Saladin

15 röster
15980 visningar
uppladdat: 2007-03-07
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Saladin

Uppväxt:
Salal al Din Yusuf Bin Ayob eller Saladin som han sedan kom att kallas föddes år 1138 i Baalbeck i Libanon. Saladins far hette Ayyub och han var statskommendant över Baalbeck. Ayyub sände sin son till Damaskus för att han skulle få utbildning. När han var yngre studerade han koranen och poesi. Saladin ville redan i unga år åka ut och strida mot de kristna. Under hela sin uppväxt hade han fått höra hur grymma och svåra de var att möta. Under sin uppväxt spelade Saladin väldigt mycket häst polo och blev därför en väldigt duktig ryttare. Saladin växte upp hos sultanen i Damaskus. När Saladin var 14 år började han tjäna hos sin farbror som hette Nur al Din. Farbrodern tjänstgjorde hos sultanen.

Den första militärtjänsten:
År 1164 åkte han ut på sin första militärtjänst i Egypten. Sultanen i Damaskus och även frankerna i Jerusalem ville ta över Egypten eftersom de var vid den här tiden väldigt ostabila i sitt försvar. Saladins farbror blev utnämnd till ny storvisir och Saladin fick bli officerare. Det blev många tuffa slag mot både frankerna och egyptierna. Under krigen blev Saladin en mycket bra soldat och strateg. Hans första riktiga elddop var när han fick stå emot 75 dagars belägring av mycket större här av korsfararna.
Den syriska armen med Nur al Din i spetsen lyckades ta makten i Egypten och då blev Nur el Din utsedd till ny storvisir. År 1169 dog Saladins farbror och Saladin utropades till ny storvisir. Han gav alla viktiga militärposter till sin släkt. År 1171 störtade han Egypten och utnämnde sig själv till Kalif. Där grundade han Aayyubidynastin som han namngav efter sin far. Nu var Saladin 33 år och en mäktig man.

Saladin blir Sultan:
År 1174 dog sultanen i Damaskus. Saladin samlade sina mannar och tog makten i Damaskus. Saladin utropades till nu Sultan. Saladins mål var att förena alla muslimer för att kunna strida mot de kristna. Saladin började erövra och snart var han herre över områdena mellan Tigris och Nilen. Nu var han klar för att strida mot de kristna.


Krigen mot de kristna:
De 10 närmaste åren tillbringade Saladin i mindre krig mot de kristna. Han åkte även runt och utökade sitt kungarike. När Saladin kom till makten hade redan krigen mot de kristna hållit på i ganska många år. Snart slöt man ett fredsavtal och eftersom Saladin alltid hölls sitt ord startade inte några nya krig tills de kristna plundrade en karavan som var på väg till mecka. Saladin förklarade krig och de kristna besegrades i Teberia 1187.
Detta var en av de största styrkorna som korsfararna hade samlat på mycket länge. Jerusalems kung som vid den här tiden var kristen hette Guy De Lousignan och hade 20 000 och 1200 korsriddare.
Korsriddarna var trötta och törstiga och de bestämde sig at slå läger mellan två berg som kallades Hattins Horn. Muslimerna smög sig sakta fram mot dem i natten och med anlagda bränder drev de rök och sand mot de kristna.
När de kristna vaknar på morgonen förstår de att de har gått i en fälla. De har blivit lurade så helt plötsligt står det mitt ute i öknen utan vatten.
En efter en stupar korsriddarna av utmattning och av törst. Snart är det bara Lousignan och några av hans riddare kvar. Saladin ger order om att man ska avrätta alla korsriddare utom Kungen. Saladin fortsatte och intog Tiberias, Acre, Nablus och Jaffa.
Man stormade Jerusalem och efter en kort strid hade muslimerna segrat. Saladin kom överens med korsfararna att de kunde köpa sig fria för 10 dinarer per man, 7 per kvinna och 1 per barn. Detta gjorde att Saladin slapp att plundra. När Saladin såg hur alla rika präster tog sina familjer och gick iväg medan de lämnade de fattigaste blev han så arg att han betalade för alla fattiga ur egen ficka. Det började nu ryktas vilken god man Saladin var. Efter att Saladin hade tagit Jerusalem hade de kristna knappt några befästningar kvar i området.

