Herr Arnes Penningar

4 röster
6966 visningar
uppladdat: 2007-03-19
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Det är Selma Lagerlöf som har skrivit Herr Arnes Penningar. Och jag tycker hon har gjort ett rätt så bra jobb också.
Boken handlar i största del om Torarin, en fattig man som jobbar som fiskmånglare, han åker runt mellan gårdarna och säljer torkad fisk. När han åker runt med sitt fisklass är det vanligt att han stannar hos vänner för mat och prat. Ibland stannar han på Solbacka prästgård hos Herr Arne, där han får mat och sedan åker därifrån för att hitta någonstans att sova. På väg ifrån gården får han se rök stiga upp ifrån platsen och vänder tillsammans med några andra tillbaka för att se efter vad det är som har hänt. När de kommer tillbaka står prästgården i lågor och de finner den unga hjälpprästen som i svåra plågor ber om hjälp. Han förklarar att det har varit tre män där som först dödat allt herr Arnes folk och sedan satt eld på gården. De fann att kistan med herr Arnes penningar saknades och allt hans folk var mördade, alla utom en...
I boken finns egentligen fyra huvudpersoner. Torarin som följer med genom hela boken som kanske den viktigaste personen, Elsalill, flickan som överlevde morden på herr Arnes gård och också har en väldigt viktig del i handlingen men inte kommer in i boken från början utan efter ett tag. Herr Arne är viktig för handlingen fast att han bara är med som egen person precis i börja. Sir Archie är en biperson som kommer in i bokens mitt och sedan får en allt viktigare roll i handlingen allt eftersom.
Det som personerna i boken alla har gemensamt är att de alla är kopplade till morden på något sätt, i övrigt är de väldigt olika. Deras olika roller ger en ganska typisk bild av samhället förr. Den enda kvinnan i handlingen, Elsalill, är väldigt svag och en ganska orolig individ som inte kan klara sig utan stödet från en man. Männen å andra sidan är stora och starka och typiskt manliga. Eftersom herr Arne dör ganska tidigt i boken är inte han själv med så mycket i handlingen, däremot påverkar han handlingen mer än vad någon av de andra gör. Sir Archie är bara med i slutet av boken men hans roll är desto viktigare. Hans roll förändras väldigt mycket under bokens gång, i alla fall i läsarens och de andra karaktärerna i bokens ögon. Han ändras nog egentligen inte så mycket där utan jag tror att det bara träder fram vilken sorts person han egentligen är. I början kanske han döljer lite hur han egentligen är men det kommer fram mer och mer hela tiden. Det är småsaker som gör att man anar att Sir Archie inte är sig själv riktigt och när det bevisas i slutet av boken känner man att man kanske borde ha fattat det redan från början.
Hela handlingen utspelar sig i Bohuslän vid kusten i Marsstrand. Det framgår redan i första meningen i boken att det är så. Miljön beskrivs inte överdrivet mycket men det är ändå så att man får en bild framför sig av hur det ser ut. Precis som personerna visar hur det var i samhället på den tiden så gör också beskrivningen av miljön det. Det jag menar när jag skriver att man kan se att samhället är förändrat är inte bara att det är stora skillnader mellan män och kvinnor. Det är också många bitar som inte riktigt fallit på plats ännu. Till exempel så har Sir Archie och hans vänner arbetat som ”tjänare” åt kung Johan, eller om man vill kalla dem ”legoknektar”. I slutet när han grips så är det väktare som tar hand om honom, idag hade det varit polisen. Värderingar har också förändrats väldigt mycket; Pengar har en helt annan roll i dagens samhälle än vad de hade då. Visst pengar har alltid varit viktigt för att man ska klara sig men aldrig förr har vi varit så beroende av pengar som vi är idag. När Elsalill följer med Torarin till Marsstrand så arbetar hon för att få mat och husrum och det är också allt hon får.
Jag hade stora problem med att fastställa tiden då handlingen utspelar sig men efter mycket grävande bland svenska och danska regenter så hittade jag den gemensamma nämnaren. Det sägs i boken att kung Fredrik II av Danmark regerar över Bohuslän; Det första jag tog reda på var under vilken tid Bohuslän tillhörde Danmark. Sedan kollade jag upp när kung Fredrik II satt högst, det gjorde han under samma år som kung Johan III av Sverige och mycket riktigt så har ju Sir Archie och hans män arbetat för Kung Johan av Sverige. All den här grävningen har lärt mig mycket inte bara om Sverige och Danmarks historia jag har också lärt mig att väga fakta mot varandra och jämföra och leta i timmar. Boken utspelar sig år 1569-88.
Jag skulle alldrig ha läst den här boken om jag inte hade vart tvungen. Boken är skriven på gammal svenska och det gör att man sätter sig in i den på ett annat sätt än vad man annars gjort. Det är ibland svårt att förstå vissa ord men om man läser hela stycket så förstår man ändå sammanhanget. Det är någ inte så många människor förutom älldre som läser hennes böcker skulle jag tro, förutom dem studenter som är så illa tvungna att läsa dem (som jag). Boken var inte så populär i min klass iallafall, men jag tyckte någ att boken vart bra i slutändan. Selma Lagerlöf beskriver inte miljön överdrivet mycket men det är ändå så att man får en egen bild framför sig när man läser. När hon skriver ett ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Herr Arnes Penningar

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-03-19]   Herr Arnes Penningar
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7784 [2019-01-16]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×