Bokrecension: Citat från Robinson Crusoe! av

7 röster
20614 visningar
uppladdat: 2007-05-03
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Citat från Robinson Crusoe!

Citat: 1, sida 13
”Jag föddes år 1632 i staden York och tillhör en aktad familj. Min far var emellertid inte engelsman till börden utan kom från Bremen. Han slog sig ner som köpman i Hull, och när han hade samlat en ansenlig förmögenhet drog han sig tillbaka från affärerna och flyttade till York, som var min mors hemstad. Hon var född Robinson och hennes släkt hade högt anseende i trakten. På så sätt fick jag namnet Robinson Kreutznaer; men eftersom man i England brukar förvränga ord kallas vi nu mera kallas Crusoe, eller rättare sagt, vi kallar och skriver oss själva så, och mina vänner har alltid kallat mig så. ”

Jag tycker att det är en bra inledning på boken. Man får en kort beskrivning av hans bakgrund, men ändå inte för djupt och mycket beskrivet, utan alldeles lagom. Det som jag tycker är tråkigt är att han visar eller beskriver aldrig några känslor tex när han lämnar sina föräldrar för alltid. Men citatet visar också att lämna hemmet kanske är en ”vana” som finns i familjen. Crusoes far var en invandrare, precis som Crusoe blir när han tänker på att lämna England och blir sjöfarare.


Citat: 2, sida 56
”När jag nu var välbehållen i land lyfte jag blicken mot himmelen och tackade Gud som hade räddat mitt liv, vilket jag bara några minuter tidigare tycktes vara hopplöst förlorat. Jag tror det är omöjligt att beskriva den överväldigande glädje som fyller själen när man på detta sätt räddas, så att säga, ur själva graven. Det finns en sedvänja som inte längre förvånar mig, nämligen att den brottsling som får veta att han blivit benådad just som han står med snaran om halsen för att hängas, i samma ögonblick blir åderlåten av en fältskär för att inte överraskningen skall driva livsandarna ur honom och krossa honom.
Ty plötslig glädje, liksom sorg, kan döda”

Detta citat valde jag just eftersom att i boken finns det gott om olika jämförelser för att beskriva saker och ting. Jag tycker att han utrycker sina känslor konstigt en hel del i boken och här är ett exempel som tex. Ty plötslig glädje, liksom sorg, kan döda jag förstog inte riktigt vad han menade med det. Sedan ville jag också ha med ett citat från när han precis kommit till ön där han sedan skulle tillbringa tjugosju år. Han vet ännu inte att han ska tillbringa så lång tid på den obebodda ön. Han har ingen alls aning om han ens ska överleva i 1 dag till. Men när han bad till gud verkade han inte ha någon alls tanke på vad det var för räddning han hade fått? Ensam mitt ute i ingenstans långt borta från allting det tror jag han tänkte på mycket efter om det inte igentligen vore bättre att drunkna än att hamna på en sån här öde plats.Citat: 3, sida 277
”Och sålunda lämnade jag ön, enligt loggboken den 19 december år 1686, sedan jag hade vistas där i tjugosju år, två månader och nitton dagar. Jag befriades ur denna andra fångenskap samma dag i månaden som jag flydde i storbåten från morerna i Salé.
Med detta fartyg anlände jag efter en lång resa till England den 11 juni 1687 och hade då varit borta i trettiofem år. ”

Det här citat är väldigt rörande det känns helt konstigt att man har varit med på hela hans resa under en kort bok. Under den tid man läser boken förstår man inte hur lång tid han egentligen har varit på ön. När jag kom till den här delen av boken blev jag häpen och mycket förvånad över den långa tid som boken innehåller. Men det efter hela boken känns det som man nästan varit med i äventyret och man känner en lättnad, man vet att nu har han klarat sig. Han har överlevt mot all förmodan, och klarat av det som dom flesta aldrig skulle ha kunnat klara av. Men en sak jag tycker var lite dåligt var på hur sättet han tog sig över frå...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Bokrecension: Citat från Robinson Crusoe! av

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2010-03-19

    kom igen... vad är detta?

Källhänvisning

Inactive member [2007-05-03]   Bokrecension: Citat från Robinson Crusoe! av
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8067 [2019-01-16]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×