Vad är Genteknik?

34 röster
44391 visningar
uppladdat: 2007-02-10
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Man får börja med att definiera en gen. I cellkärnan finns långa DNA-kedjor som styr alla kroppens funktioner. Genen är en del på DNA-kedjan som bestämmer en viss egenskap, det kan vara t ex. ifall vi har gröna, bruna ögon eller om vi är blonda eller rödhåriga. Definitionen av genteknik innebär att man medvetet gör ingrepp i arvsmassan, alltså i generna hos en organism. Man forskar kring både människo-, växt och djur DNA. På 70-talet så kom ett stort genombrott med hybrid-dna-teknik, som man även kallar för genmanipulation och genmodifiering. Det betyder att man för över gener från en organism till en annan.

Genteknik är något som människan har stor hjälp av. Gentekniken har en väldigt stor betydelse för dem flesta forskningar som görs. Det behövs för att ta reda på hur vi fungerar och vad som te x. går snett vid olika sjukdomar som vissa föds med. Men hjälp av gentekniken så har man fått reda på t ex. att man kan bära på en sjukdom. Min mamma kanske har cancer. Cancer är ärftligt och jag kan få det, men jag kan också ha turen att bära på sjukdomen. När jag blir vuxen och skaffar barn så kan dem ha oturen att få det eller turen att bara bära på den. Deras barn kan också vara bärare. Det kan fortsätta sådär hur länge som helst, men sjukdomen kan också när som helst dyka upp.

Det är precis samma sak med olika egenskaper som en människa har. Ögonfärg, längd, utseende och allt annat som man kan se på hos en person kan man ärva av
t ex. sin mamma, pappa, farmor eller farfar.

Gentekniken är nog en av dem bästa sakerna som har hänt människan. Med hjälp av den så kan man bota svåra sjukdomar. Har det varit ett inbrott eller ett bankrån och man hittar t ex. fingeravtryck, då har vi gentekniken där igen. Det finns många fler saker som den används till.

Jag själv tycker att man ska få forska i genteknik. Genteknik är något bra. Man forskar om sjukdomar och kommer på nya botemedel hela tiden. Det gör människor friska. *tummen upp*

Det finns hur mycket som helst att skriva om som har med Genteknik att göra. Men detta får räcka och hoppas att ni som läser det förstår vad Genteknik är för något.

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Vad är Genteknik?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-02-10]   Vad är Genteknik?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7564 [2020-10-24]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×