Dopning

16 röster
37454 visningar
uppladdat: 2001-09-27
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning

Mitt syfte med den här uppsatsen är att beskriva vad doping är. Det är framför allt tre frågeställningar jag tänkte använda mig av. Det är: Vad är doping? Varför dopar man sig? Vad blir det för effekt när man dopar sig?

Jag har tagit fram materialet om doping från Internet. Den mesta informationen har jag hittat på www.drugsmart.com och www.iogt.se, men jag har även fått en del fakta från andra hemsidor.

Dopinghistoria

I alla tider har människan strävat efter att höja sin prestationsförmåga, vilket har beskrivits på många sätt i historien. Ett exempel är mjödet som vikingarna drack. I slutet av 1800-talet började doping figurera i modern tid, då simmare som simmade långa sträckor använde det.
Man vet idag att ca 2-3 % av Sveriges gymnasieelever dopar sig. Av dessa ca 500-1500 elever är nästan alla killar. De vanligaste anledningarna de har för att dopa sig är att ”få snyggare kropp, större muskler och göra bättre idrottsresultat”.

Från början hade de olika preparaten medicinska syften, men idag används de väldigt sällan på det sättet. Steroidernas muskeluppbyggande effekt kan användas på muskler som skadats vid t.ex. sjukdomar eller brännskador. Doping är inom idrotten ett sätt att öka sina prestationer, men de flesta preparaten ger allvarliga biverkningar.

Biverkningar

Det finns både fysiska och psykiska kännetecken på att någon dopar sig. Olika preparat ger olika effekt. Vanliga skadeverkningar är:


· Nedstämdhet Mellan perioderna av steroidmissbruk drabbas ofta personen av depression, abstinens och sömnlöshet.

· Akne Anabola Steroider kan ge akne eller förvärra existerande problem

· Aggression Ett aggressivt beteende är inte ovanligt hos steroidmissbrukare. Beteendet skrämmer och skadar ofta omgivningen, bla med oberäkneliga vredesutbrott.

· Tillväxten stannar Tillväxtzonerna sluts tidigare av anabola steroider, vilket kan orsaka att ej färdigutvecklade tonåringar stannar i växten.

· Kalk i blodkärlen, infarkt Anabola Steroider ger höjda blodfettvärden, som ökar kalkavlagringarna i blodkärlen och kan leda till hjärtinfarkt, försämrad blodcirkulation och åderförkalkning.

· Prostata förstoras Prostatakörteln förstoras av Anabola Steroider, vilket ökar risken för inflammation och ger svårigheter att kissa.

· Könsdriften kan försvinna Könsdriften kan öka i början av missbruksperioden för att sedan ibland avta helt. Vid tillförsel av steroider tillbakabildas testiklarna med risk för att personen inte återfår normal spermieproduktion.

· Tumörer i levern Levern påverkas hos alla som tar anabola steroider. Mycket talar för att långvarigt bruk kan ge blodcystor i levern. Godartade levertumörer, men också dödlig cancer, finns dokumenterade.”

Skadeverkningarna drabbar kvinnor också, deras biverkningar är till och med allvarligare än männens. En kvinna som dopar sig får basröst, skäggväxt och menstruationsstörningar.

Anabola steroider

Många av preparaten innehåller testosteron, ett manligt könshormon som både utvecklar de manliga dragen och bygger upp musklerna. Anabola steroider är ett konstgjort preparat som tagits fram för att ersätta testosteronet. Det kan användas för att bygga upp skadade muskler. Den vanligaste anabola steroiden på marknaden är ”ryssfemmor” (metandienom) som säljs som runda vita eller femkantiga rosa tabletter i styrkan 5 mg. Preparatet kallas ryssfemmor eftersom det härstammar från Ryssland. Oftast kan man läsa det ryska namnet på förpackningen.

Både testosteron och Anabola steroider finns i form av tabletter, kapslar och ampuller.


Dopinglagar

Det finns en speciell lag gällande doping sedan den 1 juli 1992. Enligt den är det ”förbjudet att föra in preparaten i landet, överlåta dem till andra, förvärva dem i överlåtelsesyfte, tillverka dem, sälja dem och inneha dem.” Bryter man mot den lagen kan man straffas med antingen böter eller fängelse upp till två år. Det finns undantag och det är när preparatet används för medicinskt eller vetenskapligt syfte.
Om doping upptäcks under en idrottstävling så riskerar den dopade att bli avstängd från alla tävlingar i upp till två år.

Det var i mitten av 60-talet som olika hormonpreparat började dyka upp inom sportsammanhang. Då tillsatte Internationella Olympiska Kommittén en speciell kommitté som skulle lösa det växande problemet med doping. Man tog fram en lista över alla otillåtna medel och metoder. De förbjudna medlen delas in i sex grupper:

1. Stimulantia
2. Narkotika/analgetika
3. Anabola steroider
4. beta-blockerare
5. diuretika
6. petidhormoner


Koffein klassas faktiskt som doping, men då ska det vara i väldigt höga doser. Nikotin verkar bara uppiggande för rökare, därför klassas det inte som doping.

Slutord

Jag kan inte förstå varför så pass många dopar sig när de vet om biverkningarna. De vanliga motionärerna på gym och skolor gör det väl för att få snyggare kropp. Personligen tror jag att grupptrycket spelar en viktig roll. Om kompisarna har muskulösa kroppar vill man själv också ha det. Dessutom kan jag tänka mig att det inte verkar lika farligt om kompisarna kanske verkar må bra.

När det gäller doping på elitnivå så är nog det största ”dragplåstret” pengarna. I dagens idrott är det sådana enorma vinstsummor att det finns många som försöker fuska sig till framgång, och få rikedom på köpet.

Min personliga uppfattning om positiva dopingtest är att det ska vara livstidsavstängning på all proffsidrott. De som dopar sig är inte värda att vinna. Om en människa kämpar o...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Dopning

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2001-09-27]   Dopning
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=808 [2018-12-15]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×