Hubble space teleskope hst

4499 visningar
uppladdat: 2007-01-30
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Innehållsförteckning

Historia 1
Fakta 1
Dess uppgift 1
Vad har hänt med HST ? 1
Vad har den gjort för forskningen 1
Vad kommer att hända med HST ? 1
Källförteckng 2

Historia

Själva namnet Hubble kommer ifrån en astronom som hette Edwin Powell Hubble (1889-1953). Han var den första mannen som upptäckte att universum växte sig större. 1929 upptäckte han Hubble-konstanten. Med den metoden så kan man räkna på hur snabbt olika galaxer förflyttar sig ifrån oss.

Fakta

Hubble Space Telescope som förkortas HST är utvecklad av NASA och ESA. Teleskopet är 13.2 meter långt och väger 11 ton. HST färdas i en bana runt jorden och det tar 95 min. Det konstruerades och byggdes under 70-80 talet och man började att använda den 24 april 1990.

Dess uppgift

Den uppgift som teleskopet har är att ta olika fotografier ute i rymden. Så att man ska kunna gå vidare med rymdforskningen. En annan sak som den gör är att mäta ut avstånd av olika saker, den mäter strålning, fluktioner i olika magnet fält.

Vad har hänt med HST ?

När man hade skickat ut teleskopet i rymden så fungerade det inte som man hade tänkt sig från början. Bilden som teleskopet gav var grumlig skulle man kunna säga den var alltså inte lika skarp som det var meningen att den skulle vara. Detta var man tvungen att åtgärda. Efter några års planeringar så var det dags att laga HST. Detta gjorde man i december 1993. Då så bytte man bla en optisk apparat som rättade till optiken i huvudspegeln, så att den skulle bli rättinställd. Man bytte också en kamera. Efter detta blev bilderna jättebra.

En gång i november 1999 så ville teleskopet inte fungera som det ville, det stängde av sig av sig själv. Detta gjorde att många rymdforskare inte kunde arbeta men detta lagade man också.

En gång så märkte man att en spegel var dålig, det var det att den inte var riktigt bra slipad men detta fixade man också så att man skulle få en bra bild av rymden. Det gamla spegeln hade kostat 1,5 miljoner dollar.

Vad har den gjort för forskningen

Teleskopet har sedan 90 talet hjälp rymdforskare med deras arbete runt om i världen. En sak som man bla har fått reda på med hjälp av HST är att man har upptäckt några tusen fler galaxer som man inte hade sett tidigare. En orsak till detta är ju att teleskopet redan är i rymden så att jordens atmosfär inte blir i vägen.

Vad kommer att hända med HST ?

Efter många år med Hubble Space Telescope så börjar den tekniken att föråldras. Därför så har NASA planer på att skrota HST. Det kommer då att skickas upp ett annat teleskop som kommer att vara mycket bättre än det andra. Planen är att den nya versionen av Hubbleteleskopet ska skutas upp 2013, namnet på det teleskopet kommer att bli James Webb Space Telescope, ( JWST ).


Reflektion

Under detta arbete som har varit ganska intressant så har vi lärt oss hur Hubble teleskopet fungerar. De frågor som vi ville ha svar på fick vi svar på, det tycker vi är bra. Något som vi inte tyckte var så bra var att vi inte hittade så mycket information som vi hade förväntat oss att hitta. För de flesta informationen fanns på engelska sidor, och det skulle bli jobbigt att översätta ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Hubble space teleskope hst

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2007-01-30]   Hubble space teleskope hst
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7506 [2020-07-11]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×