Skit i traditionerna av Leif Panduro

1 röster
14718 visningar
uppladdat: 2001-05-24
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Tidlös, dansk humor

Skit i traditionerna är en av de roligaste böckerna jag läst på länge. Leif Panduro lyckas berätta en historia som man fastnar i direkt och som är helt oförutsägbar.

Boken handlar om en ung kille i 50-talets Danmark, David. Han rymmer från sin skola en vecka före examen och super sig dyngrak och fastnar med sin slips i en cigarettautomat. En polis tar hand om honom och han blir senare hämtad av sin familj från polisstationen. Hans familj resonerar att det måste vara något fel på David och han blir inlagd på ett mentalsjukhus. På mentalsjukhuset träffar han fler människor med olika veklighetsuppfattningar och värderingar. Han har hela tiden egna funderingar om saker och ting vilket han visar för sin omgivning på ibland ganska bisarra sätt. Han biter till exempel en sjuksköterska i benet.

På sjukhuset finns flera olika personligheter, en man lider av förföljelsemani och vill provspränga dynamit på toaletten och en läkare tror sig kunna lösa alla problem med hjälp av bläckplumpar. Även utanför sjukhuset finner man lite udda personer. Davids mammas nya kille, Fabby, är en av dem. I boken står det ”… medan Fabby spelade med musklerna och frustade som en herrgårdstjur”. Han tror sig nämligen vara guds gåva till kvinnan och försöker inte dölja det heller. Så fort han får chansen börjar han flörta och stöta på alla kvinnor han träffar. Så här är nästan alla personer i boken, överdrivna och komiska. Detta gör att boken liknar ett manus till någon dansk efterkrigskomedi.

Boken är full av komiska inslag och hela historien är skruvad. Men i texten gömmer sig en djupare mening. Det boken egentligen handlar om är att utvecklas från pojke till man och att bryta med sina föräldrar för att bli självständig. David i boken gör uppror mot sina småborgliga föräldrar och försöker skapa en egen uppfattning. Han söker också efter egna mål i livet, inte mål uppsatta av hans föräldrar och familj.

Boken är roligt skriven på ett lättfattligt språk och man kommer in i någon sorts Dansk gemytlighet. Man sitter och myser hela boken igenom. Boken skulle kunna vara skriven när som helst i princip, det är inget som gör boken tidstypisk. De saker som boken behandlar är aktuella även i...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Skit i traditionerna av Leif Panduro

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2001-05-24]   Skit i traditionerna av Leif Panduro
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=758 [2020-02-22]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×