Raskens - en soldatfamiljs historia

4 röster
29168 visningar
uppladdat: 2000-07-04
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Många känner igen namnet Vilhelm Moberg från Killinggängets replik:
-"Vilhelm Moberg, denna gigant bland giganter."
Men Vilhelm Moberg är mer än ett samtalsämne för Killinggänget. Han har skrivit flera mycket kända verk och är en av Sveriges största författare.

Vilhelm Moberg föddes i Småland 1898. Under sin uppväxt levde han nära de traditioner som fanns där med soldat- och torparliv. Detta lämnade tydliga avtryck, vilket märks mycket väl i hans alster. Man kan se många paralleller mellan hans historier och hans eget liv. Moberg ville emigrera till Amerika men blev övertalad att stanna kvar på grund av en utlovad utbildning. Moberg var aktiv inom 1900-talets starka folkrörelse och började skriva artiklar i mindre tidningar och senare även böcker. Hans genombrott kom med Raskens 1927, sex år efter hans debut som romanförfattare. Detta var början på en lång och framgångsrik karriär. I många av hans romaner märker man hans stora intresse för historia och hur det var förr i tiden. Moberg hade en brinnande vilja att visa på hur det var förr i tiden för att folk att inte glömma bort hur det var. Hans böcker är mycket detaljmässigt korrekta och noga genomarbetade och den främsta källan är Mobergs egna erfarenheter och liv.

Raskens behandlar sådant som Moberg själv fått höra berättas av sina äldre släktingar under sin uppväxt, nämligen en soldatsfamiljs liv med lyckliga och sorgliga händelser i 1850(?)-talets Sverige. Moberg vill med denna bok visa hur det var förr i tiden. Han vill att folk inte ska glömma det förgångna och vilken påverkan det har på oss än idag. Boken handlar om en man, Gustav Rask, som blir knekt i kungens armé och man får följa hur Rasks liv som soldat, man och far utvecklar sig.

Moral är budskapet som syns tydligast i boken och att livet blir vad man gör det till. Att man kan överleva de flesta förhållanden trots de få och små medlen som finns, bara man har en livstro och tro på sig själv. Men boken vill även visa på att moralen kan övergå till en för stor stolthet och envishet.

Detta budskap kommer fram då Moberg beskriver livet för Rasken och hans familj. Berättelsen handlar om deras med- och motgångar och är fyllda med detaljer som gör det omöjligt att inte få en uppfattning om hur de hade det på den tiden. Moralens budskap kommer tydligt fram, då författaren har valt att ta med en person i handlingen som har haft samma förutsättningar som Rasken, men hamnat helt snett på grund av sitt drickande. Där når budskapet fram till läsaren. Personerna i boken ställs ofta inför moraliska frågor där de tvingas välja mellan det som är mer rätt och det som är moraliska sett sämre. Som läsare får man en roll där man själv kan avgöra vad man tycker är rätt eller fel och får sedan visat för sig huruvida man har tänkt på det sätt som Moberg har gjort. Moberg använder ett sakligt språk utan några större konstnärliga utsvävningar vilket är skönt eftersom det passar bra med den historia han vill få fram.

Boken är ständigt aktuell för det som Moberg skriver om finns i vår värld nu. Det finns svartsjuka, avundsjuka, otrohet, missförståelse och förtal. Själva scenen för de olika händelserna är olika men i grunden är känslorna lika. Detta gör att det intressant att läsa denna bok. Den ger en historiskt perspektiv vanliga händelser. Därigenom blir det enklare att förstå hur det var förr i tiden, eftersom det är enkelt att se likheter i livet då och nu.
Detta är en stark bok eftersom den berör på alla plan. Den tar fram känslor som ilska, glädje, sorg och irritation. Som läsare är det svårt att förbli oberörd av den. Engagemanget finns ständigt där trots att boken egentligen inte har någon storslagen handling, utan tar upp det som är det mest elementära i livet; kärlek, avundsjuka, glädje och sorg.

En stor del av boken handlar om är kärleken. Boken tar upp många sorters kärlek främst den mellan man och kvinna, dels den äkta stora kärleken och även den mer tillfälliga köttsliga kärleken. Även kärleken och troheten till en kamrat och kärleken till ett barn är viktiga teman. Dessa kärlekar är något som förekommer dagligen men som ändå är något speciellt. Kärlek är inte något som bara kommer utan det måste man kämpa för, så som allt annat. Moberg låter kärleken smyga in i berättelsen. Bokens handling cirkulerar runt dessa olika typer av kärlekar som författaren valt att ta med. De flesta händelser beror i grunden på kärlek till någon annan, Rasken och hans hustru Idas kärlek till varandra som växer sig starkare genom åren med deras med- och motgångar i det relativt hårda liv som de lever. Även då Rasken gör sin vän, Klagen, en tjänst som senare leder till att Rasken dör. Men självklart finns den mer själviska kärleken i bokens handling, såsom i det verkliga livet. Författaren ger ett perspektiv på kärleken så man ska uppskatta den mer. Det behöver inte vara en storslagen kärlek för att man ska inse hur viktig och värdefull kärleken.

"Ida såg knektarna genom fönstret, och glädjen över att hon hade maken hemma igen med hälsan tog henne så kraftigt, att hon måste sätta sig på en stol." Sid. 279

I dagens samhälle verkar folk ha en snedvriden bild av livet förr. Att det inte fanns någon kärlek i vardagslivet, att det bara fanns slit och hårt arbete. Kärlek fanns dock inte överallt men mer än vad folk tror. Boken tar upp detta på ett mycket bra sätt. Moberg ger en mycket mänsklig syn på personerna i boken. Han förskönar ingenting...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Raskens - en soldatfamiljs historia

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2000-07-04]   Raskens - en soldatfamiljs historia
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8 [2018-12-18]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×