Att ge vård och omsorg på ett bra sätt

6 röster
26289 visningar
uppladdat: 2007-03-30
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Självbestämmande- att vårdtagaren får vara med och bestämma i alla beslut som tas.

Medinflytande- att man ska få vara delaktig i alla beslut.

Integritet- kan översättas med okränkbarhet, oberoende eller frihet från inblandning. Det används ofta i betydelsen att ha en egen integritet, att människans ”inre styrka” inte ska brytas ner, att få känna sig som en hel människa i motsats till ett ting, en sak, som kan flyttas hit eller dit eller någon som kan bli lämnad utanför. Integritet handlar även om respekt för vårdtagarens kropp, person, hem, kultur samt tro eller livsåskådning.

Normalisering- att man ska ha ett ”normalt” liv tex. ha en egen lägenhet även om man är gammal eller missbrukare.

Behov- i detta samanhang att men är behövande av mat och dryck för att kunna fungera, att få energi och ork att göra olika saker.

Omsorgsrelation: Sympati- kommer från grekiskans sympatheia, vilket betyder medlidande. Sympati är även medkänsla.

Empati- kommer från grekiskans empatheia, vilket betyder lidelse. Empati är en förmåga att kunna sätta sig in i en annan människas känslor, behov och rektioner men man behöver inte alltid samtycka till dem.

Identifikation- i psykologin avser den omedvetna process genom vilken person övertar normer, språk och gester från tex. föräldrar eller kamrater. Inom psykoanalysen menas med identifikation att personen avsiktligt lever sig in i en annan människas situation.

Utvärdering- man testar en sak i en viss tid och sedan pratar eller så skriver man mer hur han tycker det har fungerat och om man ska fortsätta på samma sätt eller på något annat sätt.Ana bestämmer över vården och omsorgen genom att inte svälja all maten, inte prata mycket med den personen som stressar och är allmänt otrevlig.

Jonna och Moa kan låta bli att stressa så mycket, vara trevligare och prata med Anna om hur hon vill ha det.

Anna har kvar sin integritet för att Moa är trevlig emot henne, ger henne det och hur hon vill ha det inte hur Moa själv vill.

Man kan prata med omsorgstagaren och fråga hur just den vill ha det, om den tex. vill lyssna på musik till maten eller ha en duk på bordet då ska den också få ha det, även om jag tycker att det är jättefullt med duk tex.

Jonna och Moa har väll egentligen inga kunskaper om Annas livssituation de bara reda på att Anna behöver ”hjälp med allt”.

De tex. väntade på Anna att hon skulle svälja sina två tabletter och inte tvingade henne till att krossa dem, de satt med henne under tiden det tog att svälja dem.

Jonna ser Anna mer som att hon är en gammal tant, det är bara att trycka ner maten och göra sina sysslor och åka till nästa, få det färdigt så fort som möjligt. Medans Moa ser Anna som vilken människa som helst, fryser hon är det klart att hon ska få en tröja eller en extra filt, vill hon sova med lampan tänd så ska hon få göra det. Moa behandlar Anna som en värdig människa, men Jonna mer som en människa som inte har något liv alls.

Moa gör så att Anna ska trivas, hon dukar bordet vackert med levande ljus och har på mjuk bakgrundsmusik och låter Anna äta själv i den mån hon klara och orkar. Moa låter även Anna få äta frukosten lite senare för att Anna ska få sova lite längre.

Annas grundläggande behov är att hon behöver hjälp med sin hygien...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Att ge vård och omsorg på ett bra sätt

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2009-05-21

    Urdåligt skrivet

Källhänvisning

Inactive member [2007-03-30]   Att ge vård och omsorg på ett bra sätt
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7864 [2019-01-18]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×