Bokrecension: Stjärnor utan svindel av Louise Boije af Gennäs

5150 visningar
uppladdat: 2007-04-04
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Sophie har klarat trettioårskrisen med glans och lever det perfekta livet med man och hundar i en Stocksundsvilla. Hon är en framgångsrik författare, tjänar hyfsat med pengar och är en lika självklar gäst på baler i Riddarhuset som på festfixarnas kändispartyn.
Allt går på räls, men så kommer plötsligt Kaja in i hennes liv. Hon är en lesbisk radikalfeminist och vänsteraktivist. Hon ställer Sophies liv på huvudet och ingenting blir någonsin som förut.

”Stjärnor utan svindel” är en tänkvärd roman som gör att man börjar ifrågasätta sig själv och sitt egna invanda liv. Kärlekshistorien som utspelar sig i just denna bok är inte det man vanligen möter i litteraturen därför att man behandlar en kärlek som många har fördomar emot, nämligen lesbisk kärlek. Boken fick mig att tänka mycket, vilket jag tycker är bland det viktigaste med en bok. Den tar upp olika slags relationer och huvudpersonens tankar runtomkring beslut som ska fattas. Boken tar även upp mycket politik, vilket inte brukar intressera mig annars, men i boken var det jätteintressant att läsa kring åsikter som vänster- och högerfolk har. Det var nog inte politiken i sig som gjorde att man blev intresserad utan att det fanns så mycket känslor inblandade.

Bokens styrka ligger mycket i att dialogerna känns så väldigt äkta. Det känns som om dessa tankar och känslor som det skrivs om har kommit upp tidigare i författarens egna liv eftersom allting är så detaljerat och man får genast en verklighetsuppfattning i varje liten tanke som skrivs. ”Stjärnor utan svindel” är en roman som innebär att ifrågasätta sig själv och sitt invanda liv, och söka en ny sanning.
Det är en relationsroman om kvinnor, kvinnor och män, och otrohet lika allsmäktig som kärleken själv.

Sophie och Kaja lever helt olika liv, med olika syner på vad livet har att erbjuda. Det som dem har gemensamt är att dem båda är feminister och inte är ett dugg rädda för verkligheten runt omkring dem. Sophie tillhör högerpolitiken och Kaja vänsterpolitiken.
I boken uppstår många debatter kring vad som egentligen är rätt och fel. Båda har en stark och fördomsfull åsikt kring var och etts tankesätt. Att Louise i denna bok verklighetsbeskriver dessa debatter är något som jag blev förtjust i. Jag älskade att läsa de flera sidor långa debattkonversationerna som Sophie och Kaja hade. Jag blir nog lite trött på alla klokheter som sägs och allt velande fram och tillbaka. Man kan ibland titta upp ur boken och känna att man inte kommit någonstans, även om man har läst 10 sidor. Även om det är några små upprepningar här och där är det en underbar bok som jag rekommenderar varmt.
Det är en bok som fick mig att börja tänka på de val som j...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Bokrecension: Stjärnor utan svindel av Louise Boije af Gennäs

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2007-04-04]   Bokrecension: Stjärnor utan svindel av Louise Boije af Gennäs
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7890 [2019-01-16]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×