Sexmissbruk

4 röster
14358 visningar
uppladdat: 2007-05-02
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

En vanlig sexmissbrukare
Sexmissbrukare lider av ett okontrollerat sexuellt beteende. De kan inte sluta med det här negativa beteendet trots att de får många otroligt jobbiga och påfrestande konsekvenser, det är ett ihållande självdestruktivt beteende. De har en önskan om att begränsa eller upphöra sina sexvanor. Men behovet av mer sex blir större och större. De spenderar onormalt mycket tid på sexull aktivitet och återhämtning efter sexuell aktivitet. Sexmissbrukare kan också strunta i viktiga saker i livet t ex arbete, familj och vänner på grund av sex.

Orsak
Många missbrukare kommer från problemfamiljer som dämpar inre smärta med sex. För att inte vara ledsna har dem sex eller onanerar istället. Många kvinnliga sex- och kärleksmissbrukare har varit med om sexuella övergrepp som barn. Kvinnor och män som inte har blivit älskade eller accepterade som barn blir ofta kärleksmissbrukare. Dom söker bekräftelse. Sex- och kärleksmissbrukare har ofta samma problem som narkomaner och alkoholister. Många använder droger för att dämpa smärtan mer. Många kan inte vara utan sprit, de kan inte ha sex utan att vara onyktra. Ulrika Olson 34, tidigare sexmissbrukare har skrivit boken ”Den tusende gången” som handlar om hennes erfarenheter och problem som sexmissbrukare. Hon berättar i boken att hon varje kväll söp sig redlös och hade sex med olika män. Ulrikas pappa började våldta henne när hon var 4 år, han slutade när hon var 14 när hon vägrade träffa honom igen. Hon försökte förtränga minnena tills hon var 20 år, hon försökte ta livet av sig ett antal gånger. Sen fick hon hjälp att gå till en psykolog. Psykologen hjälpte henne att bearbeta sorgen och anmäla sin pappa. Han fick fyra år i fängelse och skadestånd. Men det var efter rättegången sexmissbruket började. Men idag, många år senare, har hon hittat tillbaka till sig själv och hennes mamma som hon inte har haft kontakt med sedan högstadiet. Idag arbetar hon för kvinnor och flickor som blivit utsatta för sexuella övergrepp.
Många sexmissbrukare mår dåligt redan innan de börjar sitt missbruk, därför bör de ta itu med sina tidigare problem innan det går för långt in i missbruket. Många män börjar sitt missbruk genom porrsurfning. Sexmissbrukande män kopplar ofta ihop sex och våld medan kvinnorna söker en fadersgestalt och någon som tycker om dem.

Konsekvenser
Många har förlorat jobb, hus, bil och familj p.g.a. missbruket. Män har blivit av med jobbet för att de har porrsurfat på arbetstid. Göran, 29, var med i Dokumentären Fråga Olle på kanal 5 (2003-03-24) och berättade om sitt sexmissbruk. Göran säger att sexmissbruk bottnar i att man tvångsmässigt använder sig av sex. Göran har haft två längre förhållanden på tre och fem år där han ständigt var otrogen. På elva år har Göran haft ca 500 olika sexpartners. ”Mitt missbruk har förstört både mitt självförtroende och mina förhållanden” berättar Göran för Aftonbladet. Han berättar också att när han inte mådde bra, var ledsen, besviken, arg eller liknande ersatte han känslor med tillfälligt sex, vilket fick honom att må ännu sämre. (Göran heter egentligen något annat i verkligheten) det här en vanlig historia där missbrukaren faktiskt erkänner att sexet inte hjälper honom. Det får honom inte att må bättre. Alla sexmissbrukare har också svårt för allt runt om kring dem. I varje media anspelas det på sex. I många dokumentärer har sex en väldigt stor roll, i reklam finns det mycket nakenhet och inte minst på nätet. Det här påverkar sexmissbrukarna negativt. ”Tonåringar mellan 12 och 14 år som konsumerar mycket media med sexuellt innehåll får en tidigare sexdebut, visar en studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Pediatrics. Sannolikheten att de har sex innan de fyller 16 år är 2,2 gånger högre än för dem som konsumerar mindre media med sexuellt innehåll.” skriver SvD. Media är världens kraftfullaste sexutbildare, men inte alltid den bästa.

Behandling av sexmissbruk
För att bli av med sitt sexmissbruk måste man först ta kontakt med läkare, psykiater eller psykoterapeut. Där behandlar man trauman och smärtor från förr. Sexmissbrukare måste få möjlighet att uttrycka sina känslor och hantera sin smärta. De måste också få mycket kärlek och stöd. När man går hos t ex en psykiater får man lära sig andra sätt att hantera sin ångest på. Det finns andra sätt att behandla sexmissbruk på också. Behandlingshemmet Korpen, som är Sveriges enda godkända klinik, funkar precis som ett behandlingshem för alkoholister. Sexmissbruk och alkoholmissbruk uppkommer från samma typ av problem. Det är ett 12-stegprogram som tar från tre veckor till fyra månader. Meningen är att sexmissbrukaren sen ska kunna leva ett normalt liv. I vissa fall används också medicin som behandling, men det är viktigt att det sköts på rätt sätt. Man ska alltid ha kontakt med läkare eller liknande så att rätt beslut om vilken medicin man ska använda tas. Det finns däremot ingen speciell medicin mot sexmissbruk så man måste testa sig fram till rätt medicin och rätt dos. I vissa fall är medicinen nödvändig för att man ska bli frisk, i vissa fall har den en negativ verkan.

Min egen reflektion
Jag tycker jag valde ett intressant ämne som är vanligare än man tror. Jag blev förvånad över att man klassar det här som ett riktigt handikapp och att det är i klass med alkoh...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Sexmissbruk

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-05-02]   Sexmissbruk
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8053 [2021-05-06]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×