Essä om mcbeth

5 röster
9623 visningar
uppladdat: 2007-03-13
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Vad drev Macbeth till att mörda kungen?

Precis som många andra av Shakespeares dramer behandlar Macbeth många klassiska ämnen så som mord, maktlystenhet, hämnd och svek. Det kanske mest centrala i hela pjäsen är dock uppgång och fall, samt vad som händer med en människa när han eller hon väl slagit in på ondskans väg. Det som förundrar mig mest är varför Macbeth som är en framgångsrik krigsherre sätter allt på spel genom att mörda kungen för att få makten. Macbeth som verkar ha allt, ära och berömmelse, herrgård och fru, allt det en vanlig arbetare drömmer om. Borde inte Macbeth nöja sig med det han har redan?

Just detta tema med uppgång och fall känns väldigt klassiskt. Det handlar i regel om en person som föds utan någonting men som bestämmer sig för att till vilket pris som helst nå framgång, ära och berömmelse. Det hela brukar börja bra men till slut blir personen för girig för sitt eget bästa och det hela slutar i en tragedi. Detta har gestaltats väl i några av vår tids största filmklassiker så som Scarface och Barry Lyndon. I Macbeths fall är det dock lite annorlunda då han redan har i princip allt innan han väljer att sälja sig till ondskan. Att dessa skulle vara inspirerade av just Macbeth har jag dock svårt att tro. Det känns snarare som att Shakespeare tar upp någonting som återfinns i människans vardag. Och det kanske inte är så konstigt med tanke på att mycket i Shakespeares dramer är inspirerat av verkligheten. Många av de personer som finns med i Macbeth är baserade på verkliga personer, och många händelser är baserade på verkliga händelser.

Men jag undrar huruvida det verkligen är Macbeths egna maktlystenhet och högmod som får honom på fall. Macbeth ger i dramats inledning ett ödmjukt intryck och även om han verkar vara ärelysten till en viss del, så ger han inte intryck av att vara en karaktär som är beredd att gå över lik för att uppnå sina mål. Hans hustru däremot, lady Macbeth ger ett både ondare och kallare intryck. Detta blir tydligt redan från Lady Macbeths första monolog i pjäsen, där hon tydligt beskriver skillnaden makarna emellan: Du saknar inte ärelystenhet, bara den ondska som hör till. Det du vill ha begär du heligt, vägrar spela falskt / …/

Macbeth får tidigt en profetia att han en dag skall bli kung, detta vill han givetvis meddela sin ”kära kompanjon i storhet” Lady Macbeth som till vilket pris som helst vill förverkliga denna framtidsvision. Lady Macbeth föreslår därför att Macbeth skall visa sin manlighet genom att mörda kungen och på så sätt självuppfylla profetian att bli kung. Macbeth som själv vill låta ödet bestämma om framtiden vill inte genomföra detta illdåd, men på något sätt lyckas Lady Macbeth snärja sin make. På samma sätt som Eva övertalar Adam att äta av kunskapens träd i edens lustgård, blir den motvillige Macbeth tillslut övertalad att mörda kungen. Och konsekvenserna blir förödande. Till en början går allt enligt planen, Macbeth blir kung och kungens söner bli anklagade för mordet. Men när paret nu väl gått över gränsen föds bara mer blodsutgjutelse och död, och Macbeth själv genomgår snabbt en stor personlighetsförändring. Han blir paranoid och ständigt jagad av sina skuldkänslor och med tiden drabbas även Lady Macbeth av vansinne och försöker i sin ångest att tvätta bort blodet ifrån sina händer.

Det finns ett gammalt ordspråk som lyder ”säg mig vilka dina vänner är, så ska jag säga dig vem du är”. Och det ligge...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Essä om mcbeth

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2007-03-13]   Essä om mcbeth
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7750 [2020-02-23]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×