Filmrecension: Schindler''s list av Steven Spielberg

5 röster
8214 visningar
uppladdat: 2007-04-19
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Oscar Schindler är en tjeckisk nazist. Han klär sig i dyrbara kläder, är med på alla fester och har många viktiga och mäktiga vänner. Trots att han är gift har han en älskarinna, kanske flera. Schindlers högsta mål är att bli förmögen. Därför anställer han judar i sin emaljfabrik eftersom de är billigare än polacker. Men det som startade som ett knep för att få billig arbetskraft slutar som en räddningsaktion. Till sist lyckades Schindler rädda cirka 1 100 judar från att bli ihjäl gasade.
Han köper de av Amon Göthe och skriver upp de på en lista, därifrån kommer titeln på filmen: ”Schindler’s list”. Itzhak Stern säger i filmen: ”Den här listan är absolut godhet. Den här listan är liv.”
Jag tror att Schindler bestämde sig för att rädda judarna eftersom han till sist insåg hur fel det var. I början av filmen är Schindler väldigt egoistisk och självgod. Men under filmens gång får han sämre och sämre samvete. Det märks särskilt när en av hans arbetare, en enarmad maskinist säger: ”Gud välsigne dig! Du har räddat mitt liv.” Fast än Schindler egentligen inte alls var inne på att rädda liv, han ville bara ha billiga arbetare. Han visste att det var fel att gå med i nazistpartiet bara för att det skulle hjälpa honom, men han kan inte heller gå ur. Man blev skjuten om man gick ur nazistpartiet.
Jag tycker inte att Oscar Schindler är en hjälte. Hjältar för mig är män ur grekiska och romerska mytologierna som räddar hjälplösa jungfrur och till sist blir gudar eller får stjärnbilder till sin ära. Det som hindrade mig från att tycka att Schindler var en hjälte var att han inte var särskilt hjälteaktig i början. Men man kan lugnt säga att det han gjorde var heroiskt!
Alldeles i slutet ger judarna Schindler en ring och i den står det: ”Den som räddar ett liv, räddar hela världen.” Vilket visar hur mycket han betydde för dem.

Amon Göthe är rik och förman på ett koncentrationsläger. Han avrättar judar utan att blinka, utan att det stör honom alls. Han verkar inte ha något samvete, men för det tycker jag inte att han är ond. Om han hade varit ond hade han aldrig låtit Schindler köpa alla de där judarna, om han hade varit ond hade han struntat i pengarna och skickat de till Auschwitz för att bli ihjäl gasade. Men det gör han inte.
Men bara för att han inte gör det, är han heller inget helgon. Jag vet inte varför han är som han är. Han kanske bara lydde order utan att tänka själv. Visst, han tänkte på sig själv, men aldrig vad han gjorde mot alla de andra. Eller så visste han hela tiden vad han gjorde och faktiskt tyckte om det, han kanske inte var annat än en mördare.
Det fanns bara en scen i filmen där Göthe visar att han har normala känslor. Det är när han hittar sin judiska hushållerska ner i vinkällaren. Han säger att han inte vill att hon ska vara ensam. Han säger att han är kär i henne. Då trodde jag aldrig att han kunde vara så grym och känslokall som i alla andra scener. Ända tills det helt plötsligt vänder. Han anklagar henne för att ha förtrollat honom. Hon får skulden och han misshandlar henne brutalt. Så samtidigt som scenen visar att han har känslor, visar den också hur sjuk han är.

Schindler och Göthe är varandras motsatser men de påminner också mycket om varandra. De gillar båda fester, har älskarinnor och båda vill nå framgångar. Göthe vill ha makt över judarna. Schindler vill ha makt så att han kan rädda livet på judar genom att köpa dem.


Efter en fest en kväll sitter Göthe och Schindler ute på balkongen och pratar. Göthe säger att han aldrig sett Schindler full och att det verkligen är kontroll. Kontroll är makt – makt är att kunna döda, tycker han. Schindler säger då att makt är att kunna döda, men låter bli och förlåter istället.
Göthe tänker på det Schindler sa när en judisk pojke inte lyckandes ta bort fläckarna i Göthes badkar. Han säger att det inte gör någonting och att pojken kan gå. En liten stund senare går Göthe ut på sin balkong och skjuter honom i alla fall.
Det är inte Göthes grej att förlåta, det märks tydligt. Han vill inte att judarna ska respektera honom, han vill att de ska frukta honom.
För honom är en judes liv inte värt någonting.

Att en judes liv inte är värt någonting för honom visas i en annan scen också. Det är morgon och Göthe står på sin balkong med bar överkropp och röker. Helt plötsligt läger han ifrån sig cigaretten och tar upp ett gevär från golvet. Han siktar och skjuter judar slumpvis, bara så där. Den som skjuts kan vara precis som alla andra, inte snabbare, långsammare eller sticka ut ur mängden. Men för Göthe är de ingenting värda.
När han sedan slutat att skjuta, går han helt likgiltig in i huset, förbi den nakna kvinnan i hans säng som säger att han är barnslig och in på toaletten och kissar.
Filmen är inspelad i svartvit och det gör att filmen får en speciell stämning. Det var det smartaste Stevens Spielberg kunnat göra tycker jag, det förstärkte känslan av att det hände då man bara kunde spela in med svartvit film.
De ända gångerna färg används i filmen är precis i början när judisk familj ber och i slutet när judarna får be i fabriken igen. Det som är i färg är lågorna på ljusen som rabbinen tänder. Även i mitten av filmen är det färg på ett ställe. När gettot i Krakow rensas så får man se en liten flicka springa in i ett hus och gömma sig för nazisterna under en säng. Hennes kappa är mörkröd. Senare i filmen när nazisterna måste gräva upp och bränna alla judar de dödat, ser man henne ligga död på en kärra.
När filmen var slut fick man se de judar som Schindler räddade i färg eftersom de är inspelade i nutid. Man ser då skådespelarna komma gåendes med deras riktiga karaktärer, de äkta Schindler-judarna. De går fram till Schindlers grav och lägger en sten var på den.
Att Schindlers judar ställde upp på att medverka i filmen visar att de verkligen ville dela med sig av sina upplevelser till andra, så att något så hemskt aldrig ska få hända igen. Därför är det så viktigt att vi fortsätter att berätta om vad som hänt förr i tiden.

Det jag läst om filmen tidigare är mest bara saker om kriget och om vad Schindler gjorde. Resten har man helt glömt bort, det som jag tycker gör filmer levande. Ljudet, ljuset, kostymer, vapen, kulisser allt är så verklighetstroget. Ljudet och ljuset används mycket för att förstärka scenerna i filmen.
Musiken som spelas är, för mig, okända orkesterstycken. Man hör också barn sjung flera gånger, mest troligast på hebreiska, polska eller tyska.
Ljuset är också väldigt viktigt eftersom filmen är svartvit. Till exempel när gettot rensas. Alla som är kvar i gettot, som har gömt sig för att inte bli skickade till koncentrationsläger, skjuts på natten. Man hör kulsprutorna smattra och mörkret genom fönstren lyses upp av kulspruteknallarna. Det var väl...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Filmrecension: Schindler''s list av Steven Spielberg

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-11-27

    hans namn var inte Amon Göthe hans namn var Amon Goeth

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2007-04-19]   Filmrecension: Schindler''s list av Steven Spielberg
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7968 [2020-05-30]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×