill.
Dom går upp klockan tre på morgonen.
Sen mediterar dom.
Sen bäddar dom och städar sitt rum.
Sen läser dom Buddhas lära.
Sen går dom tiggarrundan, det är när munkarna går ut och samlar ihop sin mat.
För munkar får inte äga någonting. Men när dom går ut så står befolkningen på ett led med mat som dom ska ge munkarna. Munkarna äter inget efter klockan tolv på dagen.
Dom har fyra viktiga regler som är…


Inte döda.
Inte stjäla.
Inte ljuga.
Inte dricka alkohol.


Men jag tycker också att det är bra att man inte har något speciellt sätt att tolka Buddhas lära. Utan att man får tolka dan så man själv vill.


Jag tycker att buddismen är bra och att dom inte har någon gud för dom flesta religionerna har ju det. Och då tycker jag att det är en religion som inte har någon gud. Och jag tycker att en sopas ny religion redan har sprit sig så mycket ute i värden, för det är ju inte just bara på ett ställe det finns längre utan nästan ute i hela värden.
Men det är samtidigt dåligt för att det är många som bara tycket att t.ex. Buddha statyn är fin så dom använder den som prydnad och då missbrukar man en anans religion.


Kastsystemet

Kastsystemet är ett system som man delar in befolknigen i olika grupper i samhället.
Dom olika grupperna är…


Präster = lärare, astrologer.
Krigare och ämbetsman = militärer, politiker.
Affärsmän och jordbrukare = krukmakare, bankkänsterman.
Tjänster och servicefolk = musiker, städare och konstnär.
Men det finns också massor av små kast under.


Det är speciella regler för varige kast och om man är det högste kastet så får man inte umgås med ett lägre kast.
Och man kan inte jobba sig upp i kastsystemet. Utan man föds med ett kast och dör med samma, men sen om man blir återföd så kan man få ett annat kast.


En nackdel med detta är att meniskerna blir kränkta på det viset att om jag är ett lågt kast får jag inte göra samma saker som det kastet över alle under mig. Och om jag är hemma hos en som har ett anat kant och jag sätter mig i dens säng så måste det andra kastet tvätta lakarna med en gång. Och man får inte hälsa på ett enet kast alltså att ta i dom för dom är orena.
En fördel med detta är väl att alla vet sin plats och man gör inget man inte får göra. Det är vissa som säger att det förhindrar krig, men det tycker inte jag att det gör för det med kasten har ju ingenting med krig och sånt, men dom krigar ju inte för att då kommer dom att bli återföda och det vill dom ju inte bli.


Jag tror att det kommer att försvinna sakta. För att dom unga tror jag inte är så mycket för det för att dom inte får välja t.ex. Vad dom ska jobba med för att visa kast har ju visa jobb och det tror jag att dom vill.
Men det kommer nog att ta några år så när jag är gammal är det nog nästan borta får man väll hoppas på.
Dom har ju försökt att förbjuda det men det har inte gåt så bra eftersom det är en så gammal tradition och det är många som fortfarande följer den eller rättare sagt det är VÄLDIGT många som fortfarande följer den.


Man kan jämföra den lite med USA. För att där ar samhället indelat i olika grupper t.ex. Svart, vita, utvandrare, rika, fatiga och ”normala”.
Men man kan också jämföra med Gunnilse och Hjällbo. För att in Gunnilse bor dom som har det bra ställt och dom vanliga svenar alltså som kommer från Sverige och alltid har bot där sen många genorationer tillbaka. Medan i Hjällbo så bor det mest invandrare och såna som inte har det lika bra ställt och det är en tydlig kontrast eftersom det ligger bredvid varandra.I kastsystemet finns det också en grupp som man kallar för kastlösa det är dom som har begått något brott. Och det kastet är det ända man kan bli nerflyttad till. Så om man är det högste kastet och begår något brott så blir man kastlös.
Dom kastlösa får jobba med döda saker t.ex. Hår, naglar hud m.m.Dom jobben som dom får jobba man tycker vi här är finna jobb och man tycker att det är fint att vara frisör eller manikyr. Men om man då skulle åka till Indien och jobba med det skulle det ha varit två av dom sämsta jobben.


Man kan inte få något bra liv som en kastlös utan då måste man återfödas och då får man hoppas på att man inte blir kastlös igen. Men dom har ju ingen möjlig het när dom lever. Och det tycker jag är dåligt för det får man ju här i Sverige. Så om jag skulle göra något brott här i Sverige så skulle jag bara få fängelse men när man har suttigt av sitt straff så kan man ju fortfarande jobba med det man vill.


Om jag skulle bestämma i det landet så skulle jag förbjuda det. Och man skulle ha ett halv år på sig att bli av med det och sen dom som fortfarande hade använt det skulle få böta för det.
För jag tror att man skulle bli av med det snabbare då.
För ingen vill ju bryta mot en lag för att då skulle dom bli ett dåligt kast och inte bli befriade från återfödsen som man vill bli.
Så jag tror att det skulle ha varit ett bra sätt men dom som bestämmer nu verkan inte fatta det än.”Sanningen om livet är att det är att enda stort lidande”


Detta är inom buddhismen som man säger så för att det var Buddha som sa det.
Han sa det för att vi menisker aldrig var nöjda med det vi hen utan vi vill alltid ha mera han sa att vi hade att ha-beger. Buddhas uppgift var att ta reda på varför han så lindade i allas ögon. Och det var hans svar.
Så om vi skulle sluta att önska oss saker hela tiden så skulle lindandet upphöra.


