Bokrecension: sagan om ringen och bilbo en hobbits berättelse av J.R.R. Tolkie

1 röster
9392 visningar
uppladdat: 2007-04-21
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Roman Analys om två av J.R.R. Tolkiens böcker om härskarringen

En magisk ring smiddes en gång för länge sedan i hemlighet av mörkrets furste Sauron för att härska över de andra ringar som han lurat sina fiender att smida. Han blir dock avslöjad, och ringen försvinner i tusentals år. Ringen ger stor makt, men är ond och utnyttjar sin ägares krafter för sina egna mål - att återvända till Sauron. Till sist hittas ringen igen.

böckerna heter på sitt originalspråk The Hopbit, or, There and Back Again och the fellowships of the ring
Böckerna släptes mellan åren 1937-1955

Bilbo en hopbits berättelse som är översättningen av The Hopbit, or, There and Back Again
Handlar om Bilbo som ska tillsammans med dvärgarna Dorin, Nori, Ori, Orin, Gloin, Bifur, Bofur, Bombur, Fili, Kili, Dvalin, Balin och deras ledare Torin Ekenkölde med hjälp från trollkaren Gandalf den grå, resa och befria en gammal skat som till hört Torin Ekenskölde och hans förfäder. Skaten ligger i ett berg som dvärgarna har levit i innan den onde draken Smaug kom.
Bilbo blev medtagen i berättelsen när dvärgarna bara var tretton och det är en oturs tal och att han är en mycket skicklig tjuv(den var meningen att han skulle ta skaten, men den var enorm så den skulle ta hundra år för han att bära ut den). Under deras färd till skaten tappar de bort lille bilbo och under tiden så hittar han Ringen och träffar också på Gollum.


Sagan om ringen handlar om en hobb, Frodo Bagger. Som får en ring av sin kära kusin Bilbo Bagger. Frodo får sedan reda på att ringen mycket farlig och att den onde Saurman desperat letar efter den och har skickat ut Nazgûlerna, (de är nio gamla kungar som har varit slavar under ringen, de är kläda i svart och deras hästar är svarta med så de kallas ”de svarta rytarna”) för att få tag i ringen och döda den som har den.
Så den gamle men gode trollaren Gandalf bestämmer att frodo och tre av hanns närmaste vänner ska ta sig till vattnadal så att den kloka alven Elrond får bestämma vad de ska göra med ringen. de ger sig av en dag efter Frodos födelsedag. När de kommer fram till vattnadal så bestämmer man att ringen måste förstöras, och det kan bara hända i vulkanen domedagsbergets lava där den en gång smidigts. Så elrond skapar ringens brödraskap som ska hjälpa frodo att ta sig till domedagsberget i Mordor.

De olika personerna som är med i de här böckerna är Bilbo Bagger eller Bilbo Secker (på engelska Bilbo Baggins) som är Frodos foster pappa och han som ”hittar” ringen.
Dvärgarna Dorin, Nori, Ori, Orin, Gloin, Bifur, Bofur, Bombur, Fili, Kili, Dvalin, Balin och Torin Ekenskölde, Frodo baggins som är bärare av ringen Frodo har en hemlig kraft eller styrka inom sig, så det är möjligt för han att bära ringen. Han är son till Drogo Bagger och Primurla Vinbock, och föddes den 22 september 2968. Legolas grönblad som är en alv prins från Mörkmården, Aragon son av Arathorn, Isildurs arvtagare. Som liten bodde Aragon i vattnadal för att hans mor inte villa avslöja han identitet, Gimli Glóins son, en 139-årig dvärg, Gandalf han är en trollkarl, egentligen en maia, ett slags andeväsen, som skickats till Midgård för att bekämpa de onda makterna, Peregri ”Pippin” Took han är en hobb vän till frodo och kusin till Meriadoc ”Merry” Vinbock som också är med på resan till Mordor, Samwise ”Sam” Gamig han är trådgårdsmästare hos frodo och är han trognaste vän på hela resan, Boromir son till Denethor II och storebror till Faramir. Boromir blir lockad av ringens makt och försöker ta den från frodo men lyckas inte. Tom Bombadil en lustig sjungande gammal, gammal man som har varit i liv sen de första träden var frön. Sauron: skapare av den enda ringen som är orsaken till Ringens krig. Sauron är en maia och var ursprungligen en tjänare till valan Aulë. Sauron blev lockad att tjäna de onda och han strävade efter att ta makten över hela Arda och Midgård. Saruman den vite var en trollkarl och en maia som gandalf men han kunde inte hålla i mot för den onda sidan utan blev ond och hjälper sauron att få tillbaka ringen.

Hobber vad är det?
Hober, hompar eller hobbitar, småväxt folkslag i J.R. R Tolkiens värld Midgård, där de bor i landet "Fylke" (The Shire). Även kallade halvlängdsmän. De är mindre än dvärgarna och saknar skägg, däremot har de kraftiga lurviga fötter vilket gör att de aldrig behöver skor. De är mycket fridsamma till sin natur, avskyr äventyr och gör sällan något oväntat. De bor i hus som är utgrävda kullar med runda dörrar och fönster.

Det är mer personer som är med i berättelsen, Vättar, Jättar, orcher och Sen så är det mera Alver med som hjälper Frodo genom vissa svårigheter. Sisst men inte mins så finns ju Gollum eller Sméagol som han riktiga namn är, han är inte med i den försat boken så mycket så därför valde jag bort att skriva om honom.

Denna bok berättas av författaren ibland och ibland är man med i det hela och det är någon i boken som förklarar ett landskap eller en person.
Miljöerna boken är väldigt växlande det är berg slätter åsar. Men så har Boken en egen tidsålder så jag vett inte om det är efter jorden undergång eller före jorden skapelse, han menar, eller om det bara är en på hittad värld.(jag tror att det är efter människornas) Tolkien använder det gamla språket men det har blivet omskrivet till modernt språk, han har ett stort ordförråd, Tolkien var språk tolk, och han har med ex Alv språk och språk från mordor, ex texten på ringen är skrivet på o...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Bokrecension: sagan om ringen och bilbo en hobbits berättelse av J.R.R. Tolkie

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-02-26

    Bra skrivit Stafen :D Det ända

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2007-04-21]   Bokrecension: sagan om ringen och bilbo en hobbits berättelse av J.R.R. Tolkie
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7986 [2020-06-04]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×