Selma Lagerlöf - Herr Arnes Penningar

3 röster
13854 visningar
uppladdat: 2001-06-02
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Bokrecension


Titel: Herr Arnes penningar

Författare: Selma Lagerlöf

Text: Väldigt liten

Sidor: 75

Handling:

Boken utspelar sig på 1500- talet i Bohuslän. Boken handlar om ett rånmord på den rika prästen herr Arne och hans familj.

I början handlar det om den gamle fattiga fiskaren Torarin, som bor vid hamnen Marstrand. Han är lam i ena armen och duger endast till att försörja sig på att sälja fisk. Han är inte ofta hemma, utan åker hela tiden omkring i byar med sin häst och vagn och säljer fisk. Hans ”stamkund” har blivit prästen Arne. De två männen har blivit goda vänner. En sen kväll kommer tre äldre män hem till Arne och plundrar och mördar hans familj och tjänare. Men det är en som klarar sig undan, nämligen den unga jungfrun Elsalill. Det är nu huvudperson plötsligt blir just Elsalill. Hon flyttar in hos Torarin eftersom hon inte har någonstans att bo. Där lär hon känna många nya människor eftersom stugan ligger vid hamnen och där är det många skeppare som måste stanna över vintern när isen lägger sig över havet. En person som hon lär känna väldigt bra, och till och med blir förälskad i heter sir Archie. Han erbjuder henne att följa med honom när isen smälter till hans hemland, där hon kan få bo i en mycket vacker villa och få det finaste kläder som hon kan tänka sig.

Elsalill´s syster mördades även hos herr Arne, vilket Elsalill tog väldigt hårt. Hennes syster bad för de tre männen att de skulle skona hennes liv, men de lyssnade inte utan stack en kniv i hennes hjärta. Elsalill träffar på sir Archie en dag med hans två vänner på ett café, det är först då Elsalill ser framför sig de tre mördarna, sir Archie och hans två vänner.

Hon vet inte vad hon ska ta sig till, hon älskar ju honom. Men hon kan bara inte förråda sin syster genom att tiga om vilka som är mördarna. Hennes syster ser hon plötsligt en kväll i kyrkan sitta och gråta, hon kan inte vila i frid när inte Elsalill berättar för allmänheten att hon vet vilka som är mördarna. Men Elsalill tiger ändå, hon vet att hennes syster skulle gjort samma sak.

Det slutar med att sir Archie dödar Elsalill. Men han kommer inte undan, Torarin har förstått vilka det är som är mördarna och efter någon dag efter mordet på Elsalill sitter de i fängelset.

Omdöme: Eftersom Selma Lagerlöf levde vid sekelskiftet så använde hon gammelsvenska. Vilket kan vara lite jobbigt att läsa, jämfört med andra böcker. Boken var mycket spännande och lite tragisk. Selma använde övernaturliga händelser i boken som t.ex. att hennes döda syster gick igen. Här kommer ett litet stycke från boken när Elsalill går till kyrkan:

”Då under högmässan satt och lyssnade till prästen, så hörde hon någon snyfta och gråta helt nära henne. Hon trodde att det var någon av dem, som sutto brevid henne i bänken, som grät, men om hon blickade till höger eller vänster, såg hon intet annat än lugna och högtidliga människor. Likafullt hörde hon tydligt, att någon grät, och hon tyckte, att den gråtande var så nära, att hon skulle kunna nå henne, om hon endast sträckte ut sin hand.
Elsalill satt och hörde hur det suckade och snyftade, och hon tänkte inom sig, att hon aldrig hade hört något, som hade ljudit så sorgefullt.
Då tänkte Elsalill, att hon väl inte behövde spörja och undra. Hon hade dock från första stunden vetat vem det var, som grät bredvid henne.
- Kära, viskade hon, varför visar du dig inte för mig, såsom du gjorde i förrgår?”

Den här boken skiljer sig från andra böcker jag läst. I andra böcker jag läst har man endast fått följa huvudpe...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Selma Lagerlöf - Herr Arnes Penningar

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2001-06-02]   Selma Lagerlöf - Herr Arnes Penningar
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=773 [2020-08-15]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×