Genmanipulation

4 röster
6910 visningar
uppladdat: 2007-03-28
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inne i cellens kärna finns kromosomer, dessa innehåller gener. Kromosomerna består framför allt av DNA, det som gör oss till vad vi är. Men man kan ändra på oss, genom att ändra bland våra gener. Man kan på det viset manipulera fram tåligare grödor, större boskap, o.s.v. Detta må vara en väg att skaffa mat åt världen, att lösa sjukdomar och annat liknande.
Men vill vi verkligen ändra på det som gör varje människa unik?

Varför genmanipulation?
Genmanipulation anses av experterna vara nästa stora tekniska genombrott som kommer att förändra vilkoren på denna jord. Den jämförs med ångmaskinen som satte fart på den industriella revolutionen. Genmanipulation påstås medföra bland annat ett slut på världssvälten. Genmanipulerade grödor kommer att avsevärt öka skördarna. Vilket är nödvändigt om vi ska klara av den växande världsbefolkningen och undvika framtida krig på grund av att folk svälter. Men enligt mig är svält och krig något som denna planet behöver för att kunna existera som den ska. Utan krig, svält och epidemier/sjukdomar som t ex cancer och aids skulle jordens befolkning öka något enormt vilket vi inte skulle klara av.

Biverkningar
Människan har under tusentals år praktiskt tillämpat genetiken när hon avlat djur och korsat växter för att få fram kombinationer med vissa egenskaper. Idag är man inte längre hämmad av vilka arter som naturligt kan korsas med varandra. Man kan nu, med genteknik, flytta anlag mellan olika arter. Man kan korsa ett djur som är köld tåligt med en planta som inte är det för att den skall tåla köld. Man får på så vis mer mat och mindre förstörda skördar.
Experterna hävdar att genetiskt manipulerade djur inte lider.
Men när man ger en ko ett hormon som kraftig ökar dess mjölkproduktion, så pressar man den över dess naturligt optimala förmåga, vilket stressar djuren psykiskt men framför allt fysiologiskt. När Food Commision i England fick tag på det mjölkökande läkemedlet Posilac, visade det sig att det hade flera biverkningar som var kända av tillverkaren enligt deras egen broschyr. De varnade för att kor som behandlades med Posilac hade en ökad risk för juverinfektion (mastitis), cystor på äggstockarna, livmoderproblem, kvarhållen placenta, förkortad graviditet och framfödande av mindre kalvar. Dessutom ökade behovet av andra typer av mediciner när man använde Posilac.

Man kan också använda genmanipulation till att bota genetiska sjukdomar. Man för då in den gen som saknas i några av kroppens celler. Detta kallas somatisk genterapi. Denna metod befinner sig dock ännu på utvecklingsstadiet.


Risker för/mot
Det finns många risker med genmanipulation. Här är några risker som redan påvisats:
* rubbning av balansen i ekosystemet
* nya sjukdomar som kan spridas över artgränserna
* allergiframkallande ämnen i livsmedlen
* användningen av växtgifter kommer att öka (vilket ju är en av de starkaste drivkrafterna bakom genmanipulation).
* genmanipulerade organismer kan överföra sin främmande gen till andra arter via korsbefruktning. Det innebär att vi snart får ogräs och insekter som också är resistenta mot bekämpningsmedel och då "kräver" industrin nya bekämpningsmedel och mer genmanipulation för att rädda situationen. Dessa problem har redan börjat dyka upp.
* sjukdomar bland grödor får större möjlighet att spridas t ex när de innehåller gener som gör att de tål frost. Frosten är annars ett effektivt skydd för att hindra spridning av infekterade grödor.


Sammanfattning
Jag tycker att genmanipulation både är gott och ont det kan behövas för t ex få slut på svälten som jag nämnde tidigare medans svälten ändå är något som denna planet behöver. Det medför många stora risker att ”leka gud” är det verkligen meningen att vi ska kunna styra fritt över vem som får le...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Genmanipulation

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-09-07

    kanon!

  • Inactive member 2009-03-04

    Försök att låta bli att kopiera informationen nästa gång...

Källhänvisning

Inactive member [2007-03-28]   Genmanipulation
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7847 [2019-08-18]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×