Tolkien, bilbo och Fantasy

5451 visningar
uppladdat: 2007-03-29
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
J.R.R. Tolkien – en livs äventyr

John Ronald Reul Tolkien föddes i Bloemfontein, i Sydafrika, 1892.
Han och hans bror blev föräldralösa vid 12 års ålder och blev då omhändertagna av den katolske prästen, Francis Xavier Morgan.
J.R.R. Tolkien intresserade sig tidigt för gamla språk. När han bara var 4 år kunde han läsa utan problem. Innan modern dog, hade hon lärt sina söner det franska språket och grunderna i det latinska språket.
Han studerade språk och filologi(?) i Oxford, där han tog examen1915.
Under första världskriget låg han i en skyttegrav vid Somme. Efter ett tag drabbades han av granatchock och skickades hem.
I två år ingick han i redaktionen för ”New English Dictionary”. Efter det blev han, 1920, docent i engelska, vid universitet i Leeds. Han blev också professor1924.
1925 återvände han till Oxford. Där tjänstegjorde han, först som professor i fornengelska (anglosaxiska), vid Pembroke College. Därefter som professor i engelska, vid Merton College, ända fram till sin pensionering 1959.
Efter sin pensionering levde han ett mycket stillsamt liv. Han reste nästan ingenting och umgicks helst bara med sin familj och sina vänner.
Vid 24 års ålder gifte han sig med sin barndomskamrat Edith Bratt. De fick tillsammans fyra barn (tre söner och en dotter).
Det som fick J.R.R. Tolkien att börja skriva sagor, var hans intresse för språk.
Hans första bok, ”Bilbo” gavs ut 1937. Den lär vara baserad på en saga han berättat för sina barn.
Det var vännen C.S. Lewis, författare till Narnia-böckerna som insisterade på att han skulle publicera den.
Berättelsen om Bilbo gav förlaget en sådan oväntad framgång, att förlagschefen uppmanade J.R.R. Tolkien att skriva en fortsättning.
Författaren hade i själva verket skrivit och fantiserat om Midgård, sedan 1913.
Men ändå tog det hela 17 år innan fortsättningen kom ut i bokform. Då kom den jättelika ”The Lord of the Rings”, en invecklad poetisk saga om den eviga kampen mellan gott och ont. Boken var av hög litterär kvalitet och spänning, men ändå så kände förlaget en viss tveksamhet.
De beslutade ändå att de skulle ge ut den, men dock i liten upplaga. Boken som bestod av 1200 sidor delades upp i 3 volymer, som gavs ut mellan 1954-1955. J.R.R. Tolkien var inte så jätteförtjust i den idén, men gick ändå med på det. Efter bara några veckor var den första upplagan slutsåld.
Härskarringen – egentligen sex delar uppdelad på tre volymer: ”Sagan om ringen”, ”Sagan om de två tornen” och ”Sagan om konungens återkomst”– har sedan dess sålts i över 50 miljoner exemplar.
Sammanlagt har Tolkien gett ut femton stycken fantasy böcker, varav alla kretsar kring ringens historia.

Den 2 september 1973 avled J.R.R. Tolkien. Han var då 81 år gammal.

Bilbo – en hobbits äventyr

Det hela börjar med att Bilbo Bagger, en välbärgad och omtyckt liten hob står och röker en pipa tobak på morgonkvisten då en gammal man kommer förbi. Det var Gandalf den grå, trollkaren. Trollkaren gick där i Hobsala och sökte någon att skicka ut på äventyr.
Utan Bilbos vetskap så bestämmer Gandalf att Bilbo ska ut på äventyr. Så nästa dag kommer Gandalf och Torin Ekenskölde och hans 12 dvärgar hem till en mycket förvånad Bilbo och dricker te. Gandalf förklarar för Bilbo att han lovat att hjälpa de 13 dvärgarna att skaffa fram den fjortonde mannen till deras expedition, och det är Bilbo som är den utvalde. Målet är Ensamma bergen, där ligger dvärgarnas uråldriga skatt begravd, men skatten är bevakad av draken Smaug. Bilbo är mycket motvillig men går till slut med på att bli den fjortonde mannen i deras följe. Den dagen var den sista dagen Bilbo spenderade i sin lilla hobbithåla på nästan ett helt år.
Bilbo är en liten hob, dom är mindre än en människa men större än en dvärg, och har stora fötter med håriga tår. Han är i början av boken väldigt mesig, och egoistisk och gör ingenting oväntat. Han är mest i sin hobbithåla och gör vad han ska och inget mer. Han lyfter inte ett finger för att hjälpa någon annan om det inte gynnar honom själv. Men under äventyrets gång mognar Bilbo, och är inte alls lika egoistisk. Utan om någon behöver hjälp så tänker han på dem innan han tänker på sig själv.
Gandalf är på sätt och vis ett litet mysterium i den här boken. Han kommer och går lite som han behagar och verkar alltid komma när det uppstår problem. Han är som en räddare i nöden kan man säga, kommer jämt när det ser som mörkast ut. Han är en trollkarl klädd i en gråblå toppig hatt och en stor mantel, och har jämt med sig sin magiska stav. Han är en av de två trollkarlar som blev skickade till Midgård för att hjälpa de som lever där. Man känner på sig att han och Bilbo får en ganska nära vänskap.

Fantasy/science-fiction

Fantasyn kom under sent 1800-tal och var antagligen frukten av den industriella revulotionen, man ville se vart gränserna för vad som var möjligt och vad som var ren fantasi (fantasy) gick.
Fantasyn kom efter romantiken eller rättare sagt, vad som återstod när romantiken sakta dog ut.
Fantasy fascinerar antagligen oss för att det inte är någonting som vi kan bevisa existerat men som vi med säkerhet kan säga, ”det är inte omöjligt att det har hänt/att det kan komma att bli så i framtiden”.
Exempel på fantasy-storys som representerar ”har hänt” genren är J.R.R Tolkiens böcker om ”Härskarringen”, och George Lucas fantastiska berättelser om Luke Skywalker och Han Solo i ”Stjärnornas krig”.
En fantasybok måste vara icke-realistisk och med de menas att handlingen in...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Tolkien, bilbo och Fantasy

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-03-29]   Tolkien, bilbo och Fantasy
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7858 [2020-05-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×