John F. Kennedy

4 röster
13176 visningar
uppladdat: 2007-03-28
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Jag valde att skriva om JFK därför att jag vill veta vem han var och vad han gjorde.

- Vad gjorde han innan politiken?
- Hur såg hans väg till makten ut?
- Vad var det största problemet han fick ta hand om som president?
- Hade han någon sjukdom?
- Hur dog han och vem blev nästa president?

John Fitzgerald Kennedy föddes den 29 maj 1917 i Brookline, Massachusetts. Familjen Kennedy bestod av pappa Joseph, mamma Rose och bröderna John, Robert och Edward. De hade det väldigt bra ställt, Joseph Kennedy var en av USA:s rikaste män. Familjens välstånd hade börjat när farfadern flyttat från Irland till Boston och blivit barägare.

Som ung fick JFK gå på de bästa skolorna och tog tillsist sin examen på USA:s mest ansedda universitet Harvard.

Under andra världskriget hade han kommandot på en torpedbåt ute på Stilla Havet, som flottofficer. När båten sänktes av en japansk jagare genomförde han en räddningsoperation. Han fick sig själv och resten av besättningen i land på en ö. Vid denna händelse skadade han ryggen och fick lida av det i resten av sitt liv. De svåra operationer han gick igenom för att rätta till den, var förgäves.

Efter kriget gav han sig in i politiken. Han representerade det demokratiska partiet i representanthuset, där han också var den yngste medlemmen med sin 29 år.
Han valdes också in som representant i senaten. Han beslöt sig för att få presidentmakten och ställde upp som demokraternas kandidat till posten som vicepresident, men förlorade.
1960 utsågs han till demokraternas presidentkandidat. Valstriden var hård, bl.a. av att motståndarna menade att han var omöjligt som president eftersom han var katolik. Det hade aldrig hänt tidigare att en amerikansk president hade varit det.
Hans också presidentkandiderande motståndare Richard Nixon ansågs vara väldigt ”erfaren”, medan JFK inte alls ansågs vara det. Men I TV-debatterna fick man se hur JFK snabbt slog ut sin motståndare med sitt snabba intellekt och sin övertygande talkonst. JFK vann tillslut valet med knapp marginal och den 20 januari 1961 blev han USA:s 35:e president och den yngsta president någonsin.

Som den nye presidenten ställdes han omedelbart inför en rad mycket svåra problem, särskilt inom utrikespolitiken, där det kalla kriget dominerade. Det allvarligaste som hände var Kubakrisen 1962. Flygfotografier avslöjade att Sovjetunionen höll på att bygga raketbaser på Kuba för kärnvapen. JFK gick ut med det i radio och TV, där han talade om att Sovjetunionen kunde attackera hela västra halvklotet med kärnvapen. Han beslöt att sätta hårt mot hårt och gav order om en örlogsblockad mot Kuba, dvs. att amerikanska flott- och flygstridskrafter skulle blockera all transport av offensiva vapen.
Efter en brevväxling mellan JFK och Sovjets ledare Nikita Chrusjtjov beslutade Sovjetunionen att dra sig tillbaka och de sovjetiska fartygen med last av raketer och robotar vände om. Världen lärde sig att lita på JFK och Chrusjtjov lärde sig att respektera honom.
Spänningen mellan de två supermakterna avtog tillslut tack vare JFK’s skickliga hantering av Kubakrisen.
1963 slöts också en överenskommelse om förbud mot att prova kärnvapen i atmosfären, under vattnet och i rymden.

I över tio år led JFK av Addisons sjukdom. Det är en kronisk sjukdom där binjurarna förlorat en del av att producera hormonet kortisol (kortikosteroider). Man blir lätt trött och tappar aptiten och blir lätt illamående. Om en olycka eller en väldigt stressad situation inträffade hade JFK genast behov av mediciner. Att JFK hade sjukdomen var väldigt nedtystad. En av sjukdomens sidoeffekter var att man fick pigmentförändringar och en något sådär bronsfärgad hy. Det var en stor fördel i TV-debatter, där JFK’s tillsynes solbränd hy och glittrande leende överglänste motståndaren.