Vist det låter ju vetigt men om vi inte skulle önska oss saker skulle vi nog inte häller vara nöjda. För om t.ex. Om din stekpanna skulle gå sönder och det var den enda du hade och om du inte skulle önska att du hade en till eller att du fick en så skulle du inte kunna laga mat.
Men du skulle ju kunna gå ner och köpa en själv men då kommer ju det ha-begeret att du måste bara ha den för att laga mat.
Och om du inte skulle önska dig en eller inte köpa en så skulle du inte kunna laga mat och då skulle du dö som skulle ha varit väldigt synd.

Men det är samtidigt vättigt för t.ex. Jag önskar mig en ny mobil men jag kommer inte att få någon för att dom är för dyra. Så nu kommer jag ju g och önska att dom inte var fördyra så att jag kunde ha fåt en. Men om man inte skulle ha det där ha-begeret så skulle jag inte gå och hoppas på att jag skulle få en som jag inte kommer och då skulle inte jag forsat att önska mig en.Likheter och skillnader

Likheter

KARMA: de goda gärningarna/handlingar styr människans liv. ( karma trappan)

SAMSARA: kretsloppet födelse  liv  död återfödelse.

REINKARNATION: att födas igen/återfödas.

VÄRDEN: är inte verklig, bara en skugga. Andligheten är verklighet.

• BEFRIELSEN FRÅN ATT ÅTERFÖDASSkillnader


BUDDHISMEN HINDUISMEN

Atman- tror inte på en själ. Atman- men tror på en bestående själ.
Ingen gud, varje människa är sin egen lära. Gudar, brahman är den enda.
Ingen himmel, bara ett tillstånd nirvana. ”att blåsas ut som ett ljus.” Himmel = moksha att förenas med brahman
• förenas med sina förfäder.
• Leva med sin älsklings gud.
Begäret = lidande, vi människor måste ha en plan för att fatta, den 8-faldiga vägen. Begäret = i måttligt mängder, men man skall göra sin plikt
KastväsenHinduism och buddhism i väst värden.

Vi i väst värden har inspirerats mycket av dom här två religionerna. Vi har fåt mycket av dom kampsporterna vi har i väst värden från buddhismen som dom gör mycket sånt i.
T.ex. Kung-Fu, karate och taekwondo.
Men vi använder också meditationen som dom också använder mycket. Det är ju doms sätt att slappna av.


Dalai Lama är en mycket känd person här. Det kan bero på att han är en person som är imot allt som har med våld och krig att göra.
Han räddade att helt land när han förhindrade att krig med att diskutera och förhandla med det andra landet.
Och det har han fåt nobels Fredpris år 1989 för att han förhindrade kriget.
Vi tycker också om dom rökelserna som man offrar till den guden man tror på inom hinduismen.


Hinduismens gudar använder man som prydnad. Och det tycker jag är dåligt för att det är ju någon anas religion som man missbrukar då. Och det tycker jag inte är okej. För om det
Skulle ha kommit en kristen in i ett hus som hade Jesus hängande i ett kors över allt och den som borde där inte var kristen skulle jag ha blivit lite sur för det. Det tror jag hinduer också blir.

Vi använde också mycket av doms starka färger och doms fina mönster till olika saker.

En sak jag tycker är dåligt det är att ”idol” Kersti använder att kastmärke i pannan när hon inte är hindu och det tror jag att många andra också tycker.En värd med samma religion.Jag tror att det skulle ha vari ganska häftigt om alla hade samma religion. Men det skulle ju också ha varit tråkigt. För då skulle man veta allt redan.
Men det som skulle ha varit mest dåligt det skulle ha varit att dom som inte tror på någon gud eller inte vill göra det skulle ju ha blivit drabbade.
Så den perfekta religionen skulle igentligen ha varit en religion som det inte var någon gud. Och att det bara fans en skrift som man skulle tro på, och följa. Och att det inte fans någon himmel eller tillstånd utan att man gjorde visa saker som man skulle göra och leva efter.
Och det skulle bara vara ett sätt som man kunde tolka den skriften och det var så som det stog på det papperet eller i den boken. Och då skulle det inte ha blivit några missförstånd eller olika tolkningar, okej det skulle väl ha blivit några olika tolkningar men inte så många.
Det tror jag skulle ha varit den bästa religionen.

Men det skulle ju också funka med att inte ha någon religion alls. Men bara det fans julafto...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Hinduism och buddism

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-05-31

    Grammatiken här var inte den b

  • Rasheed Alrefai 2018-03-13

    vilka är bästa källorna om religionerna att man kan hitta informationer?

Källhänvisning

Inactive member [2007-05-06]   Hinduism och buddism
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8081 [2020-07-09]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×