Strider mot Richard Lejonhjärta:
De kristna blev av med makten vid Hattins Horn år 1187 men snart planerade man ett nu ett korståg. År 1189 åkte Richard I ut i ett tredje korståg. Richard I som även kallades Richard Lejonhjärta blev en av Saladins tuffaste motståndare. Lejonhjärta vann till en början några mindre slag men Saladin lyckades hålla dem ifrån Jerusalem och den heliga graven. Till slut kom man överens om att de kristna skulle få en landremsa mellan Jaffa och Tyrus. Saladin lät även de kristna få komma till den heliga graven. Det blev ett låst läge där de kristna inte kunde slå tillbaka muslimerna och där muslimerna inte kunde slå tillbaka de kristna.
Trots det gav inte Lejonhjärta upp. År 1190 skickade han ett brev till Saladin där han skrev att skulle befria Palestina. Så blev dock inte fallet utan år 1192 återvände Lejonhjärta hem till England. Frontlinjen var fortfarande oförändrad.

Saladins Död:
Eftersom Saladin hade varit ute och krigat och erövrat i större delen av sitt liv dog han utsliten i Damaskus år 1193, 55 år gammal. Saladin hade blivit en mycket stor man på grund av sin lojalitet mot både vänner och fiender samt sina strategiska och militära färdigheter. Efter Saladins död hade inte någon av hans söner färdigheten att stabilisera det muslimska styret. Efter några decennier hade de muslimernas områden åter blivit invaderade av de kristna. Många korståg följde.
Saladin gjorde så att de kristna inte kunde ta över områdena i mellanöstern. Idag finns Saladins symbol som är en örn på många av de muslimska ländernas flaggor.
Egna tankar om Saladin:
Redan sen jag började höra om korstågen har jag tyckt att det var onödigt och dumt av de kristna att åka ut för att kriga mot muslimerna. Jag tycker att eftersom Jesus levde i Jerusalem och runt i Arabien tycker jag att det är araberna som har rätt till det. Sen tycker jag att de som kallade sig kristna skulle kunna komma dit och vara där men jag tycker att det var helt fel att skapa arméer som kom dit för att överta landet. Jag tycker att det hela är de kristnas fel. Muslimerna försökte bara att skydda det som var deras. De kunde inte bara släppt ifrån sig det. Muslimerna gjorde rätt i att försvara sig eftersom det var deras land. Jag tycker dock att man kunde ha kommit mer överens om vad man skulle göra istället för att strida om det. Det tycker jag var båda parternas fel.

Jag tycker att det var konstigt av de kristna att man bestämde sig för att åka ut på korståg. Det är inte riktigt enligt bibeln att åka och döda alla som inte tycker som man själv gör. Jag tror inte att det handlade om att man ville komma till Jesus grav och det heliga landet, jag tror att det borde på att man ville ha makt. Om nu de kristna hade varit kristna så tror jag inte att man hade tyckt att det var bra att åka ut i världen och slå ihjäl alla som inte tyckte som man själv gjorde. Hade de verkligen velat se den heliga graven så tror jag att man hade försökt att åka dit och förhandla.

Jag tycker att Saladin visade sin storhet genom att försöka sluta fred de gånger de gick och han visade på en otrolig medkänsla när han friköpte de tusentals fattiga och betalade dem med sina egna pengar.
Jag tror att Saladin var en människa som verkligen brydde sig om andra och han verkade verkligen ha medkänsla. Om han inte hade behövt tror inte jag att han hade velat strida om det. Det jag gillar bäst hos Saladin är hans medkänsla till andra människor och att han verkligen brydde sig om andra. Han visar även att han egentligen inte vill strida. Även om han kunde vara grym på slagfältet var det på något vis nästan alltid de kristna som började. Som när man hade slutit ett fredsavtal mellan Saladin och de kristna. Saladin höll fredsavtalet ända tills de kristna bröt det igenom att plundra en karavan som var på väg till Mecka. Då blev Saladin rasande och förklarade krig.
När det väl blev krig tror jag att Sal...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Saladin

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2013-01-22

    vart kom han ifrån?

Källhänvisning

Inactive member [2007-03-07]   Saladin
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7706 [2020-12-04]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×