JFK’s ena ben var kortare än det andra och det gav honom kroniska ryggsmärtor. Han var beroende av kraftiga smärtlindrande mediciner. Max Jacobsen eller Dr. Feelgood som han också kallades skrev ut vitaminer, hormoner och enzymer åt JFK – fast det var i själva verket amfetamin han skrev ut. När JFK fick reda på det här var det redan för sent, han var fast.

Den 22: e november 1963 besökte JFK och hans fru Jacqueline Dallas i Texas. Ca 200 000 människor kantade gatorna för att få se presidentparet och Texas guvernör, John Connally och hans fru som färdades i en öppen limousin som ska ta dem till Trade Mart där de skulle äta lunch. Där skulle också JFK ska hålla ett tal.
När limousinen körde ned för Elm Street böjde sig Jacqueline över JFK för att säga något när de tre skotten avlossades. JFK föll ihop i baksätet och Jacqueline sträckte sig mot Secret Servicemannen för att komma ut ur bilen. Bilen körde iväg i rasande fart mot sjukhuset, men förgäves. Presidenten var död.
Ett av skotten träffade honom i ryggen och det andra träffade honom i huvudet och var dödorsaken. Det tredje skottet träffade guvernören, som skadades allvarligt, men klarade sig.

Lee Harvey Oswald arresterades I en biograf misstänkt för att ha mördat JFK. Man fann också ett Mausergevär i byggnaden, som troligen var mordvapnet.
När Oswald i handbojor fördes in mot fängelset skyldig för mordet på presidenten närmade sig en nattklubbsägare från Dallas, Jack Ruby, med en revolver i handen. Han sköt Oswald inför ögonen på polis och inför TV-tittare över hela världen.
Ruby dömdes till döden, men domen överklagades. Han dog i stället av cancer i väntan på en ny rättegång.

Lyndon B Johnson blir USA:s nya president.

Åren efter JFK’s död var bilden av honom fortfarande positiv. Hans ungdomliga stil, vältalighet och charm som tycktes ha inneburit ett löfte om förnyelse.
På senare år har han fått mer kritik, bl.a. har man pekat på hans svårigheter att samarbeta med Kongressen och hans privatliv.


KOMMENTAR:

John F Kennedy verkade vara väldigt bra person. Folk verkade tycka väldigt bra om honom, så han var väl det. Jag har hört någonstans att JFK var en av de bästa presidenterna USA någonsin haft. Jag menar, om man jämför honom med George W Bush, så tycker jag att JFK vinner stort! Inte för att jag kan så mycket om Bush, men ändå. JFK gick ju inte in och bombarderade oskyldiga länder, han skickade in trupper i Vietnam för att hjälpa Sydvietnam. Men vad gjorde Bush med Irak? Och sen så verkar det som om JFK kunde ta hand om problem på ett enklare sätt än vad Bush kan. Om det var Bush som hade varit i JFK’s situation under Kubakrisen så skulle det nog ha blivit ett kärnvapenskrig mellan USA och Sovjet.

Jag tycker väldigt synd om JFK som hade Addisons sjukdom. Tänk att vara president och ha hela landets ansvar i sina händer om det sker något mycket allvarligt. Han blev nervös och orolig och var tvungen att få mediciner. Tänk om hans sjukdom hade varit mer känd. Då tror jag inte att USA:s invånare hade varit lika kära i honom som jag tror de var. För människan funkar väl så att, för att kunna lita på någon måste denne vara frisk och inte ha någon form av panikångest. Det är i alla fall vad jag tro.

Jag tror att det är tack vare det rika familjeliv som JFK hade när han var liten gav honom presidentposten. Utan familjens pengar hade han nog inte fått den bra utbildningen som han fick och hade nog då inte gett sig in i politiken. För jag tror att man måste ha en bra och dyr utbildning för att komma någon vart i politiken. Det var nog så då i alla fall, nu vet jag inte hur det är. Och det kanske också var den rika utbildningen som gav honom intresset för politik.

Om JFK hade levt idag och suttit i dom åren som Bush har suttit, då tror jag inte att d...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: John F. Kennedy

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-03-28]   John F. Kennedy
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7857 [2021-01-18]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×