Jehovas Vittnen

70 röster
83664 visningar
uppladdat: 2007-03-31
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
JEHOVAS VITTNEN!

Inledning
Jag har valt att skriva om Jehovas Vittnen för att vi är tvungna att skriva om en sekt på religionen. Och jag gör detta för att få ett bra betyg och plus att det är lite intressant om Jehovas. Men jag förstår inte varför dem inte firar jul det är ju årets bästa helg.

Fakta om Jehovas Vittnen
Grundare: Charles Taze Russell (1852-1916)
Var: USA
När: Slutet av 1870-talet
Antal anhängare: 6 miljoner
Antal anhängare i Sverige: 22 432 (2006)
Byggnad: Rikets sal
Heliga skrifter: Bibeln

Historia
Grundaren Charles Taze Russell var en amerikan som föddes år 1852 i Pennsylvania i USA.
Hans föräldrar var djupt religiösa vilket ledde till att Charles också blev djupt religiös.
Men Charles började tvivla på treenighetsläran, Fadern Sonen och den heliga Anden.
Han gick med i en grupp som hette Adventisterna, och började studera bibeln noggrant.
Charles fann att kristendomen hade påståenden som inte alls stämde med bibeln. Russel bestämde sig för att fortsätta sina studier samt att försöka leva ett liv helt enligt bibeln så som han uppfattade den. Han bildade ett slags sällskap, Vakttornet kallade han det. Rörelsen fick fler och fler anhängare. Till skillnad från kristendomen finns inga präster inom församlingen, de har inte heller direkt någon kyrka. Den har en slags samlingslokal som heter Rikets sal.
Rikets sal ser ut som en liten aula och den som håller tal står i en talarstol längst fram.
Det är de äldre församlingsmedlemmarna som leder mötena i Rikets sal.
På dessa möten diskuterar man om olika saker t.ex. Gud eller familjeproblem. Man sjunger också, men dock inga psalmer. Alla Jehovas vittnen är förkunnare, dvs. att de är skyldiga att sprida sin tro vidare till andra människor. Vid vissa församlingsmöten får vittnena lära sig hur de på bästa sätt kan sprida sitt budskap. Oftast sprider dem sitt budskap genom att gå från hus till hus och knacka dörr.

Människosyn
Enligt Jehovas vittnen är människan från början god, men gör sig mer och mer syndig.
Människan är beroende av Gud. Utan Gud klarar man sig inte! Allting som händer har en mening. Men Gud styr inte varje enskild persons liv utan det är upp till varje människa att leva så som bibeln lär. Mannen i en Jehovafamilj är ”huvudpersonen” han skall arbeta hårt och försörja sin familj med mat och kläder. Han ska också se till att alla familjemedlemmar studerar bibeln regelbundet. Och kvinnan ska stå steget bakom mannen och stötta honom. Hon ska även hjälpa till att undervisa och uppfostra barnen.
Jehovas vittnen tycker som bibeln att alla människor oavsett ras, folkgrupp eller hudfärg har samma värde. Jehovas vittnen vill hjälpa alla som har det svårt, de har många internationella hjälporganisationer och projekt.
Men stämmer verkligen det? Jehovas vittnen är emot bögar och lesbiska. Är man homosexuell kan man inte bli medlem i Jehovas Vittnen. Jehovas Vittnen menar att det står i bibeln att det är förbjudet! Vittnena tycker att kyrkan gör fel att viga homosexuella i Guds namn.
Vittnena tycker att homosexuella är samma sak som brottslingar, att dem typ har kommit in på ”fel spår” eller att det är en sjukdom som inte kan accepteras.


Jehovas Vittnen har stor respekt för varje liv. Och därför så är dem emot abort också
Ett ofött barns liv i sin mammas kropp är dyrbart för Jehova. Att med mening döda ett växande foster är orätt. Även om mamman har blivit våldtagen anser de att man inte kan hata ett liv, barnet har inte gjort något ont.

