Heavens gate

33 röster
36037 visningar
uppladdat: 2007-04-07
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Historia

Heavens Gate är en sekt som har funnits sedan tidigt 70-tal. Den bildades när den homosexuelle musikprofessorn Marshall Herff Applewhite 1972 lades in på sjukhus p.g.a. ett nervsammanbrott. Bonnie Lu Trousedale Nettles jobbade sjuksköterska på sjukhuset och var lyckligt gift med fyra barn. När Marshall och Bonnie möttes fick de en insikt. De såg sig själv som ”de utvalda” (”the away team”) och trodde att de kom ifrån ”The Kingdom of Heaven”. De trodde att de hade kommit till jorden för att ge jordborna en sista chans att följa med dem upp till himlen innan jorden förnyades.

Marshall och Bonnie reste runt i USA och predikade. Från början kallade de sig för Bo och Peep, men ganska snart bytte de namn till Do (Marshall) och Ti (Bonnie). De började predika år 1973 och höll på i flera år. Deras predikningar handlade främst om vilka de var och att de skulle avrättas och, efter tre och en halv dagar, uppstå igen. Ett tag senare (efter att Do hade suttit fyra månader i fängelse p.g.a. en bilstöld) uttalade de sig för första gången offentligt och förklarade sin tro.

År 1976 kom Do och Ti över en okänd summa pengar. För pengarna köpte de en ranch i Dallas. De gick under jorden med deras 20 medlemmar och inga nya medlemmar släptes in.
De kom ej tillbaka från isoleringen förrän år 1993. Ti (Bonnie) hade dött av cancer under den tiden de hade varit under jord. Do fortsatte dock i full fart. Han publicerade 12 st. videolektioner om sekten,
höll många föreläsningar och publicerade även sitt material på Internet.

Den 27 mars år 1997 begick alla 39 sektmedlemmar självmord med hjälp av en dödlig blandning av alkohol och medicin. De låg på marken, med varsinn resväska bredvid sig. Alla var likadant klädda i svarta kläder och alla hade samma kortklippta hår. Man misstänker att två personer blev mördade, p.g.a. strypmärkena på deras hals men jag tycker nästan att allt kan räknas som mord, istället för självmord. Heavens Gate medlemmarna blev ju hjärntvättade av ledarna och kunde göra vad som helst för dem. Man tror att orsaken för självmordet var att de trodde att ett rymdskepp som skulle ta dem till ”The Kingdom of Heaven” åkte med kometen Hale-Bopp, som passerade jorden vid den tidpunkten.

Svensk översättning av beskrivningen sektmedlemmarna fick, då de skulle begå självmord:

”Ta den lilla förpackningen med pudding eller äppelsås och ät några teskedar. Häll i medicinen och rör om. Ät det ganska snabbt och drick sedan vodkan. Lägg dig sedan ner och vila tyst.

Människosyn

Heavens Gate’s människosyn var långt ifrån normal. De ansåg att människan bara var en behållare av själen och de tyckte att tillståndet på jorden var drygt, människoskalet hade endast massa oönskade drifter såsom sexualdriften, familjebanden och ha begäret. I Heavens Gate tyckte man att sexualdriften måste bort, med alla medel, även om det innebar kastrering. Kastrering var inget måste men ändå hade ungefär hälften av männen i sekten kastrerat sig, inklusive Do. Familjebanden var nödvändiga att trycka bort helt och hållet för att kunna behålla koncentration på undervisningen, vilket jag tror kanske är anledningen till att sekter isolerar sig.

Den enda positiva sidan i Heavens Gate’s människosyn tycker jag var deras jämnlikhet. De ansåg att det inte var någon skillnad på män och kvinnor, inte heller på svarta och vita. De tyckte att människors utsida var betydelselös, det var själen och insidan som räknades. De som hade kommit långt i sin själsliga utveckling hade större chans att nå Gud och komma till himmelriket. Deras syn på världen var också fredlig. De ogillade allt fokus på utsidan, alla snabba pengar man kunde tjäna, och allt våld. De ansåg att ingen människa fick tid att utveckla själen i en sådan värld.

