Jämförelser; hinduismen och kristendomen

58 röster
65786 visningar
uppladdat: 2007-01-24
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
När jag satte mig till att börja med mitt religion arbete visste jag inte riktigt hur jag skulle gå till väga, eller hur jag skulle få bra information att skriva ner i min uppsatts. Jag gjorde många försök vid datorn, men fick inte inspiration nog för att bilda min egen uppfattning om hinduismen, så jag vände mig till min mor och bad om hjälp. Hon gav mig en bok som hon själv läst många gånger och sa att den var mycket bra och lätt att förstå, och då också lätt att skapa sina egna uppfattningar om olika religioner med hjälp av. Jag började läsa, och såg snart mycket stora skillnader mellan min kristna och den hinduiska tron. Som kristen tror man på förlåtelse, det onda och det goda. Som hindu tror man på "du får vad du förtjänar" (karma), rent ut sagt. Som kristna tror vi på en enda stor gud, Gud, som skapade världen, på 7 dagar enligt bibeln Som skapat allt som existerar, lever och finns, och som ser till att allt fungerar och skapar en balans i allt som sker. Han är också den som förstör och förgör och skapar nytt.
Som en hindu tror man på inte mindre än 33 000 miljoner gudar och gudinnor, och då är det Brahman som är guden som skapade allting, och som upprätthåller och försvarar sin skapelse. Brahaman''''s avbild har 4 huvuden och fyra armar, vars händer håller de 4 Vedas. Hans ögon är halvslutna och han sitter på svanen, följedjuret. Hans dyrkare är få, och endast 1 tempel är tillägnat honom i Indien.
Vishnu, är allt. Han är luften som vi andas, han är elden som vi brukar, han är allt som existerar och finns. Vishnu''''s avbild har en hållning som en pelare, och har också 4 händer, som var och en håller ett föremål som kan representera elementen som gör så att världen kan existera i balans; eld, vatten, luft jord intellekt och medvetande m.m. Vishnu är den mest populära guden, och hans dyrkare är många, många.
Shiva, är guden som med eldslågor och sin krigsdans förgör och förstör, men det gör han nu för att ge plats åt nya ting. Om han inte skulle förstöra, så skulle det inte finnas plats för nytt, och då skulle världen komma ur balans.
Shiva avbildas i en ring av eld som förintaren, dansande, med en trumma i ena handen som han slår an takten till sin krigsdans med. I andra handen håller han eld. Shiva är efter Vishnu den populäraste bland alla gudar och hans dyrkare är då också väldigt många. Alla gudarna, inte bara dessa 3 som jag skrivit ner, är egentligen olika sidor och personligheter av en enda stor gud. Så egentligen, så tror kanske alla religioner på en och samma gud, bara det att dom framhäver honom på olika sätt. Alla strider religioner emellan, är egentligen onödiga, om så skulle vara.

Vår kristna heliga skrift är Bibeln, och hinduernas heliga skrifter är; De Fyra Vedas, varav den viktigaste är Rigveda. Uphanishhaderna, som är en sammanfattning av Vedas. Ramayana, som bl.a. innehåller världens längsta diktverk; Mohabharata som är 10 000 verser lång. Den sista av dessa heliga skrifter är Eposen, som också är diktsamlingar.

En kristen ser på döden som ett slut, det sista innan man kommer till Gud och himlen. Eller i de syndiga människornas fall, till djävulen och helvetet. En hindu ser inte döden så, utan han tror på återfödelse, så till ytterligare skillnad så är inte hinduerna rädda för döden, som en hel del kristna är, men är inte våran rädsla för döden egentligen bara en rädsla för att lämna våra nära och kära?

En hindus önskan är att få dö i Varanasi, staden där Ganges, floden som de kremerades aska ska strös i finns. Askan som som bränts av den mäktiga elden som Shiva själv, sägs ha tänt och kremerat sin hustru på, för att sedan strö hennes aska i floden och frigöra hennes själ.

En hindus mål med livet är att få nå Nirvana. Man kan säga att alla religioner i slutet går mot en och samma sak, med olika benämningar på detta man når. I kristen tro är målet att nå Paradiset. I hinduisk tro kallas det Nirvana. Att nå härligheten.
Vi kristna ber till våran gud, och hinduerna mediterar.
Vi kristna har våra 10 buds ord, hinduerna har ahimsa (principen om icke våld) och det innebär vördnad för allt levande. Många hinduer följer ahimsaidealet och det visar och resulterar i att många är strikta vegetarianer. Det är en av sakerna som visar religionens inverkan på en hindus vardag. Att hinduer offrar mycket till sina gudar resulterar i att familjer som kanske har det ganska svårt, illa ställt med mat m.m. kan t.ex. offra den brödkaka som skulle ha garanterat dem mat i magen dagen därpå för att blidka guden att ge dom mat för nästa dag, kanske för många dagar framåt.
Detta var några jämförelser mellan hinduism och kristendom. När jag läste igenom boken, började hag tycka att denna hinduiska tro nästan är något jag skulle välja om jag kunde (för man kan inte byta till hinduismen, utan man måste födas som en av denna tro) men sen kom jag tillett stycke där den färgglada hinduismens färger bleknade och fick mig att inse att den svartvita kristendomen antagligen är säkrast om jag vill behålla mitt liv och min frihet ett tag till. En mycket stor skillnad mellan kristendomen och hinduismen enligt mig är att Indiens kvinnors rättigheter och frihet inte alls ser likadan ut som männens, även fast arvsrätt och rätt till skilsmässa har givits kvinnorna nu. Att unga kvinnor "försvinner" och blir hittade dödligt brända eller mördade varje dag. Att då en man som avvisats av en flicka, tillåts han att som hämnd kasta frätande syra i hennes ansikte så att igen kan tänkas vilja ha henne me...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Jämförelser; hinduismen och kristendomen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

 • Inactive member 2007-06-05

  jätte bra och intressant arbet

 • Inactive member 2007-10-31

  hinduernas paradis är Brahman.

 • Inactive member 2007-11-28

  Intressant, men några irritera

 • Inactive member 2008-10-20

  en hindus mål är att må mocksha inte nirvana, nirvana är målet om man är buddhist!

 • Inactive member 2014-01-21

  moksha*

 • Katrin Tatevossian 2018-12-17

  Religon är bara en vägvisning på hur vi ska leva vårt liv, så om du ser att du tro på väldigt många saker inom hinduism kan du tro på de fast fortfarande vara kristen , du behöver inte hålla dig starkt till en religion om du ser andra saker du tror på. Jag till exempel jag är spiritist så det är kristendomen och hinduism tillsammans ,, jag tror på gud och på karma samt åtrupfödelse

Källhänvisning

Inactive member [2007-01-24]   Jämförelser; hinduismen och kristendomen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7485 [2020-06-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×