Skåne

5381 visningar
uppladdat: 2001-05-20
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Skåne

Ett jordbrukslandskap:
Skåne var den del av nuvarande Sverige som först blev befolkad och uppodlad. Om vi inte räknar in de norra områdena med mycket skog,kan vi idag säga att Skåne är ett ända stort jordbrukslandskap.Detta beror på ett jämnt och milt klimat med långa somrar och milda vintrar.En annan anledning är den kalrika och bördiga åkerjorden, som bildades när det var istid.På Söderslätt och Kristianstads-slätten odlas mer säd än i något annat landskap, och skördarna blir mycket stora.Ibland kan man höra skåningar säga ett de bor "söder om landsvägen".Då menar de att de bor på Söderslätt, söder om den stora vägen mellan Malmö och Ystad.

Inte bara säd på fälten:
Förutom säd odlar man potatis och oljeväxter.Grönsaker och bär,t ex ärter, morötter,jordgubbar och hallon konserveras eller djupfryses i livsmedelsindustrin. Färska grönsaker och bär säljer man även till affärerna.Oftast är de skördade samma dag som de säljs.En annan typisk skånsk växt är sockerbetan.Av den tillvekas först råsocker,som sedan blir olika slags socker.

Granne med kontinenten:
Idag är Skåne ett av landets ledande industriområden.En orsak till detta är att landskapet har stor folkmängd och alltså gott om arbetskraft. Ca 1 miljon människor bor i Skåne.En annan viktig orsak är närheten till kontinenten.De företag som tillverkar produkter som ska exporteras,säljas utomlands, har nära till sina kunder.Transporterna blir alltså billigare.

Tätorter:
Från hamnarna i Trelleborg,Ystad och Malmö skeppas varje dag stora mängder varor på bil-och tågfärjor,som går till Polen och Tyskland. Vid Öresund ligger Landskrona och Helsingborg,som också är hamnstäder med livlig trafik till Danmark.Naturligtvis lägger även andra båtar till i de skånska hamnarna.Lastfartyg och Oljefartyg kommer i från hela världen för att lasta eller lossa.Kring hamnarna i dessa städer har många industrier vuxit upp.Trelleborg har blivit känt för sin gummifabrik,som tillverkar många olika gummiprodukter.Bland Malmös mera kända industrier finns landets största tillverkare av läsk-ölburkar.Malmö är Sveriges tredje största stad och har ca 240 000 invånare.Malmös grannstad, den tusenåriga staden Lund,är främst känd för sitt beröm...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Skåne

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2001-05-20]   Skåne
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=744 [2019-12-15]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×