Tro

Medlemmarna av sekten Heavens Gate trodde, som jag tidigare nämnt, att ju längre man hade kommit i sin själsliga utveckling, desto större var möjligheten att komma till himmelriket, det räckte dock ej för att komma dit. Enligt Marshall var man även tvungen att genomgå en individuell utbildning som varade i några år. Utbildningen skulle ledas av en varelse från ”The Kingdom of Heaven” (hittills har det bara funnits två; Jesus och Do).
När man var godkänd av varelsen var man redo att lämna jorden.

Enligt Heavens Gate medlemmarna bodde det ett antal så kallade ”Luciferianer” på jorden. De var varelser som hade blivit utslängda ur himmelriket och arbetade här på jorden för att få människorna så långt ifrån sin själsliga utveckling som möjligt. De gjorde detta för att de ville ta över jorden. Luciferianerna hade också mördat Jesus.

Sekten hade runt 35 regler/lagar som de hade skrivit som uppgraderade de 10 budorden. Jag tror att sektledarna gjorde detta mest för att de övriga sektmedlemmarna skulle känna att de lydde Gud och inte sektledaren. Jag tycker dock att de har förvrängt reglerna extremt mycket. Jag hade aldrig kunnat gissa att de hade sin rot i de 10 budorden.
Här är några exempel på regler:
Det är förbjudet att; försöka få sin vilja igenom, överdriva mänskliga behov, välja vilka sysslor man vill göra, gilla eller ogilla någonting, var för känslig eller för okänslig, tillåta känslor störa sitt arbete, vilja ha uppmärksamhet och godkännande, vara familjär och nonchalant, visa feminina eller maskulina sidor. Allt detta och mycket mer var det förbjudet att göra. När jag läste den långa listan på regler insåg jag hur verkligt sjuka grundarna till denna sekten måste ha varit.
Många av dessa regler tycker jag också tyder på ledarnas rädsla för att sektmedlemmarna skulle hitta och avslöja deras bluff och att det var därför de gjorde regler om att man t.ex. inte fick lita på sitt eget omdöme, inte fick tänka själv, inte fick leta fel hos sina klasskamrater eller lärare, inte fick skvallra, inte fick vara olämpligt nyfiken och inte fick vara paranoid och söka fel där inga fanns. Allt detta tycker jag tyder starkt på att Marshall och Bonnie var rädda för att bli ifrågasatta om deras idéer.

Bilden visar hur medlemmarna i Heavens Gate trodde att man skulle se ut när man kom till
”The Kingdom of Heaven”, de trodde även att man blev könlös mär man uppnådde himmelriket.

Egna tankar

Jag valde just denna sekten för att jag hade läst lite om den i vår religionsbok och jag tyckte att den verkade intressant och var nått jag gärna hade fördjupat mig mer i. Sekter över huvud taget tycker jag är intressant, speciellt dessa självmordssekterna. Det är alltid så brutalt sjuka människor som leder dem och jag tycker att det är mycket intressant hur folk fastnar i vad man kallar ”mind control” eller hjärntvätt. Jag läste på någon sida där de hade intervjuat några före detta sektmedlemmar och frågat om de, när de var medlemmar i sekten, skulle kunna tänka sig att gå i döden för deras ledare. Samtliga svarade ja, detta är ett tecken på hur starkt hjärntvätt verkligen kan fungera.

Mina tankar om Heavens Gate är först och främst att jag tänker: Tänk så hade Marshall Applewhite inte fått sitt nervsammanbrott. Då hade han antagligen ej träffat Bonnie Trousedale och de hade inte fått för sig att de var rymdvarelser. Om han inte fått ett nervsammanbrott hade nästan fyrtio personers liv, och många anhörigas sorg, skonats.

Nästintill allting med denna sekten tycker jag är...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Heavens gate

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-02-29

    Väldigt intresant läsning

  • Inactive member 2013-05-07

    hejhej

Källhänvisning

Inactive member [2007-04-07]   Heavens gate
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7897 [2020-08-14]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×