Doping - Varför det?

7 röster
11164 visningar
uppladdat: 2007-02-09
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Nu för tiden så är det väldigt vanligt bland idrottsmän och kvinnor att använda så kallade anabola steroider för att kunna prestera bättre, antingen för att man själv vill ha större muskler och orka mer eller för att man vill bli bäst i någon sport. Tur är att man idag tar tester på alla som ställer upp i olika idrotts grenar innan dom tävlar. Visar det sig att någon har dopat sig blir den personen avstängd från tävlingen och får därefter inte tävla på den tävlingen och inte heller på tävlingar som kommer inom dom närmaste åren.

Vad är doping?
Jo, doping (anabola steroider, ryssfemmor, somatropin och GHB) är några preparat som används av idrottsmän och kvinnor för att förbättra sin prestationsförmåga både psykiskt och fysiskt och då kunna prestera mycket mer än vanligt när det gäller att anstränga sig. Testosteron och anabola steroider är två uppmärksammande dopingspreparat som förekommer som tabletter, ampuller och kapslar.
Testosteron är egentligen ett manligt könshormon som bygger upp muskler och mer könsegenskaper som skäggväxt, basröst, produktion av spermier och aggressivitet.
Anabola steroider används av idrottsmän och kvinnor och förekommer ofta på gym.

Ryssfemmor?
Det riktiga namnet är Methapoctehonol och kommer från Ryssland och har därefter fått namnet ryssfemma. Man tror att det finns ungefär 400 miljoner ryssfemmor i ryssland. Det tror man att ryskt försvars makt skulle använda på soldaterna om ryssland skulle hamna i krig. Det var f.d. Sovjets tankar.

Symtom?
Självklart finns det symtom på om någon tar anabola steroider. Personer/missbrukare av olika slags dopingmedel kan bli stor fortare än normal (alltså musklerna blir större under en kortare tid än normalt). Huden stramar, akne förekommer och bristningar i huden. Personen kan också ha humörsvängningar. Man blir också väldigt fixerad av sin egen kropp och har ett överdrivet intresse för träning, kost och piller. Vänder på dygnen och är ständigt trött.

När män tar AS kan bröstkörtlarna börja växa. Det kan göra ont i de spända brösten och till och med droppa bröstmjölk från bröstvårtorna. Slutar man att ta AS så kan vissa bröstkörtlar dra sig tillbaka, men i vissa fall så krävs det operationer.

Kvinnor som tar AS blir allt mer lika män. Dom får grövre röst, de kan få skäggväxt i ansiktet, ökad behåring på ben, rygg och armar samt håravfall på huvudet. Det är också väldigt vanligt att menstruationen rubbas och att kvinnor klitoris växer. Missbrukar man under en längre tid kan man få svårigheter att bli med barn.

Sexualdriften kan vid doping minska efter en tillfällig ökning.
Prostatan kan förstoras, och tillväxthormon orsakar onormal tillväxt av exempelvis näsa, haka, händer och fötter. Tumörer i levern och cancer har drabbat många som tar anabola steroider. Det är också vad som händer när man dopar sig.

Minskad livslängd?
Det finns undersökningar där det visar att personer som missbrukar anabola steroider riskerar att dö i förtid. Själva preparatet ger skador på bland annat hjärta och lever. Skadorna kan leda till skrumplever, förstorat hjärta, åderförkalkning och blodproppar. Risken för självmord är väldigt stor.

Lagen?
Den 1 juli 1992 kom doping lagen. Bryter man lagen så kan man för grövre brott få upp till 2 års fängelse, mindre brott kan man riskera att böta eller att få 6 månaders fängelse.

Det är helt och hållet förbjudet att införa anabola steroider in i Sverige, framställa, sälja, ge bort, bjuda ut, inte ens inneha.

Varför? (Egna tankar)
Vad jag själv tror så tar människor anabola steroider för att kunna prestera mer i en sport eller på gymmet, som jag tidigare nämnde i texten. Jag själv tycker att AS är dåligt på det sättet att folk missbrukar det. Men på det sättet där det kan hjälpa eller rädda människors liv så är det bra. Det är tråkigt att många mediciner är på ställen där dem inte borde vara, alltså hos missbrukare. Jag har också förstått att AS inte bara ä...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Doping - Varför det?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-02-09]   Doping - Varför det?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7558 [2020-04-04]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×