Muslimer

1 röster
6173 visningar
uppladdat: 2001-05-30
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
I Pakistan

Jag är på semester i Pakistan. Jag ska ta bussen till en restaurang i närheten. Jag sätter mig bredvid en kvinna i 30 års åldern. Hon bär en lång vit slöja som täcker både ansiktet och håret precis som alla andra kvinnor på bussen.
Plötsligt stannar bussen och den kör in till vägkanten. Klockan har precis slagit fyra och alla muslimer stiger av. Varför stannar den vid landsvägen?! tänkte jag. Muslimerna ställde sig vid vägkanten och böjde sig ner och bad. Männen stod lite längre ifrån kvinnorna. Från minaret i närheten hörde man böneutroparen:

- Gud är störst, Gud är störst,
Jag vittnar att det inte finns någon gud utom Gud (Allah).
När han sagt det några gånger var bönestunden slut och alla steg på igen.
Jag sitter längst bak i bussen vid alla andra kvinnor, männen sitter längst fram. Jag frågar kvinnan bredvid mig hur viktig Allah är för muslimerna?

- Ingenting sker utan Allahs vilja. Vi måste böja oss ner för honom, även om vi inte förstår meningen med vad som sker. Allah har bestämt varje människas liv. Han är den som avgör om man ska hamna i helvetet eller i paradiset när man dör. Allah är god. Han ställer inga orimliga krav på oss människor. Det är möjligt att uppfylla Allahs lag och för den som syndar finns förlåtelse.

- Vad betyder Koranen för er muslimer?

- Koranen är ofelbar, det är en himmelsk urkoran. I boken står Allahs vilja nedskriven. Helst ska koranen läsas på klassisk arabiska men den finns förstås översatt på flera språk eftersom det idag finns muslimer över hela världen.

- Hur mycket får du bestämma i ditt förhållande med din man?

- Vi bestämmer lika mycket. Vi äger varandra. Förstår du? Jag äger honom och han äger mig. Många som inte vet något om Islam tror att dem muslimska männen är kvinnomisshandlare. Men så är det inte. Det är ju olagligt att misshandla någon.

Jag går av bussen och tänker gå in på en restaurang, men det är stängt.

- Ja just det! Idag är det ju fredag och det är den viktiga middagsbönen på hela veckan. Då är dem flesta affärer och kontor stängda, tänkte jag för mig själv. Middagsbönen sker i en moské. Jag är nyfiken och skulle gärna vilja besöka en moské idag. Jag beger mig till den närmaste moskén.

Bönen leds av en imam, en koranlärd person. Han läser först ur Koranen och håller sedan en kort predikan. Imamen leder sedan bönen. Han står med ansiktet mot Mekka, som dem andra som följer honom i hans rörelser. Det är mest män här. Det är inte lika viktigt för kvinnorna att komma hit varje fredag, det räcker med någon gång i månaden. Innan männen gick in i moskén tvättade dem sitt ansikte, händer och fötter i ett speciellt tvättrum. Det är för att dem vill komma rena till både kropp och själ inför Allah.

Moskén där jag sitter är en enkel men praktfull byggnad med vacker arkitektur.

Efter bönestunden, när jag är på väg för att lämna byggnaden kommer en man fram till mig. Han vill visa mig deras bibliotek där dem säljer böcker om deras religion. Jag passar på att ställa några frågor.

- Har du besökt Mekka?
- Ja, det har jag. Det var underbart. Det är bra för sin hälsa att åka
dit. Man renar sig själv som t.ex. att man kan prata och se bättre.

- Om man inte har råd att besöka Mekka någon gång i sitt liv, sviker man Allah då?

- Nej. Det är upp till en själv. Har man inte råd att besöka Mekka så gör det inget. Däremot om man har råd ska man åka dit annars är man inte en äkta muslim.

- Kan du berätta lite om Muhammed, är han som eran gud? frågade jag.

- Det finns ingen gud utom Allah. Muhammed är Guds sändebud. Muhammed föddes omkring 570 e Kr i staden Mekka. Han tillhörde en rik köpmanssläkt. Hans far dog innan han föddes och hans mor när han bara var några år. Muhammed växte upp med sin farbror. Som ung gifte sig Muhammed med en rik köpmansänka som hette Khadidja. Efter det blev han en framgångsrik affärsman. Muhammed hade lärt känna flera judar och kristna och var bekant med deras tro. Han visade ett stort religiöst intresse och grubblade över frågor om moral, liv och död.

Muhammed kritiserade hårt de råa och blodiga striderna mellan stammarna, seden att begrava nyfödda flickebarn levande och det omänskliga sätt på vilket män behandlade kvinnorna. Muhammed gillade heller inte alla dessa gudar, gudinnor och demoner som dyrkades i Mekka. Han blev allt mer övertygad om att det bara fanns en gud och ingen annan.

I Muhammeds tro på en enda gud stod juden och kristen på hans sida.
Många var i början emot Muhammeds åsikter. Då flyttade han till staden Medina där hans tro fick ett fotfäste och började att sprida sig. Nu måste jag tyvärr gå, sa muslimen.

- Tack så mycket. Jag fick ju veta en hel del om Muhammed, Guds sändebud.

Jag fortsatte genom staden. Det var väldigt varmt och jag kunde inte förstå hur kvinnorna kunde gå i deras täckande, svarta kläder! Fast dem hade ju i för sig inget val.

En pojke i kanske 5 års åldern kom plötsligt fram till mig och sa s...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Muslimer

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2001-05-30]   Muslimer
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=764 [2019-08-18]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×