Könsroller

3720 visningar
uppladdat: 2007-01-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Varför beter sig kvinnor och män olika? Alla är väl människor och borde bete sig exakt likadant?

Kvinnor och Män beter sig olika mycket beroende på hur de växer upp. Unga flickor lär sig att sitta fint, tänka på hur de rör sig och alltid vara trevliga och snälla. ”Fina flickor petar inte i näsan” är ett uttryck som väl beskriver kvinnornas roll. ”Man eller mus” är ett annat uttryck för hur mannen ska bete sig. Mannen skall vara modig, stolt och stark. Männen ska vara ledaren som bestämmer över kvinnorna. Så har det alltid varit även om detta håller på att suddas ut mer och mer för varje år som går.

”Killflicka” är ett uttryck som brukar användas för tjejer som idrottar mycket och umgås med killar i ung ålder. Många anser detta som fel eftersom unga flickor ska självklart leka med dockor och tycka om rosa medan killarna ska leka med bilar och tycka om den blåa färgen.
Min lillasyster har två storebröder och vi är en familj där sport är en stor del av livet. Därför intresserar hon sig självklart av sporter och spelade hellre fotbollsspel med mig när hon var liten istället för att leka med dockorna. Många tyckte detta var fel som tillexempel vår granne som sa till sin dotter att inte umgås med min syster för att hon var för ”sportig”. Är det alltså ett måste för henne att bete sig som andra flickor och vem har bestämt att det ska vara såhär?

Enligt boken Kön eller genus (Gothlin, Eva 1999) så är kön bara en roll som man kliver in i. Och detta kanske stämmer? Eftersom våra olika kön ska ha olika roller och beter man sig inte som dessa roller så anses det fel. Precis som den så kallade ”killflickan”.

”Kvinnan ska vara hemma och laga mat och ta hand om barnen medan mannen ska tjäna samhället” Detta är ännu ett uttryck för hur könsrollerna ska bete sig. Genom alla tider har det också varit så även om detta som sagt mer och mer suddas ut.
I en grupp med några kvinnor och män är det ofta männen ska tar befälet, även i skolan om man tillexempel har ett grupparbete i ett ämne där tjejerna kan ämnet bättre än killarna så är det ändå killarna som tar befälet och försöker bestämma vad som ska göras i gruppen.

På de flesta företag är de män som är chefer även fast det finns kvinnor som kanske har en bättre utbildning och kompetens. Detta är något som det jobbas hårt med i framförallt Sverige där man vill ha ett jämställt land. Men är det rätt? Klarar kvinnorna trycket på en chefsposition? Det krävs en kaxig tjej för att man ska kunna sparka folk tillexempel. För många kvinnor är för snälla för att ta det ansvaret och tillexempel kunna skälla ut någon för ett dåligt jobb? Kvinnorna anses ta för lite ”plats” för ett chefsjobb och det är också något som kommer från barndomen. Flickor ska va...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Könsroller

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-01-12]   Könsroller
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7420 [2020-08-13]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×