Varför Sverige inte skall gå med i EMU

6 röster
8744 visningar
uppladdat: 2007-01-24
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Jag skall argumentera emot EMU, och detta var mer aktuell då omröstningen om huruvida vi skulle gå med i EMU eller inte inträffade, vilket var år 2003. Frågan kommer dock troligtvis alltid fortsätta diskuteras oberoende av om vi står utanför EMU eller ej. Man kommer att fortsätta att väga för- mot nackdelar mot varandra, och, eventuellt, tillslut komma fram till vad som är bäst.
Ja-sidan säger att det inte är säkert att skatterna kommer att höjas, självklart stämmer det, men om vi går med i EMU så har vi inte längre makten över räntan och finanspolitiken, och då måste vi hitta andra vägar för att hjälpa landet om det skulle bli dåliga tider för Sverige. I det läget skulle man i så fall höja skatterna och arbetsgivaravgifterna, har LO varnat för. Eftersom ett större valutaområde gör så att man blir mindre flexibel, så kan det innebära att man måste höja skatterna för att klara av de snabba upp och ner gångarna i ekonomin.
Om EMU och den inre marknaden inom EU skall fungera behöver arbetskraften vara rörlig, det vill säga man skall flytta dit där jobben och tillväxten finns. Vilket kan innebära att om man inte vill flytta långt och kanske byta yrke så kommer arbetslösheten att öka. Det går även bra för Sverige nu när vi står utanför EMU, vi har lägre arbetslöshet än flera andra länder inom EMU.
Att intresset att investera i Sverige skulle öka om vi går med i EMU är ett utav ja-sidans argument, dock så tittar inte investerarna på om du har Euro eller inte, utan de bryr sig om saker som skatter, rättssäkerhet, infrastruktur, frånvaro av korruption och hög teknisk utveckling. Vilket Sverige ligger bra till med och därför får vi företag som vill investera i landet ändå. Även Storbritannien, som även de står utanför EMU, har många som investerar hos sig. Att vara med i EMU är inget som kommer att göra Sverige extra attraktiv vad gäller utländska investeringar.
Jag är emot EMU för att det svenska folket inte tjänar något på att gå med där. Sverige behöver inte gå med i EMU för att få andra länder att investera här. Dessutom bör vi även ha kontroll över våra egna pengar, så att vi själva kan kontrollera räntan och liknande, så att vi kan hjälpa landet i fall att det skulle gå dåligt för oss. Fastän vi har en låg arbetslöshet jämfört med andra europeiska länder, så är det ändå ett samhällsproblem. Då EMU inte innebär några förbättringar på det området, utan snarare försämringar, ser inte jag någon anledning till att gå med i EMU.

[Elektronisk]. Tillgänglig: http://ec.europa.eu/economy_finance/publications/general/general_en.htm

[Elektronisk]. Tillgänglig: http://www.jatilleuron.se[Elektronisk]. Tillgänglig: http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=4288&a=109075[Elektronisk]. Tillgänglig:http://www.centerpartiet.se/templates2/Page.aspx?id=33666[...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Varför Sverige inte skall gå med i EMU

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2009-01-13

    as bra! hjälpte mig mycket :)

Källhänvisning

Inactive member [2007-01-24]   Varför Sverige inte skall gå med i EMU
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7483 [2019-06-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×