Regler
Det finns många regler inom Jehovas Vittnen. Ett förbud är att man inte får göra blodtransfusioner. Eftersom vittnena tror att blodet tillhör eller är själen och ska därför inte blandas med någon annan. Jehovas Vittnen firar inte heller jul eller födelsedagar, de anser att de inte är av ett kristet ursprung. Människor kan ge presenter när som helst av kärlek.

Inom Jehovas Vittnen är man mycket noga att ungdomarna och barnen lär sig tidigt om etik och moral. Moral lagarna är hämtade ur bibeln och de måste följas till punkt och pricka.
Sex innan äktenskap, homosexualitet och äktenskapsbrott ses som dödssyder.
En Jehova får heller inte göra militärtjänst, det är fel att strida mot andra vittnen.

Varje vecka måste vittnena rapportera hur många timmar dem har varit ute och spritt sitt budskap. Varje person har ett rapportkort som allt skrivs in i. Alla rapportkorten förvaras i ett ställe som heter ”förkunnarkartoteket”

De dikterar allting om hur man ska leva sitt liv. Följer man inte reglerna riskerar man att bli utesluten från Jehovas Vittnen.

Harmageddon= Ett krig då Gud förintar allt ont.
Ghenna= Vittnenas helvete.

Hur blir man medlem i Jehovas Vittnen?
- Det kommer en Jehova och knackar dörr och berättar om Jehovas Vittnen. Vittnena säljer böcker och delar ut tidningar och är allmänt snälla och trevliga och berättar om hur underbart Jehovas Vittnen är.
- Sedan kommer ett återbesök, till den personen som har köpt en bok eller fått en tidning av ett vittne. Det inträffar ungefär en vecka efter de första besöket. Då har vittnet förberett sig på att hålla ett föredrag. Och de handlar oftast som paradiset eller Harmageddon.
- Efter det bjuds personen in till ett privat bibelstudium.
- Efter cirka tre månaders bibelstudier blir personen välkomnad till ett studiemöte, där han/hon får prata med andra som kommit längre i utbildningen. Där lär han/hon sig mer om Jehovas Vittnen.
- Sedan blir personen inbjuden till söndagens studium i Rikets Sal.
- Efter att man har blivit inbjuden till Rikets Sal är det dags för honom/henne att lära sig hur man uppträder bra och hur man säger Vittnenas litteratur.
- Och till sist blir personen döpt och det är det som symboliserar att personen har blivit ett vittne. Dopdagen blir en av de viktigaste dagarna i livet. Det anses viktigare än födelsedagen.

Mina egna tankar om Jehovas Vittnen.
Jag förstår inte hur man inte kan fira jul och födelsedagar, det är ju det bästa som finns!
Jag tycker nästan synd om dem barn som är Jehovas Vittnen för dom går ju i vanliga skolor där dem flesta är protestanter, och vi firar ju jul och födelsedagar och dom Jehovas barnen måste ju känna sig lite utanför eller tycka att det är jobbigt att dom inte julpysslar men alla andra gör det. När jag gick i lekis så var den en kille i min klass som var Jehovas och när vi skulle måla ljusstakar i skolan så fick alla barnen måla röda eller gröna ljusstakar men han fick lov att måla en blå. Då var jag lite avundsjuk att han fick måla en blå, för det är min favorit färg. Men om jag tänker efter nu så tycker jag lite synd om honom, det var ju så utpekande. Men jag vet inte han kanske tycker om att vara Jehovas men jag tycker att det är dumt för han har ju inte valt det själv det är ju hans föräldrar som bestämt det.

En sak som jag också funderar över och tycker är fel är de om att alla människor är lika mycket värda. Men enligt Jehovas så får man ju inte vara homosexuell och att det är som att vara en brottsling och de anses vara dödssynd. Men det är ju ingenting man rår för, att gilla människor av samma kön alltså. Likadant jämställdheten mellan kvinnor oc...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Jehovas Vittnen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

 • Inactive member 2007-05-23

  Slarvigt och kopierat. Samma t

 • Inactive member 2008-04-21

  Öhm allmänt dåligt tyckte jag.

 • Inactive member 2008-05-29

  Du resonerar som en 3åring. Fö

 • Inactive member 2009-08-21

  Alltså, jag bara undrar vartifrån du fått dessa steg för steg innan man blir ett Jehovas vittne? Jag skulle vilja förklara lite om synen på homosexuella. Vi ser dem inte som brottslingar. Eller en sjukdom. Även om deras livstil går emot vårt egna samvete, så ger vi ändå dem samma rättigheter att studera Bibeln med oss precis som alla andra. I texten låter det som att vi bara är ute efter medlemmar och att det är lätt att bli ett Jehovas vittne. Men om det var så hade vi väll döpt små barn? För att bli ett Jehovas vittne måste personen själv visa att den vill ta steget på grund av sin egen övertygelse. Inte någon annans. Det krävs många år av studier för att vara säker på att valet man vill göra verkligen är rätt. Vissa har slutat röka och dricka, det finns även tidigare homosexuella som på grund av sin kärlek till Gud ändrat sin livstil och blivit Jehovas vittnen. Detta är ett bevis på att det verkligen inte är en sjukdom.

 • Inactive member 2012-04-12

  Du har tydligen inte läst på så bra märker jag. Du kan inte bara sitta och läsa om en religion på internet för att bilda dig en uppfattning! Du måste prata med medlemmar själv och uppleva religionen själv för att kunna få ett riktigt intryck av en religion. Du har ju inte ens förstått varför de inte firar högtider, varför de tar avstånd ifrån vissa saker osv. Säger inte detta för att vara dum eller så, önskar bara du kunde ha gett religionen en äkta chans, vilket du inte har.

 • Jens Hansen 2018-06-05

  Ni är helt "galna".. - så om min son behöver en blodtransfusion, för att överleva, så ska jag som förälder neka till detta, varpå mitt barn dör!? Hur sjukt låter inte detta..?? Ni är totalt "hjärntvättade", tillika "blåsta i huvudet". Er så kallade "tolkning" / omarbetning av Bibeln är helt "hinsides".. - ni totalt "dissar" och ödelägger "ursprungsbudskapet". Fy faen, för vettlösa idioter som ni, då ni förstör mer än ni skapar! Bara extremt intelligensbefriade / svaga människor, riskerar att fastna i ert "nät". Personligen, sä önskar jag att göra som man gjorde förr; bränna er på bål!

 • Pia Söderberg 2020-03-31

  Hej.. Jag har studerat med dem i typ 20 år.. Att man avhåller sig från bod är riktigt.. Man äter inte heller blodpudding, blodpalt eller korv med blodprotein i.. Man spelar inte på lotterier. Man är inte otrogen, har inte sex med nån man inte är gift med. . Att inte fira födelsedagar och jul..Man kan ju ge och få gåvor alla dagar på året.. Och äta god mat kan man ju äta trots att man inte firar jul osv. Titta på fyrverkerier är ju ingen synd.. Vid påsk firar man åminnelsen av Jesu död. (och uppståndelse) Bröd och vin skickas runt och de som känner att de tillhör de 144.000 äter o dricker..) För övrigt skulle kvalitén höjas av att rätta interpunktionen på flera ställen. Och använda "de" och "dem" rätt.. ("Dem" är Aldrig subjekt och står mestadels efter preposition.."De" är mestadels subjekt.. .. Kanske du tycker att språket inte spelar någon större roll, men det har stor betydelse för helhetsintrycket!

 • Pia Söderberg 2020-03-31

  Jens Hansen.. I JV:s övertygelse ingår uppståndelsen.. Och - om vårdnadshavaren nekar transfusion tar socialen tillfälligtsvis över vårdnaden och då har ju i praktikeninte föräldern ansvaret och behöver inte känna att den brutit mot något.... Dessutom finns nu konstgjort blod som man håller på att utveckla mer.

Källhänvisning

Inactive member [2007-03-31]   Jehovas Vittnen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7866 [2020-07-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×